Δεύτερη αναφορά σε Εισαγγελία και Συνήγορο Πολίτη από το ΕΠΣΕ για την κτηνώδη αστυνομική βία

Δεύτερη αναφορά σε Εισαγγελία και Συνήγορο Πολίτη από το ΕΠΣΕ για την κτηνώδη αστυνομική βία

Και δεύτερη αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για χρήση παράνομης αστυνομικής βίας υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. 

Οι υποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στις δύο αναφορές είναι:

  • Η καταγγελία της 20χρονης φοιτήτριας που της φώναζαν να γδυθεί στην Πατησίων 
  • Η καταγγελία σχετικά με την αναίτια επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ για το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη στην οδό Διδότου.
  • Η καταγγελία των γονιών ενός ανηλίκου ο οποίος έπεσε θύμα της βίας της αστυνομίας στα Χανιά
  • Το περιστατικό με το ξεγύμνωμα συλληφθέντα διαδηλωτή 
  • Η βία κατά πεσμένου διαδηλωτή στις 6 Δεκεμβρίου 2019
  • Η καταγγελία για το ξεγύμνωμα και τον εξευτελισμό του 20χρονου σπουδαστή Π.Χ. κοντά στο Υπ. Πολιτισμού ενώ περίμενε το λεωφορείο στη στάση, στις 21 Νοεμβρίου 2019
  • Η καταγγελία του 89χρονου Ριχάρδου Σωμερίτη για βίαιη συμπεριφορά αστυνομικού απέναντί του

«Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είναι η μόνη ΜΚΟ που υποβάλει εκθέσεις στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί την εκτέλεση της ομάδας Μακαρατζή 15 καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ για παράνομη χρήση βίας από σώματα ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα επιλέχθηκε από ΟΑΣΕ και CPT ως η μόνη ελληνική ΜΚΟ που συμμετείχε στη συνάντηση ΜΚΟ με τους Εθνικούς Μηχανισμούς Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης, δηλαδή το Συνήγορο του Πολίτη από πλευράς Ελλάδας. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δήλωσε πως επιβάλλεται η πιο στενή συνεργασία με ΕΕΔΑ και ΕΠΣΕ αφού αρκετές φορές οι απόψεις τους είναι πιο κοντά στη νομολογία του ΕΔΔΑ», τονίζει σε δήλωσή του στο documentonews.gr ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, Παναγιώτης Δημητράς.

«Εν όψει σύνταξης νέας έκθεσης για την ομάδα Μακαρατζή, το ΕΠΣΕ κάνει από τις 10 Δεκεμβρίου 2019 αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών περιστατικών αστυνομικής βίας, πολλά από τα οποία συνιστούν βασανιστήρια, δηλαδή χρήση βίας με σκοπό την τιμωρία ή τον εκφοβισμό των θυμάτων. Έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί επτά δημοσιευμένες άλλωστε καταγγελίες και υπάρχει υλικό για τουλάχιστον άλλες τόσες που θα αναφερθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο κ. Δημητράς και πρόσθεσε πως:

«Το ΕΠΣΕ υπέβαλε επίσης συγκεκριμένα ερωτήματα στους δύο βουλευτές που έκαναν σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή θέτοντας πρόσθετα θέματα για την ανεπάρκεια των αστυνομικών ερευνών»

Έχει σχηματιστεί δικογραφία 

«Μέχρι τώρα γνωρίζουμε πως οι αναφορές στην Εισαγγελία έχουν οδηγήσει σε σχηματισμό δικογραφίας που από τις 13 Δεκεμβρίου βρίσκεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για την προκαταρκτική εξέταση.

Γνωρίζουμε επίσης πως η ΕΛΑΣ δεν έθεσε σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον τους δύο αστυνομικούς που έχουν βιντεοσκοπηθεί να ασκούν κτηνώδη βία χτυπώντας με γκλομπς έναν πεσμένο και ακινητοποιημένο άνδρα, και δεν της το ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη (που έχει κάνει συστάσεις να ακολουθείται αυτή η διαδικασία) ούτε έστω άτυπα δεν το πρότεινε η “Επιτροπή Αλιβιζάτου.” Άρα μέχρι να φύγουν από την ΕΛΑΣ οι δράστες της κτηνώδους βίας το ΕΠΣΕ θεωρεί πως δράστης και υπόλογος είναι ο ίδιος ο Υπουργός.

Τέλος, σε ότι αφορά τα επεισόδια σήμερα το πρωί στο Κουκάκι, είναι σχεδόν βέβαιο πως υπήρξε παραβίαση οικιακού ασύλου και να αυτό έγινε με συνδρομή εισαγγελικού λειτουργού είναι και αυτός υπόλογος».

Ο κ. Δημητράς χαρακτήρισε επίσης «παρήγορο βήμα» την «αυστηρότατη επιστολή του Νίκου Αλιβιζάτου που ελπίζουμε να “ξεκουνήσει” και το Συνήγορο του Πολίτη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter