Δεύτερη αναστολή ως τα τέλη 2021 στις οφειλές της πανδημίας

Δεύτερη αναστολή ως τα τέλη 2021 στις οφειλές της πανδημίας

Υπό την πίεση του τρίτου κύματος της πανδημίας που κρατά κλειστή την οικονομία αλλά και των φορέων της αγοράς που καιρό τώρα ζητούν «πάγωμα» και ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας σε 120 δόσεις, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν το «πάγωμα» ως τα τέλη του 2021 όλων των «κορωνοχρεών» που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lock down, είτε αφορούν οφειλές στην εφορία είτε ασφαλιστικές εισφορές.

Το «πάγωμα» που δόθηκε αφορά όλες τις τρέχουσες – δηλαδή όχι αποτέλεσμα ρύθμισης – βεβαιωμένες οφειλές προς στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα που είχαν ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου 2021 και καλύπτει τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή σε οποιαδήποτε περίοδο από το Μάρτιο 2020 μέχρι χθες, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες συγκεκριμένων ΚΑΔ που είχαν πτώση κύκλου εργασιών άνω του 20%, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης ή πρώτης ή φοιτητικής κατοικίας και τους εργαζόμενους των κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης. Το πάγωμα αφορά επίσης τη δόση μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων οφειλών για τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων και τις ίδιες κατηγορίες εργαζομένων.

Παγώνουν για οκτώ μήνες οφειλές 915 εκατ. ευρώ

Οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών έγιναν προχθές και καλύπτουν οφειλές σε αναστολή ως τις 20 Απριλίου 2021 επιχειρήσεων, ιδιοκτητών ακινήτων και εργαζομένων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε χθες η εξαγγελία από τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι με ανάλογο τρόπο θα «παγώσουν» ως τα τέλη του 2021 και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και αυταπασχολουμένων της πρώτης καραντίνας στις οποίες είχε δοθεί αναστολή ως τις 30 Απριλίου 2021. Το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών αφορά ποσό 315 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών της πρώτης καραντίνας ως τα τέλη του 2021 συνοδεύεται από βελτίωση του σχήματος με το οποίο θα ζητηθεί η αποπληρωμή τους.

Αυξάνονται οι άτοκες δόσεις

Ενώ δηλαδή σύμφωνα με την αρχική ρύθμιση που είχε γίνει το περασμένο φθινόπωρο, η πληρωμή των οφειλών σε αναστολή λόγω της πανδημίας έπρεπε να γίνει σε 12 άτοκες δόσεις (δηλαδή σε ένα χρόνο), ή σε 24 δόσεις (δηλαδή σε δύο χρόνια) με επιτόκιο 2.5%, χτες έγινε γνωστό ότι μετά τα τέλη του 2021, οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 24 άτοκες δόσεις (δηλαδή σε δύο χρόνια) ή σε 48 δόσεις (δηλαδή σε τέσσερα χρόνια) με επιτόκιο 2,5%.

Προφανώς, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση των «κορωνοχρεών» δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των φορέων της αγοράς – που εδώ και καιρό ζητούν γενναίο «κούρεμα» των οφειλών της πανδημίας, κυρίως των επιστρεπτέων προκαταβολών, και πολύ περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία.

Το «πάγωμα» όμως των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που έπρεπε να αρχίσουν να αποπληρώνονται στις 30 Απριλίου 2021 για οκτώ μήνες είναι κάτι πολύ κοντινό στο μορατόριουμ που είχε ζητήσει ως εναλλακτική λύση ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, ενώ και το σχήμα των δόσεων που δίνεται είναι σαφώς βελτιωμένο, τουλάχιστον σε σχέση με τις προηγούμενες μη ρεαλιστικές ρυθμίσεις που είχαν δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter