Στη μέγγενη της ακρίβειας οι πολίτες: Καλπάζει η τιμή στο λάδι – Αύξηση κατά 63,7%

Στη μέγγενη της ακρίβειας οι πολίτες: Καλπάζει η τιμή στο λάδι – Αύξηση κατά 63,7%

Θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών έχει γίνει η ακρίβεια, που όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, τη στιγμή που τα νοικοκυριά και η κοινωνία έχουν γονατίσει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θριαμβολογεί για τα… επιτυχημένα μέτρα.

Υπενθυμίζει, ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε διστάσει να αμφισβητήσει και την ίδια την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η «η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια, άσχετα αν ο πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχει ακρίβεια».

Χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,1% με τις τιμές στα τρόφιμα να καλπάζουν με ρυθμό 5,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 υπάρχουν σημαντικές ανατιμήσεις σε κατηγορίες τροφίμων υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

  • Αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου κατά 63,7%
  • Στα φρούτα κατά 11,6%
  • Στα ψάρια κατά 10,6%
  • Στα αναψυκτικά και τους χυμούς κατά 12,5%
  • Στα στα αεροπορικά εισιτήρια κατά 15%
  • Στα ασφάλιστρα υγείας και 14%

Η αύξηση του πληθωρισμού στο 3,1% σε σύγκριση με το ποσοστό του Απριλίου του 2023 προέκυψε από τις ανατιμήσεις που έγιναν στις εξής ομάδες τροφίμων και υπηρεσιών:

-5,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ρύζι, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.

-2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

– 4,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-3,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

-3,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

-2,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

-3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

– 5,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

-2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Δείτε επίσης:

Όταν το Μητσοτακέικο δέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία» (Video)

Σπηλιωτόπουλος: Με «πολιτική περικεφαλαίας» η ΝΔ προσπάθησε να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έγκλημα Τέμπη: Οι καταθέσεις που καίνε για την 717 – Το «μπάζωμα» της έρευνας και οι ευθύνες

Βραυρώνα: Στον ανακριτή ο πατέρας του βρέφους – Οι ιστολογικές εξετάσεις και οι αντιφάσεις (Video)

Γάζα: Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν ανθρωπιστική βοήθεια (Video)

Κύρτσος μετά τη «διάρρηξη στο ΥΠ.ΕΣ»: Πάμε σε εκλογές με δυνατότητες νοθείας

Χέρι – χέρι Τραμπ και Φάρατζ; Τι ετοιμάζει ο υπέρμαχος του Brexit και ο εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter