Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Συναγερμός στη χώρα λόγω της έξαρσης – 5 χρήσιμες πληροφορίες

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Συναγερμός στη χώρα λόγω της έξαρσης – 5 χρήσιμες πληροφορίες

Ανησυχία επικρατεί για λόγω της έξαρσης του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε ένα 9χρονο παιδί καθώς και έναν 28χρονο τις τελευταίες μέρες.

Η αγωνία τόσο των αρχών όσο και των γονιών κορυφώνεται αυτήν την περίοδο, καθώς η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης, ενώ συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 94 κρούσματα και ενώ έχουν καταγραφεί 23 θάνατοι σε παιδιά και ενήλικες θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός έχει ζητήσει από όλες τις δομές υγείας να δηλώνουν άμεσα όλα τα περιστατικά iGAS που εντοπίζονται στη χώρα.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, η οποία επισημαίνει 5 σημαντικά σημεία στην έκθεση του ΕΟΔΥ, στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι γονείς και οι πολίτες της χώρας, αναφορικά με τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

1)  Κινδυνεύουν και οι ενήλικες από στρεπτόκοκκο iGAS

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντός του 2023 και μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 23 θάνατοι, εκ των οποίων οι 12 ήταν σε ενήλικες και οι 11 σε παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως οι ενήλικες κινδυνεύουν εξίσου αν όχι και περισσότερο από τα παιδιά.

«Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ενήλικες όταν στο περιβάλλον τους διαβιούν παιδιά με στρεπτοκοκκικές αλλοιώσεις, καθόσον η μεταδοτικότητα και διασπορά του μικροβίου είναι μεγάλη», αναφέρουν οι Παιδίατροι της Λάρισας σε ανακοίνωσή τους, ενώ η πρόεδρος τους, κα. Νταμάγκα, προσθέτει:

«Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το πρόβλημα αυτό αφορά και τους ενήλικες, που διαβιούν στο περιβάλλον ενός παιδιού το οποίο νοσεί. Δεν είναι αμελητέο ότι μπορεί να νοσήσουν και οι ενήλικες και αντίστοιχα είδατε ότι είχαμε και τον 28χρονο εδώ από την περιοχή μας από τον Τύρναβο που κατέληξε σε νοσοκομείο. Δεν είναι κι αυτό αμελητέο», αναφέρει η ειδικός και προσθέτει δεδομένα από την κλινική της εμπειρία:

«Βλέπουμε πολύ συχνά σε περιπτώσεις που νοσεί το παιδί να νοσεί και η υπόλοιπη οικογένεια», τονίζει.

2) Προσοχή στη μετάδοση

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
  • Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Οι Παιδίατροι εξειδικεύουν περαιτέρω:

«Το συγκεκριμένο μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, μολυσματικό κηρίο) ή και πιο σοβαρή μετά από διείσδυση (πνευμονία, εμπύημα, νεφρίτιδα, καρδίτιδα, ρευματικό πυρετό, σηψαιμία), κυρίως όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στους ιστούς, βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε περιπτώσεις μειωμένης ανοσίας σε κάποια λοίμωξη, λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής».

Επίσης, τα συμπτωματικά άτομα μεταδίδουν περισσότερο από τους φορείς.

Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί:

«Με τα γνωστά μέτρα υγιεινής που ισχύουν για όλες τις λοιμώξεις. Καλό πλύσιμο χεριών, καλή υγιεινή, να μην χρησιμοποιούμε κοινά σκεύη. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής, μερικές φορές μπορεί να συμβεί επιμόλυνση και μέσω ανοιχτών πληγών οπότε έχουμε τη μετάδοση του στρεπτοκόκκου και με αυτές τις δύο οδούς», αναφέρει η κα. Νταμάγκα.

Τα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

3) Πώς μπορεί να διαγνωσθεί

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Ωστόσο, η παιδίατρος κ. Νταμάγκα αποκαλύπτει πως τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές με ψευδείς διαγνώσεις.

«Έχουμε πολλά ψευδή αποτελέσματα όταν τα τεστ τα κάνουν γονείς ή άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες Υγείας. Μου έχουν τύχει τέτοια περιστατικά και σε μένα και στους συναδέλφους μου. Υπάρχουν πάρα πολλά λάθη όταν το τεστ το κάνει κάποιος που δεν είναι ούτε μικροβιολόγος, ούτε παιδίατρος, ή όταν η διάγνωση δεν γίνεται σε νοσοκομείο από εξειδικευμένο προσωπικό. Σίγουρα δεν μπορεί να κάνει strep test o γονιός που δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Δεν είναι self test το strep test», σημειώνει η γιατρός.

4) Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τις συμβουλές των Παιδιάτρων, η θεραπεία στις ήπιες λοιμώξεις γίνεται στο σπίτι, είναι απλή, με κοινά αντιβιοτικά (πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη ή κεφαλοσπορίνη), ενώ οι βαριές λοιμώξεις από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο των Παιδιάτρων, η χορήγηση της αγωγής πρέπει πάντα να γίνεται πάντα από ειδικό.

«Δεν πρέπει να δίνουμε αγωγή σε ένα παιδί, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να παρουσιάζει κάποια συμπτωματολογία που προσομοιάζει με τον στρεπτόκοκκο. Πάντοτε θα πρέπει να παίρνει αγωγή μετά την κατάλληλη εξέταση από τον γιατρό, γιατί καμιά φορά ένα τεστ από μόνο του δεν αρκεί. Το παιδί με στρεπτόκοκκο μπορεί να έχει κι άλλα συνοδά ευρήματα και μετά να περάσει στη διεισδυτική λοίμωξη, γι’ αυτό χρειάζεται η εκτίμηση από θεράποντα γιατρό. Η αντιμικροβιακή αγωγή δεν χορηγείται μόνο επειδή έχουμε ένα θετικό τεστ και επειδή έχει “ξεμείνει” στο σπίτι μας μια αντιβίωση από παλιά».

5) Ο στρεπτόκοκκος iGAS εμφανίζεται μετά από άλλη ίωση

«Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η ειδικός εξηγεί:

«Όταν ένα παιδί έχει νοσήσει από ένα ιογενές νόσημα και φέτος είχαμε πάρα πολλά ιογενή νοσήματα και κοξάκι και γρίπη και COVID-19 σίγουρα έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του. Ένα παιδί που είναι πιο ευάλωτο, πιο καταβεβλημένο είναι πολύ πιο επίνοσο. Αυτό ισχύει για όλες τις ιώσεις. Το αναφέρει ο ΕΟΔΥ γιατί είχαμε πάρα πολλά κρούσματα γρίπης. Το κατ’ εξοχήν πρόβλημα στα παιδιατρικά ιατρεία σε όλο το διάστημα με τις γιορτές και μετά τις γιορτές ήταν η γρίπη», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κα. Νταμάγκα αμέσως μετά την ανάρρωση από μια ιογενή λοίμωξη -είτε ο ενήλικας, είτε το παιδί– θα πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα προφύλαξης τουλάχιστον μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

«Ένα παιδί θα πρέπει να επιστρέφει στα καθήκοντά του και τις δραστηριότητές του κανονικά μετά την πλήρη ανάρρωση, όπως αντίστοιχα και ο ενήλικας να κάνει το ίδιο. Και βέβαια αφού επιστρέφει μετά να είναι σε καλή κατάσταση και να μην βιάζεται να επιστρέψει σε δραστηριότητες που μπορεί να είναι κοπιαστικές και μπορεί να εξασθενήσουν τον οργανισμό του. Να έχει κανείς μια καλή – καλή ανάρρωση. Το διάστημα που θα απαιτηθεί εξατομικεύεται ανάλογα με τον οργανισμό και με τη σφοδρότητα της ίωσης που πέρασε. Όταν νιώσει καλύτερα», αναφέρει η γιατρός.

Δείτε επίσης:

Ανησυχία για την έξαρση στρεπτόκοκκου: Καθηγητής εξηγεί πώς μεταδίδεται – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (Video)

Διδυμότειχο: Λοίμωξη αναπνευστικού έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο της 9χρονης

Ευρωπαϊκό χαστούκι: Ένα στη Χούντα και ένα… στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πως μεθόδευσαν το πρόστιμο-προγραφή στο Documento με εντολή Μαξίμου

«Καρφιά» ιν’τ Βελντ προς ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη σε Μητσοτάκη – «Εάν δείχνεις “καλός”, η Κομισιόν δεν θα σου πει τίποτα»

Πανικόβλητη η κυβέρνηση από το ψήφισμα-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου – Θεωρίες συνωμοσίας από το Μαξίμου

Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter