Διεθνής Τύπος: Ακροδεξιά στροφή στην Ολλανδία μέσω Βίλντερς – «Εύθραυστη ανάπαυλα» στη Γάζα

Διεθνής Τύπος: Ακροδεξιά στροφή στην Ολλανδία μέσω Βίλντερς – «Εύθραυστη ανάπαυλα» στη Γάζα

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ισραήλ-Χαμάς: Μια εύθραυστη ανάπαυλα». Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα με παλαιστινίους κρατούμενους. Η Γάζα μπορεί να γνωρίσει μια τετραήμερη εκεχειρία μετά από έξι εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών. Στη Libération διαβάζουμε: «Η μάχη της OpenAI: Η τεχνητή νοημοσύνη τρέχει πεινασμένη». Το σήριαλ που ταρακούνησε την εταιρεία του ChatGPT από την Παρασκευή τελειώνει με νίκη του Σαμ Άλτμαν, ο οποίος ήταν μέρος μιας κερδοφόρας επιχείρησης, αλλά εις βάρος μια ηθικά ορθής ανάπτυξης, αναφέρει η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γάζα: μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων». Με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου η πρώτη κατάπαυση πυρός συμφωνήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Τέλος, η Le Figaro: «Στην κατεστραμμένη Γάζα, οι τελευταίες μάχες πριν την εκεχειρία». Οι πρώτοι όμηροι απελευθερώνονται αυτή την Παρασκευή.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μπάιντεν ελπίζει στην απελευθέρωση περισσότερων Αμερικανών ομήρων». Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Ο ισραηλινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ισαάκ Χέρτσογκ, αναφέρει ότι «οι επιφυλάξεις είναι κατανοητές». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναβάλλει την απόφαση για τον προϋπολογισμό για το 2024». Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος θα πρέπει να σφραγιστεί αυτή την εβδομάδα, πράγμα δύσκολο να γίνει. Στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος ενός έκτακτου προϋπολογισμού με μόνο τις πιο απαραίτητες δαπάνες. Τέλος, η Die Welt: «Η συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς ενέχει κίνδυνο επίθεσης». Το Τελ Αβίβ συμφωνεί σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 αμάχων. Αυτό επιβραδύνει τον στρατό στη Γάζα. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μέση Ανατολή: Οι όμηροι σε κίνδυνο». Η προγραμματισμένη για σήμερα απελευθέρωση αναβλήθηκε, αναφέρει η εφημερίδα. Η Χαμάς δεν έχει παραδώσει τον κατάλογο των απαχθέντων που θέλει να απελευθερώσει. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το νέο σχέδιο ανάκαμψης και το ‘ναι’ της ΕΕ». Ο Σολτς τείνει χείρα στη Μελόνι για το Σύμφωνο Σταθερότητας: «Δεν θα καταδικάσουμε κανένα κράτος στη λιτότητα». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο εθνικιστής Βίλντερς στρέφει την Ολλανδία στα δεξιά». Καταρρέει το κόμμα του Ρούτε. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ολλανδία, η ακροδεξιά του Βίλντερς είναι πρώτη». Έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές με την πρωτιά του λαϊκιστή και ισλαμοφοβικού ηγέτη.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο χρόνος της εκεχειρίας είναι ασαφής καθώς οι πλευρές ξεκαθαρίζουν τις λεπτομέρειες». Αγωνία για το πότε και ποιοι θα απελευθερωθούν στο Ισραήλ και τη Γάζα. Τέλος η Washington Post: «Ελπίδα και τρόμος στη συμφωνία της Γάζας». Βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν πριν από τη σχεδιασμένη παύση, ενώ οι οικογένειες των ομήρων κρατούν την ανάσα τους.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Χαντ ελαφρύνει το φορολογικό βάρος». Η μείωση των εισφορών ισοδυναμεί με ελάφρυνση 450 εκ. λιρών το χρόνο για τους εργάτες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Χαντ αποκαλύπτει φορολογικές εκπτώσεις ύψους 20 δισ. λιρών καθώς οι Τόρις κινούνται σε προεκλογικό ρυθμό». Ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει μεγαλύτερες περικοπές στην εθνική ασφάλιση. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις από τη δεκαετία του 1980: Ποιον κοροϊδεύουν;». Επιχειρηματικά κίνητρα και αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά το φορολογικό βάρος είναι το μεγαλύτερο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις από τη δεκαετία του 1980». Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν περισσότερα καθώς 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σύρονται στο πεδίο του 40%.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ισραήλ και Γάζα, σε αγωνία πριν από την έναρξη της συμφωνηθείσας εκεχειρίας». Η κυβέρνηση του Νετανιάχου και η Χαμάς συμφωνούν σε κατάπαυση τεσσάρων ημερών για την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ δέχεται τον Σάντσεθ με καχυποψία προς τους υπουργούς του». Η κύρια εφημερίδα της χώρας περιγράφει την Σίρα Ρέγο ως «υπουργό που υποστηρίζει τη Χαμάς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter