Διεθνής Τύπος: Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός στη Βρετανία – Ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη

Διεθνής Τύπος: Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός στη Βρετανία – Ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Κατευθείαν στη δουλειά». Η Τρας σχεδιάζει πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας εν μέσω φόβων για μαζικές πτωχεύσεις. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας κερδίζει αλλά μπορεί να αποτρέψει την επερχόμενη κρίση;». Η τέταρτη πρωθυπουργός σε έξι χρόνια πρέπει να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας αντιμέτωπη με κούρσα ενάντια στο χρόνο». Οι απεγνωσμένοι Βρετανοί ικετεύουν για άμεση βοήθεια με τους λογαριασμούς, ενώ η νέα πρωθυπουργός υπόσχεται να φέρει πακέτο στήριξης ενάντια στην ενεργειακή κρίση τις επόμενες μέρες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι λογαριασμοί ενέργειας θα παγώσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές». Η Τρας θα δώσει το περίγραμμα του οράματός της για τη στήριξη στα νοικοκυριά για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Τρας επιλέγεται να ηγηθεί στη Βρετανία ενώ αντιμετωπίζει οικονομική αναταραχή». Η υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας τη στιγμή που αντιμετωπίζει πρωτοφανή πληθωρισμό και ακρίβεια στην ενέργεια, ενώ αναμένεται να μπει σε ύφεση στο τέλος του έτους. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ένα εκατομμύριο μετανάστες μπήκαν στις ΗΠΑ κατά τη θητεία του Μπάιντεν». Το βάρος πέφτει στις πολιτείες καθώς οι ακροάσεις για την παροχή ασύλου μπορεί να πάρει χρόνια. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Τρας καταλαμβάνει την εξουσία στη Βρετανία». Η νέα πρωθυπουργός κερδίζει την κούρσα διαδοχής, με την ενέργεια να είναι πρώτη στην ατζέντα της. Σχέδιο παρέμβασης ύψους £100 δισεκατομμυρίων. Τέλος η Washington Post: «Ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στον Καναδά είναι νεκρός». Η αστυνομία λέει ότι ο αδερφός του παραμένει ελεύθερος. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό αποκαλεί την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους «σοκαριστική».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ενεργειακός πόλεμος: Ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη». Επίδειξη δύναμης της Μόσχας στην ΕΕ, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι αν δεν αρθούν οι κυρώσεις, τέλος στο αέριο. Οι τιμές του αερίου φτάνουν στα ουράνια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ιδού η ασπίδα της ΕΕ για τους ακριβούς λογαριασμούς». Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες, πλαφόν στην τιμή της ενέργειας ή κοινή αγορά ενέργειας για όλες τις χώρες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η Μόσχα κλείνει το αέριο στην Ευρώπη, γαλλο-γερμανικός άξονας στην ενέργεια». Η Ρωσία στέλνει μήνυμα για τις κυρώσεις: «καμιά προμήθεια να δεν αρθούν». Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα γίνει ανταλλαγή γαλλικού μεθανίου με γερμανική ηλεκτρική ενέργεια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Εκβιασμός του Πούτιν, το αέριο στα ουράνια». Η Μόσχα σταματά τις προμήθειες για να εκβιάσει το τέλος των κυρώσεων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Δύο πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε ετοιμότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2023». O Isar 2 και o Neckarwestheim παραμένουν ως «επιχειρησιακή εφεδρεία», ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ διαβεβαιώνει ότι θα τελειώσει η λειτουργία τους. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Λιζ Τρας γίνεται η νέα πρωθυπουργός». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στον Ρίσι Σουνάκ και διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον. Τέλος, η Die Welt: «Η πολιτική αφήνει τους πελάτες φυσικού αερίου έξω στο κρύο». Ακόμη και οι «προστατευμένοι πελάτες» δεν είναι πλέον απόλυτα ασφαλείς. Οι τιμές δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο στο πακέτο ανακούφισης.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ηνωμένο Βασίλειο: Ο κοινωνικός πόλεμος έχει κηρυχτεί». Οι αγώνες ενάντια στη μείωση της αγοραστικής δύναμης πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα, απέναντι σε μια ιστορική κρίση και τις υπερ-νεοφιλελεύθερες απόψεις της Λιζ Τρας, της νέας πρωθυπουργού. Στη Libération διαβάζουμε: «Ηνωμένο Βασίλειο: Αντικοινωνική Τρας». Συντηρητική και οπαδός της απορρύθμισης, η Λιζ Τρας θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην κυβέρνηση αυτή την Τρίτη, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια ιστορική οικονομική κρίση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Τιμές ενέργειας: τα ευρωπαϊκά κράτη κινητοποιούνται». Το Βερολίνο ανακοίνωσε ένα σχέδιο 65 δισ. ευρώ την Κυριακή, για να βάλει πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και για να ελαφρύνει το βάρος του κόστους στους πολίτες. Τέλος, η Le Figaro: «Ενέργεια: απέναντι στις επικρίσεις, ο Μακρόν απαντά». Ο γάλλος πρόεδρος κατηγορεί την διεύθυνση της Γαλλικής Εταιρείας Ενέργειας EDF για την κακοδιαχείριση των πυρηνικών σταθμών. Παράλληλα, καλεί τους Γάλλους να κάνουν οικονομία στην ενέργεια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Λιζ Τρας έρχεται με μια νεοσυντηρητική στροφή». Η νέα ηγέτης των Τόρις επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές και γίνεται η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και η El Mundo: «Λιζ Τρας: Στον αστερισμό της Μάργκαρετ Θάτσερ». Η διάδοχος του Τζόνσον επιβεβαιώνει τη δεξιά στροφή στη Βρετανία, εκτιμά η εφημερίδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter