Θανάσης Βέγγος – 13 χρόνια από τον θάνατό του: Από την Μακρόνησο στις μεγάλες οθόνες (Video)

Θανάσης Βέγγος – 13 χρόνια από τον θάνατό του: Από την Μακρόνησο στις μεγάλες οθόνες (Video)

Σαν σήμερα στις 3 Μαίου του 2011 ένας μεγάλος κωμικός και κυρίως άνθρωπος έφυγε από τη ζωή. Πριν από 13 χρόνια σε ηλικία 84 ετών ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή.

Ήταν από τους τελευταίους μιας γενιάς ηθοποιών της μεταπολεμικής Ελλάδας που μέσα από τον ασπρόμαυρο αρχικά κινηματογράφο χάρισε γέλιο αλλά και σάτιρα. Ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου ο Θανάσης Βέγγος.

Απέφευγε τις συνεντεύξεις και οι δημόσιες εμφανίσεις του λίγες. Αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν τη μικρή οθόνη.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στον Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαϊου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήταν ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα προκάλεσε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση.

Τα πρώτα του βήματα

Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε ηθοποιός. Υπήρξε αυτοδίδακτος. Η αλήθεια είναι πως η ίδια η «εξορία» του τον οδήγησε στα μετέπειτα βήματά του.

Διαβάστε επίσης: Πως ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος έσωσε φοιτητές από το Πολυτεχνείο

Τα χρόνια 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως “ανεπιθύμητος” στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη του Κούνδουρου.

Καταξίωση

Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος και ως φροντιστής στα κινηματογραφικά πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι του 1959. Τον ίδιο καιρό, πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς-πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.

Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα!, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού. Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής ΘΒ-Ταινίες Γέλιου. Την περίοδο 1965-1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, που τις χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία ερμηνεία. Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρεία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μόνο μετά από πολλά χρόνια.

Ο θάνατός του

Ο Θανάσης Βέγγος από τις 19 Δεκεμβρίου 2010, νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του.  Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο στις 4 Μαΐου, με παρουσία πολλών επισήμων και φίλων.  Η σορός του μετά αποτεφρώθηκε στην Βουλγαρία κάτω από άκρα μυστικότητα από την οικογένεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα: Δέκα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο

Θεσσαλονίκη: Σκηνή από τον «Πράκτορα – Θου – Βου» σε ΚΑΦΑΟ στην Περαία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter