Διεθνής Τύπος: Η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά τα κορονοπάρτι του Τζόνσον – Διαφορές στην προσέγγιση της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην Ουκρανική κρίση

Διεθνής Τύπος: Η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά τα κορονοπάρτι του Τζόνσον – Διαφορές στην προσέγγιση της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην Ουκρανική κρίση
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Τζόνσον αντιμέτωπος με αστυνομική ανάκριση για τα πάρτι». Η δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι που διεξάγει την έρευνα για τυχόν παραβάσεις των κανόνων στα κορονοπάρτι του πρωθυπουργού, ισχυρίζεται ότι έχει φωτογραφίες του Τζόνσον με κρασί. Στον Independent διαβάζουμε: «Τώρα η αστυνομία ερευνά τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ». Η Σκότλαντ Γιαρντ θα ερευνήσει την υπόθεση για παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. Παράλληλα, αναμένεται σύντομα η έκθεση της Σου Γκρέι που μπορεί να καθορίσει το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού. Ο Guardian έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο κίνδυνος του πρωθυπουργού: η έκθεση αναμένεται ενώ η αστυνομία επεμβαίνει για τα πάρτι». Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται για τις 48 πιο δύσκολες ώρες της θητείας του καθώς η αστυνομία ελέγχει τα πάρτι που έκανε, λίγο πριν την δημοσίευση της έκθεσης της Σου Γκρέι. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πίεση στον Τζόνσον να δημοσιεύσει ολόκληρη την έκθεση Γκρέι». Η Σκότλαντ Γιαρντ λέει ότι η έρευνά της δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην πλήρη δημοσίευση της έκθεσης.
 
Στην Ισπανία, η El Pais γράφει: «ΗΠΑ και Ευρώπη διαφέρουν στην στρατηγική τους απέναντι στη Ρωσία». Οι Βρυξέλλες παίρνουν αποστάσεις από τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία και ποντάρει στην πίεση χωρίς να διακόψει την επικοινωνία. Και η El Mundo«Ο Σάντσεθ δεν προτίθεται να καλέσει τον Κασάδο, όπως έχει να κάνει εδώ και οχτώ μήνες». Τη δυσαρέσκεια του προέδρου του Λαϊκού κόμματος Πάμπλο Κασάδο μεταφέρει η εφημερίδα, τον οποίο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν ενημερώνει για την κρίση στην Ουκρανία και τις κινήσεις της κυβέρνησης.
 
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο, σε ένα πλαίσιο ανασφάλειας». Οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν την κατάληψη της εξουσίας την Δευτέρα μετά από δύο μέρες αναστάτωσης στην χώρα από την βία των τζιχαντιστών. Στην Humanité διαβάζουμε: «Πώς το κράτος διέλυσε την Εταιρεία Ηλεκτρισμού». Η Τετάρτη είναι μέρα μεγάλης απεργίας μέσα στην εταιρεία που αναγκάζεται να εκποιήσει το ρεύμα της για να βοηθήσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Πορνεία ανηλίκων: “ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα το έκανα”». Μετά από σειρά υποθέσεων μαστροπείας με ανήλικους, γονείς, καθηγητές και δημόσιοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι. Η εφημερίδα συνάντησε ένα από τα κορίτσια που έπεσε θύμα του κυκλώματος.Τέλος, η Le Figaro: «Εκλογές υπό πίεση: ο Μακρόν πάει με το πάσο του». Αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, ο γάλλος πρόεδρος παίζει σε πολλά ταμπλό.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η διάθεση της κοινωνίας είναι σημαντικά χειρότερη εξαιτίας του κορονοϊού». Έρευνα δείχνει ότι οι κοινωνικές συνέπειες είναι χειρότερες από τις οικονομικές. Παράλληλα, τα PCR τεστ αρχίζουν να τελειώνουν. Στη Suddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ευρώπη ετοιμάζεται για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης». Εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, η παροχή ενέργειας θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται με άλλες χώρες που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν αέριο. Τέλος, η Die Welt: «Η Γερμανία είναι ο δούρειος ίππος του Πούτιν». Οι θέσεις της κυβέρνησης στην κρίση της Ουκρανίας και η προσκόλληση στον Nord Stream 2 προκαλούν ασυνεννοησία παγκοσμίως. Αυξάνονται οι αμφιβολίες για την πίστη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εκτιμά η εφημερίδα.
Στην Ιταλία, η Il Messaggero γράφει: «Προεδρία, τώρα τα κόμματα επιταχύνουν». Η κεντροαριστερά απορρίπτει όλα τα ονόματα της λίστας που προσέφερε η κεντροδεξιά. Η πρόταση από τον Ενρίκο Λέτα είναι να βρεθεί μια συμφωνία ενώ όλοι οι κομματικοί επικεφαλής θέλουν να κλείσει το θέμα της προεδρίας μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Στην Corriere della Sera διαβάζουμε: «Ο Σαλβίνι προσφέρει τρία ονόματα, που όλα απορρίπτονται». Και την Τρίτη βγήκε μαύρος καπνός από την ψηφοφορία, με 527 λευκά ψηφοδέλτια. Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, επιμένει ότι ο Ντράγκι πρέπει να μείνει στην κυβέρνηση. H La Repubblica κυκλοφορεί με τίτλο: «Προεδρία, η σκιά της Καζελάτι». Η κεντροδεξιά πρότεινε τρία ονόματα για την προεδρία της Δημοκρατίας, που δεν έγιναν δεκτά από τα άλλα κόμματα. Γίνεται προσπάθεια να “χτιστεί” μια πλειοψηφία γύρω από το πρόσωπο της προέδρου της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Και τέλος, η La Stampa: «Προεδρία, η δεξιά δοκιμάζει την απογοήτευση». Κανένα από τα ονόματα που προτάθηκαν από τη δεξιά παράταξη δεν έγιναν κοινώς αποδεκτά.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ελέγχους των εξαγωγών αν η Ρωσία κινηθεί στην Ουκρανία». Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει να “χτυπήσει” σημαντικούς κλάδους και να ενισχύσει την παροχή ενέργειας αν η Μόσχα κόψει τη ροή των καυσίμων. Οι Financial Times έχουν σήμερα τίτλο: «Οι δυτικοί σύμμαχοι συγκλίνουν σε ένα σχέδιο για κυρώσεις στην Ρωσία». Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες προβλέπει το σχέδιο σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Από την μεριά τους, ιταλοί επιχειρηματίες θα συναντήσουν ψηφιακά τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την οικονομική τους συνεργασία. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι φόβοι για πόλεμο στην Ουκρανία μεγαλώνουν». ΗΠΑ και Ρωσία αντάλλαξαν προκλήσεις την Τρίτη καθώς το Κρεμλίνο μετέδωσε εικόνες από στρατιωτικές ασκήσεις σε απόσταση βολής από την Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον εξοπλισμό ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι χιλιάδες στρατιώτες μπορεί να σταλούν προς ενίσχυση των νατοϊκών συμμάχων στην ανατολική Ευρώπη. Τέλος, οι New York Times: «Οι ηγέτες της Ουκρανίας αντιδρούν στην απειλή με μια επίφαση ηρεμίας». Δεν θέλουν να προκαλέσουν τον Πούτιν, απεικονίζοντας την απειλή στα σύνορα σαν μέρος της καθημερινής ζωής.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter