Διεθνής Τύπος: «Νέα Νυρεμβέργη» ζητά ο Ζελένσκι για τον Πούτιν, ενώ καυτηριάζει την αδράνεια της Δύσης

Διεθνής Τύπος: «Νέα Νυρεμβέργη» ζητά ο Ζελένσκι για τον Πούτιν, ενώ καυτηριάζει την αδράνεια της Δύσης

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Σταματήστε τον Πούτιν ή διαλυθείτε, λέει ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ». Ο ουκρανός πρόεδρος καλεί για μια νέα δίκη της Νυρεμβέργης καθώς επιτίθεται στην αποτυχία της Δύσης να σταματήσει την εισβολή. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ζελένσκι: οι ρώσοι ηγέτες πρέπει να περάσουν από δίκη για εγκλήματα πολέμου». Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον ΟΗΕ να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της Ρωσίας μια μέρα μετά την ανάλογη προτροπή του Τζο Μπάιντεν. Ο Independent έχει τίτλο: «Ο Ζελένσκι ζητά μια δίκη στο στυλ της Νυρεμβέργης». Ο ουκρανός πρόεδρος την Τρίτη μίλησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε ότι η Ρωσία πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Τέλος, οι Times: «Η Βρετανία θέλει υπερηχητικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία». Η Βρετανία θα συνεργαστεί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας AUKUS, για την ανάπτυξη όπλων υψηλής ταχύτητας που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μια Νυρεμβέργη για τον Πούτιν». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δείχνει τις εικόνες των κτηνωδιών που έχουν γίνει στην Ουκρανία και κάνει έκκληση για να περάσουν δικαστήριο οι υπεύθυνοι για τη φρίκη. Η La Stampa έχει τίτλο: «Βασανισμένα παιδιά». Οι Ουκρανοί λένε ότι υπάρχουν και άλλα μακελειά με αμάχους στη Μποροντιάνκα και το Ιρπίν, με θύματα ακόμα και παιδιά. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Στοπ της ΕΕ στο ρωσικό κάρβουνο». Πέμπτο πακέτο κυρώσεων ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Μόσχας: το μπλόκο θα αγγίξει τις διεθνείς μεταφορές, τις τράπεζες και τα λιμάνια. Παράλληλα, η Ιταλία απελαύνει 30 ρώσους διπλωμάτες, ενώ η Λέγκα διαμαρτύρεται για αυτή την ενέργεια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σφαγές και βασανιστήρια, φρίκη δίχως τέλος». Βρέθηκαν 200 πτώματα στη Μποροντιάνκα. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ μια “δεύτερη Νυρεμβέργη” για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να τιμωρήσει τη Ρωσία». Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Στους New York Times διαβάζουμε: «Σε μια σημαδιακή ομιλία, ο Ζελένσκι ραπίζει τον ΟΗΕ για αβελτηρία». Το βίντεο που έδειξε με καμμένα πτώματα βύθισε στη σιωπή την αίθουσα. Τέλος, οι Financial Times: «Η Fed θα κάνει ‘γρήγορες’ περικοπές για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος». Η τράπεζα θα προβεί σε ‘αποφασιστικότερες ενέργειες’ για την αύξηση των επιτοκίων αφού η αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τρία χρόνια για να αλλάξουν όλα». Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προτείνει λύσεις με στόχο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι λύσεις αυτές έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και με ριζικές αλλαγές στην οικονομία. Η Libération έχει ως κύριο τίτλο μια αποστροφή του λόγου του ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στα Ηνωμένα Έθνη την 5η Απριλίου: «Ο ΟΗΕ επιτρέπει στη Ρωσία να σπέρνει το θάνατο». Στη Le Monde διαβάζουμε: «Νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη θηριωδία». Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από τη Μπούτσα όπου ανακαλύπτονται εκατοντάδες πτώματα αμάχων που σκοτώθηκαν από το ρωσικό στρατό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Αυτές οι εξελίξεις ωθούν τη Δύση να σκληρύνει τις κυρώσεις της, αφού γίνεται λόγος για εμπάργκο του ρωσικού κάρβουνου. Τέλος, η Le Figaro: «Προεδρικές εκλογές: η μάχη των προγραμμάτων». Δίνοντας περισσότερο βάρος σε ένα κατάλογο προτάσεων παρά σε ένα όραμα για το μέλλον, οι υποψήφιοι δυσκολεύονται να ακουστούν σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΕ σχεδιάζει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων, ενώ αναμένονται περαιτέρω μέτρα κατά των τραπεζών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ μποϊκοτάρει τον ρωσικό άνθρακα». Στη σκιά των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων. Περισσότερες τράπεζες θα μπλοκαριστούν από τις διεθνείς συναλλαγές. Τέλος, η Die Welt: «Η ΕΕ σχεδιάζει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα». Οι Βρυξέλλες προτείνουν άλλο ένα πακέτο κυρώσεων, ενώ ο Πούτιν απειλεί τους Ευρωπαίους με αντίποινα. Η Γερμανία θέλει να γίνει ανεξάρτητη από τις προμήθειες από τη Μόσχα μέχρι το φθινόπωρο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Ζελένσκι επικαλείται τη μνήμη της Γκέρνικα». Ο ουκρανός πρόεδρος πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των Ισπανών, επέκρινε όσες ισπανικές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν στη Ρωσία. Και η El Mundo: «Είμαστε όπως στην Γκέρνικα το 1937». Ο Ζελένσκι επικαλείται το βομβαρδισμό της πόλης από την αεροπορία των Ναζί, σε συνεργασία με το δικτάτορα Φράνκο, για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter