Διεθνής Τύπος: «Οι ΗΠΑ αναζητούν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα» – Στο σκαμνί υπουργός στη Γαλλία του Μακρόν

Διεθνής Τύπος: «Οι ΗΠΑ αναζητούν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα» – Στο σκαμνί υπουργός στη Γαλλία του Μακρόν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν έχει στόχο να κατευνάσει την ένταση». Ο υπουργός Εξωτερικών σταματά στη Δυτική Όχθη και το Ιράκ με σκοπό τη συγκράτηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να περιορίσει τους θανάτους στη Γάζα». Δίνονται συμβουλές για το πώς να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ αναζητούν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θέλει να παίξει ρόλο μετά τον πόλεμο. Τέλος η Washington Post: «Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του σχεδιάζουν την εκδίκησή τους». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζονται για τις νομικές προκλήσεις εν όψει των δικών του πριν τις εκλογές του 2024.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο Ερίκ Ντυπόν Μορετί στο εδώλιο». Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας θα κρίνει από αυτή τη Δευτέρα τον υπουργό Δικαιοσύνης για σύγκρουση συμφερόντων, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας. Στη Libération διαβάζουμε: «Δίκη Ντυπόν Μορετί: πίσω στην αίθουσα του δικαστηρίου». Αυτή τη Δευτέρα ξεκινά η δίκη του υπουργού Δικαιοσύνης. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Το Ισραήλ πολιορκεί τη Γάζα, απορρίπτει ανθρωπιστική παύση». Ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει τον ελιγμό για να περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας, όπου η πλειονότητα των μαχών με τη Χαμάς έχουν συμβεί. Τέλος, η Le Figaro: «Νόμος για τη μετανάστευση: Ο Μακρόν αναζητά τη στήριξη της Δεξιάς». Ενώ το κείμενο του Ζεράλ Νταρμανέν φτάνει στη Γερουσία, ο πρόεδρος θέλει υποστήριξη για να επεκτείνει το πεδίο των δημοψηφισμάτων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς ζητά την προστασία των Εβραίων στη Γερμανία». «Πρόκειται για το πολιτικό θάρρος», δήλωσε ο καγκελάριος. Χιλιάδες σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ περικυκλώνει την πόλη της Γάζας». Ο στρατός θέλει να εξαλείψει τη Χαμάς και αναφέρει επιτυχίες. Προφανώς καταστράφηκαν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό. Τέλος, η Die Welt: «Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα; Η πίεση στο Ισραήλ αυξάνεται». Οι μάχες συνεχίζονται ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν συναντά τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Χαμάς». Τα ισραηλινά στρατεύματα περικυκλώνουν την Πόλη της Γάζας. Η Ιορδανία λέει ότι ο «ο γείτονας χάνει την ανθρωπιά του». Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα εντείνονται καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις στα σύνορα με το Λίβανο». Οι επικοινωνίες κόπηκαν την Κυριακή. Στον Independent διαβάζουμε: «Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς». Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής αστυνομίας αναμένεται να απαγορεύσει τη διαμαρτυρία για τη Μέρα της Εκεχειρίας». Πίεση στο αστυνομικό σώμα για να σταματήσουν την διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος για συγκρούσεις με τους βετεράνους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μαχμούντ Αμπάς: ‘Δώστε μου τη Γάζα’». Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, αποκαλύπτει το σχέδιο των ΗΠΑ: «Θα αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Μπλίνκεν συμφωνεί με τους Παλαιστίνιους, ο Νετανιάχου λέει όχι στην κατάπαυση». Ο Αμπάς έτοιμος να μεσολαβήσει. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, η επιστροφή του Μαχμούντ Αμπάς». Στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Πάπας καλεί τον πρόεδρο του Ιράν. Τέλος, η Corriere della Sera: «Γάζα, έτοιμη η τελική επίθεση». Επίσης, η Τεχεράνη προειδοποιεί την Ιταλία, σχετικά με τους στρατιώτες της στο Λίβανο.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Σοσιαλιστικό κόμμα και Junts συναντώνται στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία». Στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος αναζητούν αυτή τη Δευτέρα να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια με τον Πουτζντεμόν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και η El Mundo: «Ο Πουτζντεμόν στριμώχνει τον Σάντσεθ ενώ η διαμαρτυρία βγαίνει στο δρόμο». Το Σοσιαλιστικό κόμμα μελετά φόρμουλες για να αναγνωρίσει ότι το κράτος εκδίωξε άδικα τους αυτονομιστές καταλανούς πολιτικούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter