Διεθνής Τύπος: Πλαφόν ΕΕ στην τιμή αερίου – Ο Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη για συνωμοσία και πρόκληση εξέγερσης

Διεθνής Τύπος: Πλαφόν ΕΕ στην τιμή αερίου – Ο Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη για συνωμοσία και πρόκληση εξέγερσης

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Συμφωνία ΕΕ για πλαφόν στην τιμή: αέριο, ασπίδα κόντρα στη Μόσχα». Η Ευρώπη έρχεται σε συμφωνία για το πλαφόν 180 ευρώ. Η Γερμανία είναι υπέρ, η Ουγγαρία είναι κατά, η Αυστρία και η Ολλανδία απείχαν. Οργή από το Κρεμλίνο, θεωρεί την κίνηση απαράδεκτη και υπόσχεται ότι θα αντιδράσει. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πλαφόν στο αέριο, αλλά οι λογαριασμοί ακριβαίνουν». Συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ την κιλοβατώρα στην ΕΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκολπωθεί τα εύσημα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια “ιταλική νίκη”. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H EE ‘φιξάρει’ το πλαφόν της τιμής αερίου». Το καύσιμο δε θα μπορεί να κοστίζει περισσότερο από 180 ευρώ την κιλοβατώρα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πακέτο στήριξης, προς την ψήφο εμπιστοσύνης». Μαραθώνιος εν μέσω εντάσεων για την υπερ-τροπολογία. Η πρωθυπουργός Μελόνι λέει ότι «δεν θα είναι προσωρινό μέτρο».

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου καλεί τον Τραμπ για απόδοση κατηγοριών». Η έρευνα βρίσκει ότι ο πρώην πρόεδρος πήρε μέρος σε συνωμοσία και υποδαύλισε σε εξέγερση. Οι New York Times έχουν πηχυαίο τίτλο: «Η επιτροπή της Βουλής προτρέπει τις ΗΠΑ να διώξουν τον Τραμπ». Η νομική δράση εναντίον ενός πρώην προέδρου αποτελεί πρωτοτυπία στα δικαστικά χρονικά της χώρας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Epic Games πληρώνει πρόστιμο-ρεκόρ %500 εκατ. για να διακανονίσει τις καταγγελίες για ‘σκοτεινές πρακτικές’ στο Fortnite». Τα δεδομένα παιδιών χρηστών του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού αποθηκεύτηκαν παράνομα, λέει η ρυθμιστική αρχή, ενώ οι παίκτες ξεγελάστηκαν με σκοπό να ξοδέψουν χρήματα. Η δημιουργός εταιρεία του παιχνιδιού αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Καρδιοπαθείς ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε ασθενοφόρα». Οι επικεφαλής του NHS ελπίζουν να μην αρρωστήσει κανένας κατά τη διάρκεια των απεργιών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η απεργία στα ασθενοφόρα απειλεί τη ζωή 999 ασθενών, προειδοποιούν οι επικεφαλής του NHS». Τα νοσοκομεία λένε ότι τα θύματα τραυματισμών και ασθενειών θα πρέπει να έρθουν μόνα τους στα επείγοντα. Στον Independent διαβάζουμε: «Υγειονομικοί αξιωματούχοι αγνόησαν τις καταγγελίες ασθενών για κακοποίηση». Το NHS και η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας απέτυχαν να λύσουν τα ζητήματα που προέκυψαν. Τέλος, η Daily Telegraph: «Έκκληση να σταματήσει η απεργία καθώς το NHS έρχεται αντιμέτωπο με κατάρρευση». Τα κατά τόπους καταστήματα του NHS δηλώνουν ότι είναι αντιμέτωπα με κρίσιμα περιστατικά καθώς σωματεία και κυβέρνηση ξεκινούν τις τελευταίες προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «H Λάμπρεχτ αναστέλλει τις αγορές οχημάτων μάχης πεζικού Puma». «Μια πικρή οπισθοδρόμηση», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Παγκόσμιο σύμφωνο κατά της εξαφάνισης ειδών». Οι κυβερνήσεις 196 χωρών αποφασίζουν για μια νέα παγκόσμια συμφωνία διατήρησης της βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ. Το 30% της χερσαίας και της θαλάσσιας επιφάνειας της γης θα πρέπει να τεθεί υπό προστασία έως το 2030. Τέλος, η Die Welt: «Βασικός μάρτυρας κατηγόρησε το πρώην αφεντικό της Wirecard Μπράουν». Ο συγκατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι έχει ενταχθεί σε «σχήμα οργανωμένης απάτης».

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πόλεμος στην Ουκρανία: 300 μέρες είναι πάρα πολλές». Δέκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας οι ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία παραμένουν μπλοκαρισμένες. Οι πληθυσμοί πληρώνουν το τίμημα, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ιράν: Σιωπή, εκτελούμε τώρα». Χτυπημένο από τις διαδηλώσεις που προσπαθούν να το ανατρέψουν, το ιρανικό καθεστώς έχει ήδη εκτελέσει δέκα νέους άνδρες και συνεχίζει να γεμίζει τους διαδρόμους προς το εκτελεστικό απόσπασμα. Η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο, με μια μέρα καθυστέρηση: «Ένας εκπληκτικός τελικός». Οι Αργεντινοί επικράτησαν των Μπλε σε ένα από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου. Τέλος, η Le Figaro: «Μετά την εποποιία τους, οι Μπλε βάζουν στόχο το Euro». Μετά την άφιξή τους στο Παρίσι, το απόγευμα της Δευτέρας, οι παίκτες της εθνικής Γαλλίας συνάντησαν τους φιλάθλους στην πλας ντε λα Κονκόρντ, υποσχόμενοι ότι θα διεκδικήσουν το Euro του 2024, στη Γερμανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο εμποδίζει να ψηφιστεί στη Γερουσία η ανανέωσή του». Οι δικαστές της δεξιάς παραλύουν, κατά έξι προς πέντε, τον κανόνα που επιδιώκει να ξεκλειδώσει το όργανο. Και η El Mundo: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο φρενάρει το σχέδιο του Σάντσεθ να το ελέγξει». Η συντηρητική εφημερίδα αναφέρει ότι οι δικαστές αντιστέκονται στις πιέσεις της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter