Διεθνής Τύπος: Πώς οι όμηροι περιπλέκουν τον σχεδιασμό του Ισραήλ – Κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Διεθνής Τύπος: Πώς οι όμηροι περιπλέκουν τον σχεδιασμό του Ισραήλ – Κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μέση Ανατολή, ο λαϊκός ξεσηκωμός». Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για να απαιτήσουν την παύση των πληγμάτων στην Γάζα και μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Στη Libération διαβάζουμε: «Γάζα: Προς τη φονική επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισέλθει σε εδάφη που δεν ελέγχει, μια τρομακτική παγίδα, όπως αποδεικνύει ένας πρώην στρατιώτης του Ισραηλινού Στρατού που στάλθηκε εκεί το 2014. Αρκετά για να φοβόμαστε θανατηφόρες μάχες, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γάζα: Η Αίγυπτος θέλει να επιβληθεί σαν διαμεσολαβήτρια». Το Κάιρο ήταν να οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο το περασμένο Σάββατο για την αποκλιμάκωση στον πόλεμο στη Γάζα. Τέλος, η Le Figaro: «Αυτή η Αριστερά που ετοιμάζεται για μετά το Μελανσόν». Μετά την αμφιθυμία με τη Χαμάς, που αρνήθηκε να την χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, όλο και περισσότεροι εκλεγμένοι της Αριστεράς καλούν για μια ένωση χωρίς τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, που έχει καταστεί πολύ προβληματικός, σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι πρώτες βοήθειες φτάνουν στη Γάζα». ΟΗΕ: Απαιτούνται σημαντικά περισσότερες παραδόσεις. Ο Νετανιάχου απειλεί τη Χεζμπολάχ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ παρέχει πληροφορίες για τον πολεμικό σχεδιασμό». Ο υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για τρεις φάσεις. Πρώτα θέλουν να καταστρέψουν το καθεστώς της Χαμάς. Στη συνέχεια, άλλοι θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια στη Γάζα. Δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι. Τέλος, η Die Welt: «Σταϊνμάγερ: Η προστασία της εβραϊκής ζωής είναι ‘πολιτικό καθήκον’». Έκκληση του ομοσπονδιακού προέδρου για αντίδραση κατά του αντισημιτισμού.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι όμηροι περιπλέκουν το σχεδιασμό για στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα». Το Ισραήλ αντιμέτωπο με ένα καίριο δίλημμα: από τη μία να μπει σε διαπραγματεύσεις για τους αιχμαλώτους με τη Χαμάς, μια οργάνωση που έχει υποσχεθεί ότι θα εξαφανίσει. Από την άλλη αν προχωρήσει με τη χερσαία επίθεση χωρίς κι άλλες απελευθερώσεις ομήρων, ρισκάρει να έχει κι άλλες απώλειες αμάχων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για κίνδυνο κλιμάκωσης καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή». Η Ουάσινγκτον φοβάται για τα στρατεύματα στην περιοχή, ενώ τα φορτηγά εκτρέπονται προς τον Κόλπο. Τέλος η Washington Post: «Οι αυξανόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ τροφοδοτεί φόβους για μεγαλύτερη σύγκρουση». Η ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή κάνει τη Δύση να ανησυχεί.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Μπρέιβερμαν αντιμέτωπη με τη Μητροπολιτική αστυνομία για τη διαδήλωση της ‘τζιχάντ’». Η υπουργός Εσωτερικών θέλει να μάθει γιατί τα συνθήματα σε διαδήλωση δεν οδήγησαν σε σύλληψη. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η πίεση εντείνεται στο Ισραήλ να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα». Οι οικογένειες φοβούνται ότι ο χρόνος τελειώνει για τους 212 ομήρους, πριν από τη χερσαία επίθεση. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πρόκληση Μπρέιβερμαν στη Μητροπολιτική αστυνομία για τα συνθήματα τζιχάντ σε διαδήλωση». Η υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αστυνομίας, μετά την αποτυχία των αστυνομικών να σταματήσουν τη διαδήλωση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η απειλή του Ιράν». Η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Το Πεντάγωνο ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η απειλή του Ιράν». Η Τεχεράνη απειλεί ότι αν δεν σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, θα επιτεθεί στο Ισραήλ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, η απειλή του Ιράν». Ο Αγιατολάχ προειδοποιεί: «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς ή επεμβαίνουμε». Το Ισραήλ έτοιμο να χτυπήσει την Τεχεράνη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το Ισραήλ προειδοποιεί το Ιράν». Οι ΗΠΑ ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για μια ανεξέλεγκτη κρίση.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Γάζα και πλήττει τη Δυτική Όχθη». O ισραηλινός στρατός επιτίθεται στο νότο του Λιβάνου σε απάντηση των χτυπημάτων της Χεζμπολάχ. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι η χερσαία επίθεση θα κρατήσει μήνες. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη μάχη στη Γάζα και άλλα πέντε μέτωπα». Ο στρατός λαμβάνει θέσεις στη Δυτική Όχθη, το Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter