Διεθνής Τύπος: Πώς υποδέχονται οι μεγαλύτερες εφημερίδες το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και για τα… προγνωστικά

Διεθνής Τύπος: Πώς υποδέχονται οι μεγαλύτερες εφημερίδες το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και για τα… προγνωστικά

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Ερντογάν και ο αντίπαλός του πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο». Ο τούρκος πρόεδρος και ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης δεν έλυσαν τις διαφορές τους στον πρώτο γύρο, με τον Ερντογάν να λαμβάνει το 49,49% και τον Κιλιτσντάρογλου 44,7%. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στις εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν αποτυγχάνει να πάρει την πλειοψηφία». Ο Κιλιτσντάρογλου αναγκάζει τη διαδικασία να πάει σε δεύτερο γύρο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «G7 και ΕΕ θα αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία με απαγόρευση στην επανέναρξη της λειτουργίας των αγωγών αερίου». Το πρώτο εμπάργκο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι ροές έχουν μειωθεί από το Κρεμλίνο για να επισπεύσουν την κρίση. Τέλος η Washington Post: «Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι προηγείται σε μια αμφιλεγόμενη καταμέτρηση ψήφων». Στις σημαντικές εκλογές στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κιλιτσντάρογλου ενεπλάκησαν στο χάος της καταμέτρησης των ψήφων.

Δείτε επίσης: Τουρκία: «Εκλογές στην κόψη του ξυραφιού» – Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς υπόσχεται στην Ουκρανία περισσότερα όπλα». Ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Βερολίνο λέει ότι η Γερμανία είναι αληθινός φίλος. Πακέτο αξίας 2,7 δισ. ευρώ ετοιμάζεται για το Κίεβο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία ζητά ‘συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών’». Ο καγκελάριος Σολτς είναι απρόθυμος να ανταποκριθεί στο αίτημα και κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Ζελένσκι τον ευχαριστεί για τη βοήθεια του «αξιόπιστου συμμάχου» του. Στο Άαχεν λαμβάνει το Βραβείο Καρλομάγνου. Τέλος, η Die Welt: «Το SPD κερδίζει τις εκλογές για την ιθαγένεια στη Βρέμη». Το κόμμα “Οργισμένοι πολίτες” (Bürger in Wut, BIW) επωφελείται από τον αποκλεισμό του AfD, οι Πράσινοι υπέστησαν απώλειες.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Βρετανοί θα ξεχάσουν πώς να δουλεύουν, λέει η Μπρέιβερμαν». Η υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι η μετανάστευση πρέπει να μειωθεί. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Μπρέιβερμαν απορρίπτει τις εκκλήσεις των Τόρις για χαλάρωση των κανόνων για βίζα». Η υπουργός Εσωτερικών λέει ότι η χώρα μπορεί να εκπαιδεύσει μόνοι της τους μηχανοδηγούς και τους χασάπηδες… Στον Independent διαβάζουμε: «Επικεφαλής Tesco: ξεκινήστε πάλι τις μαθητείες για να επανεκκινήσει η οικονομία». Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερμαρκετ λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει στο σκάνδαλο τα δημόσια χρήματα που προορίζονται για νέους εργαζόμενους να δαπανώνται για μεγαλοστελέχη του City. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Μπρέιβερμαν πιέζει τον πρωθυπουργό να κάνει πράγματα για τους μετανάστες». Προειδοποίηση ότι η μετανάστευση θα κάνει τους Βρετανούς να… ξεχάσουν πώς να κάνουν τα πράγματα μόνοι τους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τουρκία: Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι στήθος με στήθος με τον Ερντογάν». Ο Κιλιτσντάρογλου δεν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά για επικράτηση στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ερντογάν στην κάλπη». Οι προεδρικές εκλογές κρίθηκαν στην τελική ευθεία. Ο τούρκος πρόεδρος κάτω από 50%. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Στοπ στο σιτάρι, κίνδυνος για τους μετανάστες». Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρει σε συνέντευξή του ότι αν κλείσει η Μαύρη Θάλασσα, εκατομμύρια ζωές στην Αφρική θα τεθούν σε κίνδυνο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το Κίεβο θα νικήσει μέσα στο χρόνο». Ο Ζελένσκι από το Βερολίνο προειδοποίησε ότι είναι έτοιμοι για την επίθεση, αν έρθουν τα μαχητικά αεροσκάφη.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Γενική επανα-κινητοποίηση». Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Λυρ κινητοποιούνται για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και ο διαμελισμός των υπηρεσιών. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Καμίλ Ετιέν, ακτιβίστρια για το κλίμα: “Αρκετά, είμαστε ισχυροί”». Η 25χρονη ακτιβίστρια, είδωλο για τους νέους στον αγώνα για τον πλανήτη, εκδίδει το πρώτο της βιβλίο και καλεί μέσα από τη συνέντευξή της σε έναν ‘οικολογικό ξεσηκωμό’ όλων των γενεών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ταϊβάν: η μεγάλη κούρσα εξοπλισμών της Κίνας». Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο επιταχύνει την ενίσχυση του στρατού του, τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζει για επίθεση, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Ένα χρόνο μετά, το ζευγάρι Μπορν-Μακρόν υπό πίεση». Η πρωθυπουργός θα γιορτάσει τον πρώτο χρόνο της στο Ματινιόν, την Τρίτη, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας απέναντι στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ανεπαρκής νίκη του Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στο δεύτερο γύρο». Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παραμένει τέσσερις βαθμούς πίσω και θα επιδιώξει την τελική νίκη εντός δύο εβδομάδων. Και η El Mundo: «H Μπάρτσα του Τσάβι κατακτά το πρωτάθλημα στη σκιά της υπόθεσης Νεγρέιρα». Ο νέος προπονητής της Μπάρτσα κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα αφού η ομάδα του ήταν καλύτερη από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και οι υποθέσεις διαφθοράς απειλούν το μέλλον της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter