Διεθνής Τύπος: Ρούβλια απαιτεί ο Πούτιν για το ρωσικό αέριο – Απελευθερώνει πετρέλαιο από τα αποθέματα ο Μπάιντεν

Διεθνής Τύπος: Ρούβλια απαιτεί ο Πούτιν για το ρωσικό αέριο – Απελευθερώνει πετρέλαιο από τα αποθέματα ο Μπάιντεν

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Πούτιν θέλει να πληρώνεται το ρωσικό αέριο σε ρούβλια». Ο καγκελάριος Σολτς λέει ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ προβλέπει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν οξύνει τους τόνους με την πληρωμή σε ρούβλια». Από την 1η Απριλίου, οι παραδόσεις φυσικού αερίου πρέπει να πληρώνονται σε ρωσικό νόμισμα. Η Μόσχα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα κόλπο για να επιτρέψει στις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ και δολάρια, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει αποχώρηση από τη Ρωσία». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εκτιμά πως η Ρωσία δεν αποχωρεί από την Ουκρανία αλλά ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για νέες επιθέσεις.

 Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν αυξάνει την προσφορά πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές στην αντλία». Ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να βάλει στην κυκλοφορία 180 εκ. βαρελιών από τα κυβερνητικά αποθέματα με σκοπό να μειώσει τις τιμές-ρεκόρ των καυσίμων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο πρόεδρος αναμένεται να απελευθερώσει τα αποθέματα πετρελαίου για να μειώσει τις τιμές αερίου». Μέχρι και 180 εκατ. βαρέλια αναμένεται να μπουν στην κυκλοφορία ως απάντηση στις οικονομικές πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν δίνει εντολή για απελευθέρωση-ρεκόρ από τα αποθέματα πετρελαίου σε προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα κόστη των καυσίμων». Ο αμερικανός πρόεδρος επιστρατεύει 180 εκατ. βαρέλια από το απόθεμα της χώρας, ενώ πιέζει να αυξήσουν την παραγωγή οι πηγές που δεν χρησιμοποιούνται πολύ. Τέλος η Washington Post: «Κατάπαυση πυρός έτοιμη για την ταλαιπωρημένη Μαριούπολη». Η βοήθεια καταφθάνει στην Ουκρανία, ενώ οι κάτοικοι φεύγουν από την πόλη. Παράλληλα, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ λέει ότι η Ρωσία πιθανότατα αναδιατάσσει τις δυνάμεις της για τις επιθέσεις.

 Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο εκβιασμός για το αέριο». Το Κρεμλίνο επιβάλει την πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου. Συναγερμός στην Ιταλία και την Ευρώπη, ενώ ο Μπάιντεν βάζει στην κυκλοφορία αέριο από το απόθεμα της χώρας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Πούτιν και ο πόλεμος του αερίου». “Πληρώστε σε ρούβλια ή τέρμα το αέριο”, είπε ο ρώσος πρόεδρος. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ρωσία-ΕΕ, η πρόκληση του αερίου». Με διάταγμα ο Πούτιν θέτει σε ισχύ την απειλή για προμήθεια αερίου μόνο με πληρωμή σε ρούβλια. Η ΕΕ από την πλευρά της δεν υποχωρεί μπροστά στο τελεσίγραφο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πούτιν και Ευρώπη, πρόκληση για το αέριο». Ο τσάρος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είπε ότι «από σήμερα θα πληρώνετε με ρούβλια, αλλιώς τέλος το αέριο». Η Γαλλία και η Γερμανία λένε όχι στην πρόταση. Ο Ντράγκι λέει ότι μόνο με ευρώ θα πληρώνει για αέριο.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Φαμπιάν Ρουσέλ προς τους πολίτες: οι πλούσιοι είστε σεις, όχι οι κεφαλαιούχοι». Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού κόμματος στις επερχόμενες εκλογές της Γαλλίας παραχωρεί εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα, απαντώντας σε θέματα όπως ο πόλεμος, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κλιματική αλλαγή. Στη Libération διαβάζουμε: «Υπόθεση McKinsey: με κάθε κόστος». Η προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου σκόνταψε πάνω στην έκθεση της Γερουσίας που σηκώνει το πέπλο πάνω από τη μαζική έφεση του κράτους να προσλαμβάνει ακριβούς συμβούλους από το 2017. Μαζί με την εμβληματική υπόθεση του αμερικανικού γίγαντα, που κατηγορείται ότι παρακάμπτει τη φορολογία στη Γαλλία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Αέριο, ντίζελ: οι παγίδες της ευρωπαϊκής εξάρτησης». Την Τετάρτη η Αυστρία και η Γερμανία έθεσαν σε κίνηση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, φοβούμενες μια διακοπή στην προμήθεια ρωσικού αερίου. Οι χώρες της ΕΕ που δεν θέλουν να πληρώσουν σε ρούβλια το αέριο προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές. Τέλος, η Le Figaro: «Κορονοϊός, Ουκρανία: οι εκλογές που πνίγηκαν από την κρίση». Δημοσκοπική έρευνα για τις εκλογές δείχνει πώς η επιδημία και η ρωσική εισβολή έχουν ανατρέψει θεμελιωδώς το δημοκρατικό ραντεβού του 2022.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία ζητά τον περιορισμό της τιμής του αερίου για να μειώσει την τιμή του ρεύματος στο μισό». Οι Βρυξέλες πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία της κυβέρνησης της Πορτογαλίας για να καθοριστεί ένα πλαφόν στο καύσιμο, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή ενέργειας. Και η El Mundo: «Η ΕΕ θεωρεί υπερβολικό το σχέδιο της Ισπανία και της Πορτογαλίας για τη μείωση της τιμής του ρεύματος». Για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος στο μισό, προτείνεται ο περιορισμός του αερίου στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μη κάνεις πίσω, προτρέπουν την Ουκρανία». Η Βρετανία φοβάται ότι οι σύμμαχοι θα ωθήσουν το Ζελένσκι να συμβιβαστεί για μια πρώιμη ειρηνευτική συμφωνία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Εκατομμύρια τρέχουν να ελαχιστοποιήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας στην παραμονή της Ζοφερής Παρασκευής». Οι ιστοσελίδες των παρόχων “κρασάρουν” καθώς οι πελάτες προσπαθούν να καταχωρήσουν τις τωρινές μετρήσεις πριν την τεράστια αύξηση στην τιμή. Στον Independent διαβάζουμε: «Πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμέτωπα με σφιχτότερο προϋπολογισμό». Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 10% του εισοδήματός τους για την εξόφληση των λογαριασμών ενέργειας μετά την αύξηση του πλαφόν της τιμής της που θα τεθεί από αυτή την Παρασκευή σε ισχύ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο δούκας πήρε ένα εκατομμύριο από τούρκο απατεώνα». Ο δούκας της Υόρκης, πρίγκηπας Άντριου, έλαβε χρήματα από άνθρωπο που είναι μπλεγμένος σε υπόθεση που εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter