Διεθνής Τύπος: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – «Συνωμοσία» Τόριδων για την αντικατάσταση της Τρας

Διεθνής Τύπος: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – «Συνωμοσία» Τόριδων για την αντικατάσταση της Τρας

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «O πληθωρισμός επιταχύνει προς νέα ρεκόρ». Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές καταναλωτή τα τελευταία 40 χρόνια απομακρύνει το ενδεχόμενο να πέσουν τα επιτόκια από την Fed στο εγγύς μέλλον. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα ακόμα κι αν η Fed πατά φρένο». Στο 8,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να δαμάσει τις τιμές. Στους Financial Times διαβάζουμε: «». Τέλος η Washington Post: «Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου ψηφίζει να κλητεύσει τον Τραμπ». Θεωρεί την κίνηση απαραίτητη για να ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Τόρις συνωμοτούν για ηγεσία Σούνακ και Μόρντοντ». Εξέχοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος κάνουν συζητήσεις για την αντικατάσταση της Τρας με διπλή ηγεσία από τους Πένι Μόρντοντ και Ρίσι Σούνακ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας ετοιμάζει νέες αναστροφές από τον μίνι προϋπολογισμό σε ένα τελευταίο πλήγμα στην ηγεσία της». Η αύξηση του φόρου επιχειρήσεων αναμένεται να παρθεί πίσω από την Τρας καθώς στελέχη του κόμματος αμφισβητούν την ηγεσία της. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας ετοιμάζεται να κάνει άλλη μια αναστροφή στους φόρους». Η απόσυρση της αύξησης του εταιρικού φόρου επικρέμαται ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, επιμένει ότι «δεν πάει πουθενά». Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Κουαρτένγκ επιμένει: δεν πάω πουθενά». Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι θα μείνει εδώ και θα παλέψει, ακόμα και τώρα που η πρωθυπουργός είναι έτοιμη να πετάξει στα σκουπίδια κύριες υποσχέσεις του μίνι προϋπολογισμού.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Δεξιά, η πλειοψηφία που δεν υπάρχει». Ο Λα Ρούσα εξελέγη χωρίς τις ψήφους του Μπερλουσκόνι, με τη βοήθεια 17 ψήφων της αντιπολίτευσης. Σε κίνδυνο η συμφωνία για την προεδρία στη Βουλή, ενώ «παγώνει» η συμφωνία για την κυβέρνηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Λα Ρούσα και ο Αντιφασίστας». Η Μελόνι και ο Μπερλουσκόνι μαλώνουν ακόμα, ενώ ο υποψήφιος των Αδερφιών της Ιταλίας βγαίνει πρόεδρος της Γερουσίας χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο Λα Ρούσα εξελέγη χωρίς τις ψήφου του Μπερλουσκόνι». Ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι ο εκλεκτός της Μελόνι. Ο Μπερλουσκόνι χάνει στο μπρα-ντε-φερ με την ακροδεξιά, νεοφασίστρια πολιτικό. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Λα Ρούσα εκλέχτηκε χωρίς το Μπερλουσκόνι». Ο καβαλιέρε δεν ψήφισε το νέο πρόεδρο της Γερουσίας, που βγήκε με 17 ψήφους της αντιπολίτευσης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι υπουργοί Μεταφορών συμφωνούν για εισιτήριο 49 ευρώ για τις τοπικές μεταφορές». Ο Ότμαρ Βίσινγκ πιστεύει ότι είναι δυνατό να παρουσιάσει το σχέδιο τον Ιανουάριο. Παράλληλα, τα ομόσπονδα κρατίδια χρειάζονται περισσότερα έσοδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ εντείνει τη στρατιωτική εμπλοκή». Σε μια εκπαιδευτική αποστολή, έως και 18.000 Ουκρανοί στρατιώτες πρόκειται να εκπαιδευτούν στις χώρες μέλη – επίσης για άμυνα κατά των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων. Τέλος, η Die Welt: «Παρατείνεται έως τον Ιανουάριο η προθεσμία του φόρου ακίνητης περιουσίας». Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατιδίων κατηγορούν τους πολίτες για το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 26 εκατομμύρια. Υπάρχει σαφής κριτική για αυτό, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Φιλίπ Μαρτινέζ: Καλούμε να γενικευτεί το κίνημα». Ο γενικός γραμματέας της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας, CGT, υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια. Σύμφωνα με τον ΓΓ, το κίνημα πρέπει να διευρυνθεί, γιατί «ο θυμός που εκφράζεται είναι δικαιολογημένος». Στη Libération διαβάζουμε: «Απεργίες: Λεκέδες βενζίνης». Μεταφορές, ενέργεια, βιομηχανία. Μέσα στην κινητοποίηση των διυλιστηρίων, πολλοί τομείς ανακοινώνουν απεργίες, ενώ ημέρα εθνικής κινητοποίησης αναμένεται να είναι η επόμενη Τρίτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η κυβέρνηση παγιδευμένη στην κρίση καυσίμων». Η απεργία σε πέντε διυλιστήρια της Total ανανεώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ενώ οι ελλείψεις στα πρατήρια συνεχίζονται. Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε εταιρεία και εργαζομένους να έρθουν σε διάλογο. Τέλος, η Le Figaro: «Δυο χρόνια μετά, το σχολείο είναι ακόμα υπό την ισλαμιστική απειλή». Η δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί δεν έχει αλλάξει τίποτα; – αναρωτιέται η εφημερίδα. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αποτελούν στόχο προκλήσεων, ενώ οι επιθέσεις στην κοσμικότητα είναι σε άνοδο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία έχει δημοσιονομικό μαξιλάρι για μέτρα κατά της κρίσης 15 δισεκατομμυρίων». Ο Σάντσεθ ανακοινώνει 3 δισεκατομμύρια για το νέο σχέδιο κατά του πληθωρισμού. Και η El Mundo: «Η EKT θα ελαφρύνει το κόστος έως και 15% των στεγαστικών δανείων». Οι οντότητες διαπραγματεύονται μέτρα που ωφελούν νοικοκυριά που είναι ήδη ευάλωτα λόγω των τιμών της ενέργειας και του καλαθιού αγορών. Συζητούν το πάγωμα των επιτοκίων, τη μετακύλιση αυτών που είναι μεταβλητά σε σταθερά και τα μορατόριουμ έως δύο ετών όπου καταβάλλονται μόνο τόκοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter