Διεθνής Τύπος: Στα «μαχαίρια» ΟΗΕ-Ισραήλ – Πρόταση Μακρόν για συμμαχία εναντίον της Χαμάς

Διεθνής Τύπος: Στα «μαχαίρια» ΟΗΕ-Ισραήλ – Πρόταση Μακρόν για συμμαχία εναντίον της Χαμάς

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κατάπαυση του πυρός, η ένοχη επίβλεψη του Μακρόν». Στην επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε για μια λύση δύο κρατών, αλλά χωρίς να ζητήσει την παύση των εχθροπραξιών. Στη Libération διαβάζουμε: «Επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, η παράξενη συμμαχία του Μακρόν». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στο Ισραήλ, ο πόνος και ο θυμός της νεολαίας». Νέοι από 18 έως 30 ετών ήταν κατά πλειονότητα τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ένα σοκ για αυτή τη γενιά, συχνά ενταγμένη στην Αριστερά και πιο ανοιχτή από τις παλιότερες. Τέλος, η Le Figaro: «Ερωτήματα για τη συμμαχία εναντίον της Χαμάς από τον Μακρόν». Στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη του αλλά και την ανησυχία για τους ομήρους, ο γάλλος πρόεδρος εξέπληξε λέγοντας ότι η συμμαχία εναντίον του ISIS «μπορεί να πολεμήσει εναντίον της Χαμάς».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο ΟΗΕ επιτίθεται στο Ισραήλ ‘Η Χαμάς έχει τους λόγους της’». Σκληρή απάντηση από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών: «Παραιτήσου, είναι οι νέοι ναζιστές». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κόντρα με τον ΟΗΕ, το Ισραήλ επιτίθεται στον Γκουτέρες». Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι η σφαγή στο κιμπούτς δεν ήρθε από το τίποτα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η τρομοκρατία της Χαμάς, ο ΟΗΕ διχασμένος». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Γκουτέρες δίνει άλλοθι στους τρομοκράτες, με το Ισραήλ να διαμαρτύρεται: «Παραιτήσου, η τζιχάντ θα φτάσει και στην Ευρώπη». Τέλος, η Corriere della Sera: «Επίθεση στον ΟΗΕ για τη Χαμάς». Οργή Ισραήλ, που προτρέπει τον γενικό γραμματέα να παραιτηθεί.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ θέλει να χαλαρώσει το φρένο του χρέους για να ενισχύσει τη βιομηχανία». Ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει τη βιομηχανική στρατηγική, ενώ το CDU επικρίνει την επιλογή του. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ διστάζει για τη χερσαία επίθεση». Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους δύο ομήρους, αλλά περίπου 220 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο ο Νετανιάχου περιμένει να δώσει την εντολή εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Ο Χάμπεκ αμφισβητεί το φρένο χρέους». Στη βιομηχανική στρατηγική του ο υπουργός Οικονομικών ζητά επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις. 

Στις ΗΠΑ, Financial Times έχουν τίτλο: «Ο γραμματέας του ΟΗΕ επικρίνει τις ‘ξεκάθαρες παραβιάσεις’ του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Γάζα». Ο Γκουτέρες κατηγορεί και τις δύο πλευρές, ενώ το Ισραήλ είναι εξοργισμένο με τις δηλώσεις. Τέλος η Washington Post: «Ο Μακρόν προτείνει τη δημιουργία συμμαχίας για αγώνα έναντι της Χαμάς». Ο γάλλος πρόεδρος συνέκρινε την παλαιστινιακή οργάνωση με το Ισλαμικό Κράτος.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο εφιάλτης μου συνεχίζεται, λέει η 85χρονη απελευθερωμένη όμηρος». Η ακτιβίστρια για την ειρήνη, Γιοσεβέντ Λίφσιτς, ακόμα κατατρύχεται από το ψυχικό τραύμα, ενώ ο σύζυγός της κρατείται ακόμα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο ΟΗΕ καλεί σε άμεση κατάπαυση για να σταματήσουν τα ‘επικά βάσανα’ στη Γάζα». Η έκκληση του γενικού γραμματέα προκαλεί ένταση με το Ισραήλ μετά από 18 μέρες βομβαρδισμών. Στον Independent διαβάζουμε: «Πέρασα μια κόλαση μέσα στον ιστό της αράχνης, τα τούνελ της Χαμάς». Δραματική μαρτυρία της απελευθερωμένης ομήρου. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η υπεράσπιση της Χαμάς από τον ΟΗΕ είναι μια τραγωδία, λέει το Ισραήλ». Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τον γενικό γραμματέα να παραιτηθεί μετά από δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Sumar κλείνουν τη συμφωνία τους για επανάληψη του συνασπισμού». To πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας στις 37,5 ώρες με τον ίδιο μισθό. Και η El Mundo: «Ο Πουτζντεμόν απαιτεί το ‘καταλανικό έθνος’ σε ένα παράλληλο σύμφωνο με την αμνηστία». Πίεση στο Σοσιαλιστικό κόμμα για να αποδεχθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέπει την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter