Διεθνής Τύπος: Στρατιωτικός νόμος Πούτιν στις κατεχόμενες περιοχές – «Ταρακουνά» τη Βρετανία η απόλυση Μπρέιβερμαν

Διεθνής Τύπος: Στρατιωτικός νόμος Πούτιν στις κατεχόμενες περιοχές – «Ταρακουνά» τη Βρετανία η απόλυση Μπρέιβερμαν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Πούτιν κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας». Οι αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ξεκίνησαν την Τετάρτη να απομακρύνουν ουκρανούς άμαχους από την Χερσώνα, ενώ η Μόσχα κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Πούτιν ανακοινώνει μεγάλη επιχείρηση στις προσαρτημένες περιοχές». Ο ρώσος πρόεδρος επιβάλει στρατιωτικό νόμο ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στους Ρώσους καθώς οι απώλειες αυξάνονται στην Ουκρανία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H ομάδα της Τρας βυθίζεται στο χάος μετά την αποχώρηση της Μπρέιβερμαν». Με μια πικρή επιστολή αποχώρησης επιτίθεται στην πρωθυπουργό, ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση πεθαίνει. Τέλος η Washington Post: «Ο στρατιωτικός νόμος προσθέτει νέα αβεβαιότητα για τους Ουκρανούς». Περιορισμοί στις ρωσοκρατούμενες περιοχές. Το διάταγμα του Πούτιν δημιουργεί νομικό προηγούμενο για περισσότερο έλεγχο στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Τρας αντιμέτωπη με περισσότερη ταραχή, μετά την απόλυση της Μπρέιβερμαν». Η Ντάουνινγκ Στριτ αντικαθιστά την Μπρέιβερμαν όταν εκείνη διέρρευσε απόρρητα έγγραφα για την μεταναστευτική πολιτική στους υποστηρικτές της. Σε μια σκληρή επιστολή παραίτησης, η Μπρέιβερμαν ισχυρίζεται ότι η Τρας αυταπατάται και ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών της και να παραιτηθεί. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η βόμβα της Μπρέιβερμαν βάζει την Τρας στο χείλος της καταστροφής». Η πρώην υπουργός έκανε μια δηκτική επίθεση στην πρωθυπουργό μετά την εξώθησή της σε παραίτηση. Παράλληλα, η χαοτική ψηφοφορία για το fracking προκαλεί νέες εντάσεις στους αντάρτες Τόρις. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Μπρέιβερμαν φεύγει σε άλλη μια χαοτική μέρα για την Τρας». Η πρωθυπουργός χάνει την υπουργό Εσωτερικών πέντε μέρες μετά την απόλυση του υπουργού Οικονομικών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η αποχώρηση της Μπρέιβερμαν ταρακουνά την κυβέρνηση σε μια χαοτική μέρα στο Γουέστμινστερ». Η υπουργός Εσωτερικών αντικαταστάθηκε από τον Γκραντ Σαπς μετά τη διαμάχη με την πρωθυπουργό. Υπουργοί της κυβέρνησης πιστεύεται ότι ετοιμάζονται να ρίξουν την Τρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Πούτιν κηρύσσει κατάσταση πολέμου στα κατεχόμενα». Οι ρωσικές αρχές κατοχής απομακρύνουν αμάχους από τη Χερσώνα. Επιθέσεις στο Κίεβο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν κηρύσσει στρατιωτικό νόμο». Ο στρατός του αρχηγού του Κρεμλίνου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στις προσαρτημένες περιοχές. Με ασυνήθιστη ειλικρίνεια, οι κυβερνήτες του στη Χερσώνα κάλεσαν ακόμη και τους πολίτες σε φυγή. Τέλος, η Die Welt: «Ο Πούτιν επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στα κατεχόμενα». Οι ρωσικές αρχές στην ουκρανική πόλη Χερσώνα καλούν τους κατοίκους να φύγουν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μελόνι: Ρώσικη ρουλέτα». Τελεσίγραφο της μέλλουσας πρωθυπουργού στον Μπερλουσκόνι: «Η Ιταλία είναι με την Ατλαντική Συμμαχία, όσοι δε συμφωνούν να φύγουν από την κυβέρνηση». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Μπερλουσκόνι είναι με τον Πούτιν». Νέο ηχητικό από τον καβαλιέρε, στο οποίο χαρακτηρίζει τον Πούτιν «άνθρωπο της ειρήνης», ενώ οι περισσότεροι νεκροί είναι σφάλμα του Ζελένσκι, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι: “Με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”». Η ηγέτιδα των Αδερφών της Ιταλίας μετά το νέο ηχητικό υπέρ του Πούτιν από τον Μπερλουσκόνι: «Ή με εμάς ή έξω από την κυβέρνηση». Τέλος, η Corriere della Sera: «Μελόνι, στοπ σε Μπερλουσκόνι». Η ακροδεξιά πολιτικός είπε ότι στην κυβέρνηση δεν χωράνε όσοι δεν είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «49-3, η παραδοχή της αδυναμίας». Η κυβέρνηση επιστρατεύει το άρθρο του Συντάγματος που της επιτρέπει να υιοθετήσει το νομοσχέδιό της χωρίς ψήφο στη Βουλή. Αυτή η αντιδημοκρατική της πράξη υπογραμμίζει την μειοψηφική θέση της, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «49.3, ένδειξη αδυναμίας». Κόβοντας στη μέση τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του προϋπολογισμού του 2023, η Ελιζαμπέτ Μπορν χρησιμοποίησε την Τετάρτη το άρθρο 49.3 του Συντάγματος. Πρόκειται για την πρώτη χρήση του άρθρου εδώ και τριάντα χρόνια για κείμενο προϋπολογισμού, γεγονός που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κυβέρνηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ουκρανία: η τρομοκρατική καμπάνια της Ρωσίας». Έχοντας βρει δύσκολη την επικράτηση στο πεδίο της μάχης, ο ρωσικός στρατός έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του και από το Σεπτέμβριο χτυπά υποδομές και άμαχο πληθυσμό. Τέλος, η Le Figaro: «Οι Ευρωπαίοι διχάζονται για την τιμή της ενέργειας». Η σύνοδος κορυφής των 27 που θα κληθεί αυτή την Πέμπτη δεν θα αποφασίσει για ένα πλαφόν στις τιμές αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της έλλειψης θέλησης από την Κομισιόν και της συναίνεσης με τη Γερμανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Πούτιν κηρύσσει στρατιωτικό νόμο ενώ χάνει θέσεις στην Ουκρανία». Το Κρεμλίνο θα εφαρμόσει το μέτρο στις τέσσερις προσαρτημένες επαρχίες. Παράλληλα, η Μόσχα εκκενώνει την πρωτεύουσα της Χερσώνας ενώ ο στρατός της Ουκρανίας προχωρά. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν μπροστά σε ένα φιάσκο με την εκκένωση της Χερσώνας». Η επέλαση του ουκρανικού στρατού αναγκάζει τη Ρωσία να πάρει δεκάδες χιλιάδες από την κύρια επιδίωξη του πολέμου, ενώ ο ρώσος πρόεδρος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter