Διεθνής Τύπος: Τα πρώτα βαριά όπλα της Γερμανίας φτάνουν στην Ουκρανία – Ο Ντι Μάιο αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Διεθνής Τύπος: Τα πρώτα βαριά όπλα της Γερμανίας φτάνουν στην Ουκρανία – Ο Ντι Μάιο αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Γερμανικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα έφθασαν στην Ουκρανία». Ο βουλευτής του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, λέει πως: «Η Γερμανία πρέπει να ισχυριστεί ότι είναι ηγετική δύναμη». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο καγκελάριος βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ο Σολτς δεν φαίνεται εντυπωσιασμένος από τη συζήτηση για τους μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και, λόγω της πτώσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ζητά ταχεία επέκταση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας. Τέλος, η Die Welt: «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζει το επίπεδο συναγερμού». Οι προμηθευτές ενέργειας μπορούν στη συνέχεια να μεταβιβάσουν τις τιμές αγοράς απευθείας στους καταναλωτές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κονιορτοποιημένα Πέντε Αστέρια». Το κίνημα διασπάται για τον πόλεμο και τη δεύτερη θητεία, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να φεύγει και να παίρνει μαζί του 60 βουλευτές, για να φτιάξει μια καινούρια κοινοβουλευτική ομάδα, το «Μαζί για το μέλλον» (Insieme per il futuro). Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι προσεγγίζει τον Κόντε, ο Ντι Μάιο λέει αντίο στα Πέντε Αστέρια». Η Γερουσία ψηφίζει ομόφωνα την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, πράγμα για το οποίο διαφωνεί ο Ντι Μάιο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο Ντι Μάιο φεύγει, δημιουργώντας σχίσμα στο Κίνημα 5 Αστέρων». Η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με το Ματαρέλα: «Κάποιοι διακινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη χώρα». Ο υπουργός Εξωτερικών παίρνει μαζί του εξήντα βουλευτές, ενώ τελικά περνά η απόφαση της κυβέρνησης για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σεισμός από το Ντι Μάιο στα Πέντε Αστέρια». Ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει το Κίνημα με κατηγορίες για ασάφειες και ανευθυνότητα. Μετά από την απόσχιση Ντι Μάιο και την απώλεια 60 βουλευτών από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πλέον η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην ιταλική Βουλή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο FDA στοχεύει στην εξάλειψη της περισσότερης νικοτίνης στα τσιγάρα». Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο για την εξάλειψη της νικοτίνης, πράγμα που μπορεί να φέρει σε αδιέξοδο την καπνοβιομηχανία και να ωθήσει εκατομμύρια στο να κόψουν το κάπνισμα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Τραμπ πίεζε πολιτείες να δεχθούν λάθος εκλέκτορες». Η επιτροπή που εξετάζει την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 διαγράφει μια ξεκάθαρη εικόνα εκβιασμού του τότε προέδρου των ΗΠΑ για να παραμείνει στην εξουσία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι καταναλωτές στην ευρωζώνη θα πρέπει να καταπιούν περισσότερες υπέρογκες τιμές τροφίμων, λέει η ΕΚΤ». Οι τιμές στα τρόφιμα αναμένεται να αυξάνονται για άλλον έναν χρόνο παρά την επάρκεια του αγροκτηνοτροφικού τομέα της ηπείρου, εκτιμά η ΕΚΤ. Οι  Τέλος η Washington Post: «Μια σειρά από ανήκουστες αποτυχίες στο Ουβάλντε». Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τέξας, σε ενημέρωση για την επίθεση στο σχολείο στις 24 Μαΐου, είπε ότι οι αστυνομικοί άφησαν τα παιδιά εκτεθειμένα με το δράστη ενώ περίμεναν το κλειδί για να ξεκλειδώσουν μια ακλείδωτη πόρτα…

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Τζόνσον είναι έτοιμος για μήνες αδιεξόδου από την απεργία». Η κυβέρνηση πρέπει να νικήσει τη μάχη με τα σιδηροδρομικά συνδικάτα, εκτιμά ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το νομοσχέδιο των Τόρηδων κατηγορείται ότι αποδυναμώνει θανάσιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αυτή την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων προβλέπει τον περιορισμό της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το φιάσκο της κυβέρνησης σχετικά με τις απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι κάνει ‘κούρσα προς τα κάτω’ με τις συμφωνίες για τους μισθούς». Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και εκπαιδευτικοί αναμένεται να κάνουν κινητοποιήσεις καθώς οι αυξήσεις στις τιμές συνεχίζονται. Τέλος, η Daily Telegraph: «Διψήφια αύξηση σε συντάξεις δημοσίου και επιδόματα». Οι αυξήσεις στους μισθούς αναλογικά με τον πληθωρισμό αναμένεται να προχωρήσουν παρά τις εκκλήσεις για εγκράτεια από τον πολιτικό κόσμο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Εμανουέλ Μακρόν: το διστακτικό βαλς». Αιφνιδιασμένος από την αποτυχία του, ο Μακρόν έψαξε για τη στρατηγική συμμαχίας που έπρεπε να ακολουθήσει. Το πολιτικό αδιέξοδο δεν απέχει πολύ, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «89 βουλευτές, ο Εθνικός Συναγερμός αποκαλύπτεται». Η δυνατή είσοδος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στην Εθνοσυνέλευση εξέπληξε πολλούς, όμως εκτίθεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν σε αναζήτηση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση». Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε στα Ηλύσια τους εκπροσώπους των κύριων πολιτικών δυνάμεων. Ο Μακρόν είχε προηγουμένως αρνηθεί να κάνει δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Τέλος, η Le Figaro αναρωτιέται: «Μια συμφωνία που δεν μπορεί να γίνει;». Ο Εμανουέλ Μακρόν σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλία δεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς για να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στην Εθνοσυνέλευση. Καμιά συναίνεση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες φοβούνται μαζική μετανάστευση από το βορρά της Αφρικής». Μια εμπιστευτική έκθεση προβλέπει «καταστροφικούς λιμούς» στην περιοχή, που θα αναγκάσουν μεγάλους πληθυσμούς να μεταναστεύσουν. Και η El Mundo: «Η ΕΕ απαιτεί από το Σάντσεθ μια δραστική περικοπή δαπανών για το 2023». Η ΕΕ ζητεί να αποποιηθεί η κυβέρνηση το ένα τρίτο της προγραμματισμένης αύξησης των γενικών προϋπολογισμών. Επίσης, αφήνει την κυβέρνηση χωρίς περιθώριο σε περίπτωση που θέλει να αυξήσει τις συντάξεις σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter