Διεθνής Τύπος: Το «γκρίζο» χρυσωρυχείο και η κερδοσκοπία των γαλλικών πολυεθνικών – Ο Τζόνσον θα καταθέσει για τα κορονοπάρτι

Διεθνής Τύπος: Το «γκρίζο» χρυσωρυχείο και η κερδοσκοπία των γαλλικών πολυεθνικών – Ο Τζόνσον θα καταθέσει για τα κορονοπάρτι

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει για την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων από πολυεθνικές στη φροντίδα εξαρτημένων ατόμων: «Οι κερδοσκόποι του γκρίζου χρυσού». Η τρίτη ηλικία είναι ένα χρυσωρυχείο για εταιρείες όπως η Orpea και Korian, που είναι παγκόσμιοι ηγέτες στα γηροκομεία, είναι στο χρηματιστήριο και λαμβάνουν κρατικό χρήμα. Αυτό είναι ένα σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση από τη βάση ως την κορυφή, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «137 δισεκατομμύρια: τα μοιραζόμαστε;». Οι μεγάλες εταιρείες που είναι στο χρηματιστήριο και βοηθήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το κράτος έβγαλαν το 2021 κέρδη ρεκόρ, τα οποία έχουν μοιράσει κατά κύριο λόγο στους μετόχους τους. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Αυτά τα πέντε χρόνια που η Λεπέν προσπάθησε να ξεχάσει το 2017». Η ακροδεξιά ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να αποσείσει την εικόνα της ακραίας και να “χτίσει” ένα προφίλ αξιόπιστου πολιτικού. Τέλος, η Le Figaro: «Το σχέδιο του Μακρόν για να ξανα-λανσάρει την πυρηνική ενέργεια». Ο γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί αυτή την Πέμπτη στον ιστορικό τόπο τη Φραματόμ στο Μπελφόρ για να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής νέων αντιδραστήρων.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον θα γράψει ιστορία καθώς θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που θα ανακριθεί από την αστυνομία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Ο πρωθυπουργός ανάμεσα στους 50 που θα ανακριθούν από την αστυνομία». Ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που θα ανακριθεί από την αστυνομία, ανάμεσα σε προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ. Θα έχει επτά ημέρες να απαντήσει στο επίσημο ερωτηματολόγιο. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με 50 άτομα που πήγαν στα πάρτι της Ντάουνιγκ Στριτ». Ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί για την παρουσία του εκεί. Ο Guardian έχει σήμερα τίτλο: «Οι κανόνες για τον κορονοϊό στην Αγγλία ακυρώνονται σε ένα δεκαπενθήμερο». Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουν καταργηθεί όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ακόμα και η υποχρέωση να απομονωθείς αν βγεις θετικός σε τεστ. Τέλος, ο Independent: «Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το πρώιμο τέλος των κανόνων του κορονοϊού». Η απόφαση-έκπληξη του Μπόρις Τζόνσον είναι «είτε πολύ γενναία, είτε πολύ ανόητη», είπαν οι ειδικοί.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Περισσότερες εξαγωγές από τη Γερμανία από ποτέ». Παρά τα προβλήματα εφοδιασμού, οι εταιρείες πούλησαν αγαθά αξίας1,38 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο κορονοϊός διχάζει την κυβέρνηση και τα κρατίδια». Τόσο στην περίπτωση των υποχρεωτικών εμβολιασμών στα επαγγέλματα υγείας όσο και με το 2G (είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) στο λιανικό εμπόριο, είναι ξεκάθαρο ότι ο συνασπισμός «φανάρι» δεν μπορεί πλέον να πείσει τους πάντες και ειδικότερα το CDU, που  διαμαρτύρεται. Τέλος, η Die Welt: «Η Μπέρμποκ ευθυγραμμίζει τη γερμανική εξωτερική πολιτική». Ο υπουργός φέρνει το αφεντικό της Greenpeace ως το νέο δεξί της χέρι και σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην προστασία του κλίματος.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες διαλύουν την επίθεση του PP για τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Η Επιτροπή απαντά στο Λαϊκό κόμμα (ΡΡ) χωρίς να αφήνει κενό στις καταγγελίες τους. Ούτε ο Κασάδο, ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, ούτε οι δήμαρχοι του καταφέρνουν να γίνουν δεκτοί από τους υπεύθυνους του σχεδίου ανάκαμψης. Και η El Mundo: «Η Ντίαθ επέβαλε μια έκτακτη αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς εκείνους που πληρώνουν». Η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 1.000 ευρώ χωρίς την συγκατάθεση των εργοδοτών, αναφέρει η εφημερίδα.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση θέλει να ανακουφίσει από την ενεργειακή κρίση. Η La Repubblica γράφει: «Λογαριασμοί, η ανάκαμψη σε κίνδυνο». Η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει βυθίσει στην κρίση τις επιχειρήσεις όλης της Ιταλίας. Αυτή η αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιταλία εξαρτάται από εισαγωγές αερίου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Φουσκωμένοι λογαριασμοί, το σχέδιο του Ντράγκι». Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο 7 δισ. για να ανακουφίσει όσους επλήγησαν από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Αέριο: εκπτώσεις στις εταιρείες». Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο ελάφρυνσης του κόστους ενέργειας στις εταιρείες, ενώ αναμένεται κάτι ανάλογο και για τα νοικοκυριά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ντράγκι: το σχέδιο για την ανάκαμψη». Από τη Γένοβα ο πρωθυπουργός εξηγγειλε τα μέτρα για την ακρίβεια στους λογαριασμούς της ενέργειας, που θα είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους του προγράμματος ανάκαμψης.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, το διακύβευμα μεγαλώνει». Σε μια περιοχή που είναι ήδη σε πόλεμο, οποιαδήποτε ανάφλεξη μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι πολιτείες καταργούν την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε δημόσιους χώρους». Εννιά πολιτείες έχουν σχέδια για να καταργήσουν τη μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους καθώς οι αριθμοί της πανδημίας έχουν πέσει, αυξάνοντας την πίεση για επιστροφή στην προ της πανδημίας κανονικότητα. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Επευφημίες και φόβοι αναμιγνύονται καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τους κανόνες για τη μάσκα». Ο Λευκός Οίκος πιάστηκε εξ απήνης από ρεπουμπλικανικές πολιτείες που καταργούν την χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.Τέλος, οι Financial Times: «Η ισχύς για να βράσουν 60 κατσαρόλες σημειώνει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης». Ευρωπαίοι επιστήμονες κατάφεραν να παραγάγουν 59 megajoules ενέργειας σε μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που κράτησε 5 δευτερόλεπτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter