Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρόταση-σοκ από την εισαγγελέα Οικονόμου – Αναστολή σε όλους εκτός Ρουπακιά – Διακοπή για την Τρίτη στις 10

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρόταση-σοκ από την εισαγγελέα Οικονόμου – Αναστολή σε όλους εκτός Ρουπακιά – Διακοπή για την Τρίτη στις 10

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ανακοίνωσε πρόταση – σοκ για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες σχετικά με την έφεσή τους για αναστολή των ποινών που τους επεβλήθη από το δικαστήριο

Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και το τελευταίο στάδιο είναι η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης.

Η Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα και ο Αντώνης Ρηγόπουλος από το Εφετείο και η υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα του documentonews.gr από την αίθουσα σύνταξης σας ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις.

15:01 Διακοπή της συνεδρίασης για αύριο στις 10.00 – Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αγορεύσεις της υπεράσπισης διέκοψε τη συνεδρίασή του το δικαστήριο. Η σύνθεση θα επανέλθει αύριο στις 10.00 το πρωί για να ολοκληρώσουν οι συνήγοροι των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής και να αποφανθεί επί των αναστολών.

Η διακοπή επήλθε εν μέσω έντασης που δημιουργήθηκε όταν οι συνήγοροι της υπεράσπισης άρχισαν να σχολιάζουν τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, σε σχέση με δηλώσεις των τελευταίων στα ΜΜΕ.

14:48 Συνήγορος Ευγενικού (Σκούμπου) – «Συντασσόμαστε με την πρόταση. Το περιεχόμενο ήταν μνημείο επιστημονικής συνέπειας. Αδυνατώ να δω πως θα την αγνοήσει το δικαστήριό σας κατά δογματικό τρόπο»

13:55 Συνήγορος Αγγου: Ο Άγγος είναι είναι θύμα από δύο πλευρές: Θύμα των πατριωτικών του αισθημάτων που ενδεχομένως έχουν παρεξηγηθεί, και θύμα μιας δικαστικής πλάνης

13:31 Αντώνης Φούσσας: Ο Στεριόπουλος (σ.σ.: καταδικασθείς για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και θα έπρεπε να δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

13:24 Στικάκι με τραγούδια του Πατέλη κατέθεσε ο δικηγόρος του – Ένα στικάκι με αρχεία των τραγουδιών που έχει βγάλει ο καταδικασθείς πρώην πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης, κατέθεσε ο συνήγορος του Δημήτρης Γκαβέλας. Όπως είχε αναφερθεί και στη φάση των μαρτύρων υπεράσπισης, ο Πατέλης για να παρουσιάσει το προφίλ του μετανοημένου φασίστα, έχει δημοσιοποιήσει διάφορα τραγούδια του με θέματα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. 

12:50 Πανηγυρίζει η υπεράσπιση για την εισαγγελική πρόταση

Αποσπάσματα από τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, μετά την πρόταση της εισαγγελέα

«Η πρόταση της κυρίας Εισαγγελέα, της αξιοτίμου κυρίας Εισαγγελέα, διατράνωσε ότι η ευγενέστερη αρετή του δικαιικού συστήματός είναι το μέτρο»

«Δεν τολμώ να αγγίξω την απόλυτα εμπεριστατωμένη πρόταση της κυρίας Εισαγγελέα»

«Θα αποφύγω και εγώ να αγγίξω την πρόταση της κυρίας Εισαγγελέα, που ήταν αιτιολογημένη κατά απόλυτο βαθμό, θα ήταν εξαιρετικά εγωιστικό από μέρους μου να προσθέσω μια πινελιά σε έναν πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει η κυρία Εισαγγελέας»

12:36 Πολιτική Αγωγή: Εισαγγελέας υπερασπιστής της Χρυσής Αυγής

12:21 Επανήλθε το δικαστήριο – Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης μετά την προκλητική εισαγγελική πρόταση για αναστολή στις ποινές όλων των κατηγορουμένων

11:55 Σημαντική διόρθωση: Αναστολή και στον Λαγό προτείνει η εισαγγελέας! – Παρα το γεγονός ότι ο Γιάννης Λαγός δεν αιτήθηκε αναστολής, η εισαγγελέας πρότεινε η ποινή του (13 έτη) να ανασταλεί καθώς τήρησε τα περιοριστικά μέτρα και έθεσε τον εαυτό του ενώπιον του δικαστηρίου 

11:33 Αναστολή σε όλους εκτός Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας – Μόνο ο Ρουπακιάς και ο Λαγός δεν πρέπει να λάβουν αναστολή σύμφωνα με την εισαγγελέα, εφόσον ο πρώτος έχει ποινή ισοβίων, ενώ ο δεύτερος δεν αιτήθηκε αναστολής

11:32 Αναστολή σε όλους προτείνει η εισαγγελέας – «Τα ποινικά μητρώα όλων των βουλευτών είναι λευκά πλην του Μιχαλολιάκου που έχει καταδικαστεί σε ηλικία 22 ετών»

11:24 Εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών:- Παρουσιάζει το σκεπτικό της και τις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα η εισαγγελέας πριν ανακοινώσει τις συγκεκριμένες προτάσεις της για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

11:19 Εισαγγελική πρόταση: Αυτοδικαίως αναστολή σε όσους έχουν ποινές κάτω των 3 ετών

11:18 Εισαγγελική πρόταση: Δεν δικαιούται αναστολή ο Ρουπακιάς

11:17 Ακολουθεί η εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών – Το τελευταίο κρίσιμο ζήτημα των αναστολών θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στη σημερινή διαδικασία καθώς αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. Θα ακολουθήσουν αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια (πιθανότατα αύριο) θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου

11:15 Ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία – Παρουσίες λαμβάνει αυτή την ώρα η πρόεδρος. Παρόντες 13 κατηγορούμενοι

10:54 Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού – Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ευρωβουλευτή κινείται η διαδικασία μέσω του Εισαγγελέα Εφετών (Εκτέλεση Ποινών) και του Αρείου Πάγου για την διαβίβαση του διατακτικού του δικαστηρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του προκειμένου να συλληφθεί.

Τα ισχύοντα για την άρση ασυλίας είναι σαφή ως προς την προστασία του ευρωβουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του καθώς το προνόμιο της ασυλίας δεν θεωρείται προσωπικό αλλά αποτελεί εγγύηση ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, ως ασυλία στην ελευθερία λόγου και βουλευτικής ψήφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για τη σύλληψη του βουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Με την αποστολή του φακέλου με το διατακτικό του δικαστηρίου στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κινούνται οι διαδικασίες της νομικής επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για τον Γιάννη Λαγό και ακολουθεί η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η διαδικασία αναμένεται μακρά και με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο Κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας σε περιπτώσεις τελεσίδικης (δηλαδή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου) καταδίκης.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφανθεί για την άρση ασυλίας μέλους του. Έχουν προηγηθεί δεκάδες περιπτώσεις -και Ελλήνων ευρωβουλευτών- που ζητήθηκε και έγινε δεκτή άρση ασυλίας προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά ευρωβουλευτές, υπό το καθεστώς προστασίας τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Πλην όμως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η άρση θα ζητηθεί για έκτιση ποινής καταδικασμένου μέλους του κοινοβουλίου και ίσως η πρώτη που η καταδίκη αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η άρση ασυλίας και η διαφαινόμενη προετοιμασία του καταδικασμένου ευρωβουλευτή

Εφόσον αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης -που έχει ισχύ σε όλον τον χώρο της της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον τους ο ευρωβουλευτής.

Σε περίπτωση που ο κ. Λαγός συλληφθεί εκτός Ελλάδας και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η χώρα που κάνει την σύλληψη μπορεί εντός 60 ημερών να αποφασίσει για την εκτέλεση του εντάλματος ενώ ο συλληφθείς δικαιούται να προσφύγει κατά του εντάλματος ή ακόμη και να προχωρήσει σε αίτηση ασύλου.

Πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι οι δύο τελευταίες αντιδράσεις του ευρωβουλευτή στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής ,με την αίτηση εξαίρεσης των δικαστών και την άρνηση ανασταλτικού στην έφεση, επικαλούμενος μεροληψία και προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας δεν αφορούσαν τόσο την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά τις επόμενες κινήσεις του.

Αυτό με δεδομένο ότι αν και ο Γιάννης Λαγός προαναγγέλλει προσφυγή «στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας στην πραγματικότητα αυτά δεν μπορούν να συμβούν τώρα. Οποιαδήποτε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας ή άλλης παραβίασης της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προϋποθέτει πως ο προσφεύγων έχει εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα που προβλέπονται. Εν ολίγοις ο ευρωβουλευτής αν δεν κριθεί η υπόθεση στο Εφετείο και η ενδεχόμενη αναίρεση της από τον ‘Αρειο Πάγο δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στο ΕΔΔΑ ούτε σε άλλα διεθνή όργανα.

10:45 Δίκη Χρυσής Αυγής: Ρεσιτάλ νεοναζιστικής θρασυδειλίας με στόχο τις αναστολές 

10:40 Στο δικαστήριο ο Κασιδιάρης, εκλιπαρεί για αναστολή

10:35 Παρακαλάνε για αναστολές με απίστευτες δικαιολογίες – Συνεχίζεται τη Δευτέρα η συνεδρίαση

10:30 «Περιπέτεια με Πακιστανό» η δολοφονία Λουκμάν κατά την υπεράσπιση Στεργιόπουλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter