Δίκη δολοφονίας Άλκη: Σουβλί ή κατσαβίδι το όπλο που χτύπησε τη μηριαία αρτηρία

Δίκη δολοφονίας Άλκη: Σουβλί ή κατσαβίδι το όπλο που χτύπησε τη μηριαία αρτηρία

Στη δεύτερη δικάσιμο αυτής της εβδομάδας, στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, κατέθεσε η ιατροδικάστρια Κατερίνα Αποστολίδου, η οποία κλήθηκε ως μάρτυρας, από την υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, για να εκφέρει την κρίση της πάνω στην ιατροδικαστική έκθεση της Λήδας Κοβάτση, που διενήργησε τη νεκροτομή. Η μάρτυρας κατέθεσε στο ακροατήριο, διατυπώνοντας τις διαφωνίες και τις συγκλίσεις της, ενώ η εισαγγελέας τις έκανε πλήθος ερωτήσεων με έντονο και κατά διαστήματα ειρωνικό ύφος.

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς που είναι η μηριαία»

Η ιατροδικάστρια σε μεγάλο κομμάτι της κατάθεσης της προχώρησε σε ορισμένες λεπτές και κρίσιμες παρατηρήσεις για το τραύμα στη μηριαία αρτηρία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Άλκης Καμπανός δέχθηκε δεκάδες χτυπήματα στα χέρια, στα πόδια και στο κεφάλι, ενώ έφερε τρία τραύματα στα πόδια, εκ των οποίων ένα πολύ λεπτό και βαθύ τραύμα στη μηριαία αρτηρία, με πλάτος 1 εκατοστό και μήκος 9 εκατοστά.

Για το χτύπημα ανέφερε ότι: «Για εμένα δυστυχώς ήταν τυχαίο το χτύπημα στη μηριαία. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς που είναι η μηριαία. Προσπαθούμε με τη βελόνα και τη σύριγγα να τη βρούμε και δεν την βρίσκουμε. Η μηριαία ήταν πολύ πιο μέσα, τη βρήκε όταν μπήκε βαθιά μέσα.»

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ανέφερε ότι το όργανο που έπληξε τη μηριαία είναι νήσον, και προσομοιάζει σε σουβλί ή κατσαβίδι, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε μαχαίρι και αν δοκίμασε δεν ταίριαζε στις αναλογίες. Μάλιστα εισέφερε στο δικαστήριο μια φωτογραφία από ένα όργανο που λειτουργεί ως παγοθραύστης και ταιριάζει στις διαστάσεις του φονικού όπλου (1εκX9εκ).

«Αιτία θανάτου η μοιραία – Προθανάτιο το οίδημα»

Η ιατροδικαστής κατέθεσε ότι δε βρίσκει χτύπημα στο κεφάλι του Άλκη με στυλιάρι, ωστόσο οι μελανιές που έχει στα χέρια προέρχονται από πτυσσόμενο γκλοπ καθώς το όργανο έχει αποτυπωθεί στο σώμα του. Τα χτυπήματα στο κεφάλι εκτίμησε ότι έχουν προκύψει από θλόντα όργανα μεγάλης επιφάνειας ή λακτίσματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το εγκεφαλικό οίδημα είναι προθανάτιο. Έχανε πάρα πολύ αίμα, εκεί η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αίμα στον εγκέφαλο. Αυτό το βλέπουμε σε όλες τις νεκροτομές, πάντα πριν το θάνατο επειδή καταρρέει ο οργανισμός, παρατηρούμε οίδημα. Έχω κάνει 700-800 νεκροτομές. Προθανάτια έχουμε πάντα εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα. Δεν έχει σχέση με τα οιδήματα της κάκωσης. Δεν αμφισβητώ το οίδημα, αλλά τον μηχανισμό. Αιτία θανάτου είναι η αιμορραγία. Τις κακώσεις στο κεφάλι δεν τις θεωρώ θανατηφόρες. Με δυο ρωγμώδη κατάγματα που είχε θα έμπαινε σε παρακολούθηση στο νοσοκομείο.»

Κλείνοντας, η μάρτυρας χαρακτήρισε – ιατρικά – τη βλάβη του Δημήτρη Κ. που επλήγη από το δρεπάνι, ως βαριά, και του Άγγελου Β. ως επικίνδυνη, τονίζοντας ότι το πρώτο χρειάστηκε χειρουργείο και αποκατάσταση τριών εβδομάδων, ενώ στο δεύτερο δεν κινδύνεψε κάποιο ζωτικό όργανο. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως κάθε επίθεση με μαχαίρι είναι δυνητικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει βαρύ τραυματισμό σε κάποιο όργανο ή αρτηρία. Σε σχόλιο του στο τέλος της διαδικασίας, ο συνήγορος του 12ου κατηγορούμενου, Νίκος Χατζηνικολάου, ανέφερε πως κανένας ιατροδικαστής δε θα πρέπει να κληθεί στο δικαστήριο με σκοπό να αξιολογήσει το δόλο ή το νομικό χαρακτηρισμό της εκάστοτε βλάβης που έχουν υποστεί τα θύματα.

Οι «διαβουλεύσεις»

Αναφορικά με το πλήγμα στη μηριαία αρτηρία, έχει ήδη επισημανθεί πριν την έναρξη της δίκης, ότι παρ’ ότι τρεις κατηγορούμενοι έχουν ομολογήσει ότι έφεραν συγκεκριμένα όπλα (δρεπάνι, karambit, στυλιάρι), κανένα από τα όργανα που βρέθηκαν δε ταιριάζουν – ως προς τις διαστάσεις – με το τραύμα που έπληξε τη μηριαία αρτηρία και προκάλεσε την ακατάσχετη αιμοραγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ένα μήνα και καθώς πλησιάζουν οι απολογίες, έχει αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος μεταξύ των κατηγορουμένων για το εν λόγω τραύμα. Συγκεκριμένα, στα διαλείμματα της δίκης και στη μεταγωγή τους, συζητάνε και πιέζουν να αναλάβει την ευθύνη αυτός που έφερε το εν λόγω όργανο και έπληξε τον Άλκη Καμπανό στη μηριαία.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Άλκη: Τα όπλα του εγκλήματος και τα ερωτήματα

Δίκη δολοφονίας Άλκη: Το μαχαίρι karambit και το καράβι για την Τήνο

Δίκη δολοφονίας Άλκη: Τι περιμένουμε απο την κατάθεσης της ιατροδικάστριας;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter