Δολοφονία Άλκη: Τα όπλα του εγκλήματος και τα ερωτήματα

Δολοφονία Άλκη: Τα όπλα του εγκλήματος και τα ερωτήματα

Η αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Χαρίκλεια Χοβαρδά με μια λεπτομερή και στοιχειοθετημένη πρόταση 86 σελίδων προτείνει την παραπομπή των 12 κατηγορούμενων για την ανθρωποκτονία του Άλκη Καμπανού, αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός φίλου του Άλκη πoυ βρισκόταν μαζί του εκείνο το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Άλκη: Επίσημο αίτημα της οικογένειας να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας

Η προετοιμασία και η αφορμή της δολοφονικής επίθεσης

 Σύμφωνα με τις απολογίες των κατηγορουμένων, αφορμή γι’ αυτήν τη δολοφονική ενέργεια στάθηκε επίθεση την ίδια ημέρα στο Ωραιόκαστρο, οργανωμένη από οπαδούς του ΑΡΗ εναντίον οπαδών του ΠΑΟΚ, εκ των οποίων ήταν και ένας εκ των κατηγορουμένων. Τρεις εκ των κατηγορουμένων φέρεται να πρότειναν μια επίθεση σε οπαδούς του ΑΡΗ ως αντίποινα. Τότε αφού συγκεντρώθηκαν σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν παρέες στην περιοχή γύρω από το γήπεδο του ΑΡΗ, αποφάσισαν να μεταβούν οπλισμένοι στο σημείο.

Η παρέα του Άλκη

Ο Άλκης βρισκόταν στα σκαλάκια μιας πολυκατοικίας μαζί με άλλους τέσσερις φίλους του. Σύμφωνα με τις απολογίες, δυο εκ των κατηγορουμένων τους προσέγγισαν και ρώτησαν «τι ομάδα είσαι;». Τότε άρχισαν να τους χτυπούν με αποτέλεσμα, δυο από την παρέα να καταφέρουν να ξεφύγουν χωρίς να δεχθούν χτυπήματα, ένας καθώς ξέφευγε να δεχθεί ένα χτύπημα στο γλουτο, μήκους 9 εκατοστών, με το δρεπάνι που ταυτοποιήθηκε, και ένας να παραμείνει στο σημείο για να προστατεύσει τον Άλκη και να δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από μαχαίρια, ρόπαλα και γροθιές.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις απολογίες και τις μαρτυρίες ο φίλος αυτός του Άλκη αντιλήφθηκε 7 δράστες (δυο δράστες με μαχαίρια, τρεις να τον κρατούν, ένας με ρόπαλο και ένας με γροθιές), ενώ το Παπανικολάου στο οποίο διεκομίσθη διέγνωσε 8 τραύματα από νύσσον και τέμνον όργανο (δηλαδή μαχαίρι). Τα τραύματα αυτά περιθάλπηκαν και ράφτηκαν και ως εκ τούτου δεν προκύπτουν ιατροδικαστικά στοιχεία για αυτά (βάθος και μήκος). Επρόκειτο για 4 τραύματα από μυτερά αντικείμενα εκ των οποίων τα δυο ήταν βαθιά και τα τρία κοντά στη μηριαία αρτηρία, με το ένα προέρχεται από το δρεπάνι, ενώ υπάρχουν και τέσσερα τραύματα στο κεφάλι από ρόπαλο/γκλοπ. Η γρήγορη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ ήταν καθοριστική για τη ζωή του νεαρού, καθώς όταν διεκομίσθη στο νοσοκομείο οι άνδρες του ΕΚΑΒ περιγράφουν ότι προσπαθούσαν να τον κρατήσουν ξύπνιο και να μη χάσει τις αισθήσεις του.

Τα τραύματα του Άλκη

Ο Άλκης φαίνεται να δέχθηκε όλο το βάρος της επίθεσης από τους δράστες. Η επίθεση μπορεί να διήρκησε ένα λεπτό, αλλά τα όργανα της επίθεσης καθώς και η σωματική και αριθμητική υπεροχή των δραστών ήταν καθοριστική. Ο Άλκης έφερε πολλαπλές εκχυμώσεις και εκδορές στο πρόσωπο και το σώμα του. Κατά την επίθεση με τα μαχαίρια, δέχθηκε τρία χτυπήματα, δυο εκ των οποίων στο αριστερό μπούτι και ένα στο δεξί, το οποίο έπληξε την μηριαία αρτηρία και προκάλεσε την ακατάσχετη αιμορραγία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο θάνατο του άτυχου νεαρού. Το τραύμα αυτό σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση της κα. Κοβάτση προήλθε από νήσσον και τέμνον όργανο, έχει βάθος 9 εκατοστά και διάμετρο 1 εκατοστό, ενώ έχει ανώμαλα χείλη και κινήθηκε κάθετα στους ιστούς. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το όργανο αυτό είναι λεπτό (1εκ. διάμετρος τραύματος) και όχι λείο, καθώς προκάλεσε τραύμα με ανώμαλα χείλη.

Ο δόλος και η ήρεμη ψυχική κατάσταση

Οι κατηγορούμενοι, όπως προκύπτει από τις απολογίες, το βιντεοληπτικό υλικό και αυτόπτες μάρτυρες, κύκλωσαν τα θύματα και τους επιτέθηκαν για ένα περίπου λεπτό, μέχρις ότου αντιλήφθηκαν 8 – άγνωστους μέχρι σήμερα – οπαδούς του ΑΡΗ, να βγαίνουν από την οδό Γαζή και να τους κυνηγούν επί της Πλαστήρα καθώς αυτοί επιβιβάζονταν στα αμάξια τους. Η εισαγγελέας θεωρεί ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με ανθρωποκτόνο δόλο, αιτιολογώντας το με βάση: τα μέσα που χρησιμοποίησαν (δρεπάνι, μαχαίρια), τα καλυμμένα χαρακτηριστικά, την ύπαρξη κινήτρου αντιποίνων (Ωραιόκαστρο), τη σφοδρότητα και τη διάρκεια των χτυπημάτων, τα σημεία του σώματος που έπληξαν (μηρός) και την ακατάσχετη αιμορραγία των θυμάτων.

Επιπλέον, η εισαγγελέας εξετάζει αρνητικά το γεγονός ότι από τις απολογίες τους δεν προέκυψε καμία ανησυχία για τη ζωή των θυμάτων, αλλά μόνο για τη ζωή των συγκατηγορουμένων τους, όταν αυτοί επέστρεψαν στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ. Παράλληλα αιτιολογεί την ήρεμη ψυχική κατάσταση αναφέροντας ότι δεν προέκυψε κάποιο προηγούμενο με τα θύματα, ότι είχαν την ψυχραιμία να συγκαλύψουν στοιχεία, και ότι δεν πανικοβλήθηκαν παρά μόνον όταν τους κυνήγησαν οι άλλοι οχτώ οπαδοί του ΑΡΗ.

Τέλος, η εισαγγγελέας κρίνει ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του ενός θύματος που κατάφερε να διαφύγει και έφερε τραύμα στους γλουτούς στοιχειοθετείται, καθώς μόνο η συγκυρία ορισμένων συνθηκών του επέτρεψαν να ζήσει. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τράπηκε σε φυγή και είχε γυρισμένη την πλάτη, ως εκ τούτου το δρεπάνι τον βρήκε στον γλουτό, αλλά αν δεν είχε γυρίσει, το δρεπάνι θα τον είχε βρει είτε στα πόδια, είτε στο σώμα και ένα τέτοιο τραύμα θα ήταν μοιραίο για τον νεαρό. Για το λόγο αυτό ζητά να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος που τον έπληξε με το δρεπάνι για απόπειρα ανθρωποκτονίας – και όχι για σωματική βλάβη – ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίνει ότι θα πρέπει να κατηγορηθούν για συνέργεια σε αυτήν την πράξη.

Τα όπλα του εγκλήματος

Μετά από έρευνες της αστυνομίας, καθώς και από αντικείμενα που συλλέχθηκαν από κατοίκους και εργαζόμενους της καθαριότητας μερικές ημέρες μετά, κατασχέθηκαν 9 όπλα, εκ των οποίων άλλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και άλλα βρέθηκαν πλησίον αυτής. Συγκεκριμένα, από τα όπλα που βρέθηκαν είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά τις εγκληματικές πράξεις, τα δυο από αυτά και τα οποία ταυτοποιήθηκαν με δυο δράστες: (1) ένα δρεπάνι με λάμα 23 εκ., (2) ένα ξύλινο στειλιάρι 117 εκατοστών. Εκτός αυτών βρέθηκαν άλλα 7 αντικείμενα εκ των οποίων άλλα ταυτοποιήθηκαν με δράστες και άλλα βρέθηκαν απλά στο σημείο: (3) ένα μαχαίρι τύπου karabit με λάμα 7εκ., (4) ένα κουζινομάχαιρο με λάμα 15εκ, δυο ματσέτες στην Παπαναστασίου και την Πλαστήρα (5) 40εκ. και (6) 30εκ. αντίστοιχα, (7) ένα κουζινομάχαιρο με λάμα 12εκ., (8) ένας σουγιάς με λάμα 5εκ. και (9) μια σιδερόβεργα ενός μέτρου. Για τα παραπάνω, παρότι δε βρέθηκε αίμα των θυμάτων πάνω τους ή δαχτυλικά αποτυπώματα, η εισαγγελέας καταλήγει ότι μπορεί και να χρησιμοποήθηκαν καθώς αυτά βρέθηκαν είτε πλησίον της Πλαστήρα, είτε έπειτα από υπόδειξη των κατηγορουμένων (κοιμητήρια Θέρμης), είτε μέσα σε αμάξι στο οποίο επέβαιναν οι δράστες.

Τα «ορφανά» όπλα και τα ερωτηματικά

Η εισαγγελέας αναφέρει ότι 6 από τους δράστες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, ωστόσο στο σημείο βρέθηκαν εννέα όπλα εκ των οποίων τα δυο όπλα μόνο (δρεπάνι, ρόπαλο) συνδέθηκαν άμεσα με την επίθεση (κηλίδες αίματος, δαχτυλικά αποτυπώματα), ενώ κάποια από αυτά συνδέθηκαν και έμμεσα μέσα από απολογίες των κατηγορουμένων. Η έκθεση κατάσχεσης περιλαμβάνει 6 μαχαίρια, τρια από αυτά είναι παντελώς «ορφανά», δυο βρέθηκαν ή συνδέονται μέσα από απολογίες με αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι δράστες. Ένα μάλιστα φαίνεται ότι χρησιμοποιείται κατά την τέλεση του εγκλήματος αλλά αγνοείται, καθώς ο κατηγορούμενος λέει ότι το απέρριψε, αλλά το αντικείμενο δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν μέσα από τη δικογραφία που μελέτησε η εισαγγελέας, ανακύπτει το ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλα όπλα που δεν βρέθηκαν και συμπληρώνουν το παζλ της δολοφονίας. Το ζήτημα ενδεχομένως είναι καθοριστικό καθώς το τραύμα στη μηριαία αρτηρία που προκάλεσε την ακατάσχετη αιμορραγία στον Άλκη, ήταν το μοναδικό που ήταν τόσο λεπτό, έχοντας διάμετρο μόλις ένα εκατοστό. Όπως συνάγεται από τα μαχαίρια που κατασχέθηκαν, δεν προκύπτει μαχαίρι που να μπορούσε να καταφέρει τόσο λεπτό (1 εκ.) και βαθύ πλήγμα (9 εκ.) και μάλιστα με ανώμαλα χείλη.

Ωστόσο, στην κατάθεση της η ιατροδικαστής Λήδα-Καλλιόπη Κοβάτση αναφέρει ότι το τραύμα αυτό είναι συμβατό με το μαχαίρι τύπου karambit, ενώ πραγματογνώμονας με τον οποίο επικοινώνησε το documentonews.gr ανέφερε ότι ο ιστός του κάθε δέρματος μπορεί να αντιδρά διαφορετικά σε πλήγματα, ωστόσο είναι αξιοπερίεργο ότι το τραύμα είναι μήκους ενός εκατοστού.

Δολοφονία Καμπανού-Ιατροδικαστική εξέταση: Πάνω από 30 τραύματα στο σώμα του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter