Δίκη για την επίθεση στη «Φαβέλα»: Ομολόγησε με επιστολή του ο φυγόδικος χρυσαυγίτης Θεοδώρου – Απαρνείται τη Χ.Α.

Δίκη για την επίθεση στη «Φαβέλα»: Ομολόγησε με επιστολή του ο φυγόδικος χρυσαυγίτης Θεοδώρου – Απαρνείται τη Χ.Α.
Ξεκίνησε επί της ουσίας την Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά η δίκη για τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στις 25 Φεβρουαρίου του 2018, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ατόμων.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, με επιστολή του από τη Σουηδία όπου και βρίσκεται, ο φυγόδικος Άκης Θεοδώρου, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας και εμπρησμό, ομολόγησε πως εκείνος χτύπησε στο κεφάλι την δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου – η οποία τον έχει αναγνωρίσει – και απαρνήθηκε τη μέχρι πρότινος ζεστή αγκαλιά της ναζιστικής οργάνωσης κάνοντας λόγο για «πλύση εγκεφάλου» και παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «προβληματισμένο άνθρωπο» που έπεσε θύμα χειραγώγησης.
«Απερίφραστα δηλώνω ότι η τότε συμμετοχή μου στη Χρυσή Αυγή έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα κι η δραστηριοποίησή μου σε αυτή δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια πολιτική ανοησία μου. Δυστυχώς δεν υπήρξα ούτε ο πρώτος αλλά ούτε και ο τελευταίος προβληματισμένος άνθρωπος που όντας ευάλωτος, χειραγωγήθηκε και υπέστη πλύση εγκεφάλου, τόσο από τη Χρυσή Αυγή όσο και από το ευρύτερο φάσμα της ακροδεξιάς», αναφέρει στην επιστολή του χαρακτηριστικά.
Παρά το γεγονός πως απαρνήθηκε τα υποτιθέμενα ιδεώδη του που για χάρη τους θα μπορούσε να έχει σκοτώσει όπως άλλοι ομοϊδεάτες του, φρόντισε να διασφαλίσει την τύχη των φίλων του και ιδιαίτερα του συγκατηγορούμενου του και προφυλακισμένου, Σωτήρη Δεβελέκου, προσπαθώντας να τον βγάλει από το κάδρο υποστηρίζοντας πως δεν συμμετείχε στην επίθεση.
Σημειώνεται πως το αποτύπωμα του Σωτήρη Δεβελέκου βρέθηκε σε κράνος που άφησε πίσω του το τάγμα εφόδου και συνελήφθη τρία χρόνια μετά. Προφυλακίστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά πέντε ατόμων, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας και εμπρησμό.
Η υπεράσπιση προσπαθεί να στηρίξει την ύπαρξή του δακτυλικού αποτυπώματος, στη φιλία του Σ. Δεβελέκου με τον Α. Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι το κράνος ήταν δικό του και ο πρώτος το είχε ακουμπήσει σε προγενέστερο της επίθεσης χρόνο, χωρίς ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοι να συμβαδίζουν με τα όσα καταθέτουν οι μάρτυρες.

«Άρχισα να αποδέχομαι ότι θα πεθάνω»

«Έκλεισαν την έξοδο και μέσα σε δευτερόλεπτα βρέθηκα κολλημένη στον τοίχο. Άρχισα να αποδέχομαι σε αυτά τα δευτερόλεπτα ότι θα πεθάνω», είπε στην κατάθεσή της η Ελευθερία Τομπατζόγλου, μία εκ των πέντε ανθρώπων που τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα, αφού χτυπήθηκε κατά την επίθεση με λοστό στο κεφάλι και της έγιναν οκτώ ράμματα, ενώ οι υπόλοιποι υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς.
Στην επιστολή του, ο Α. Θεοδώρου ζήτησε συγγνώμη από την Ελ. Τομπατζόγλου, ωστόσο υποστηρίζει πως τη χτύπησε με το χέρι του και όχι με λοστό και ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση:  «Είναι η μοναδική πράξη που τέλεσα στο περιστατικό αυτό. Να της διαβιβάσετε τη λύπη και τη μετάνοια μου για ο,τι έγινε σε βάρος της και ότι δεν είχα βέβαια καμία πρόθεση εναντίον της ζωής της», αναφέρει.
Σημειώνεται πως η επίθεση σε βάρος της δεν ήταν τυχαία καθώς, η Ελ. Τομπατζόγλου ήταν μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο, πράγμα που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αίσθηση υπεροψίας που είχαν οι δράστες και οι ενορχηστρωτές της επίθεσης αφού δεν δίστασαν να την πραγματοποιήσουν και μετά τη δίωξη της Χ.Α. για εγκληματική οργάνωση.

«Είχαμε την πόρτα ανοιχτή, θα γινόταν προγραμματισμένη εκδήλωση. Μπήκε  πρώτος ο Θεοδώρου με σκούρα ρούχα, τον αναγνώρισα μετέπειτα. Φορούσε κράνος και χαμογελούσε. Ο δεύτερος, μπήκε επίσης με κράνος και σιδερολοστό και ακολούθησε πλήθος με την ίδια περιβολή. Ήταν περισσότερα από επτά άτομα και επικράτησε παγωμάρα. Ξεκίνησαν να μας βρίζουν, έλεγαν “Μουνιά σήμερα θα πεθάνετε, θα σας κάψουμε”», κατέθεσε χαρακτηριστικά η Ε. Τομπατζόγλου.

Όπως είπε στην κατάθεσή της η μάρτυρας οι επιτιθέμενοι χρυσαυγίτες άναψαν καπνογόνα και τους χτυπούσαν, ενώ παράλληλα δημιούργησαν φθορές στον χώρο. Όπως όλες οι επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης, έτσι και αυτή, είχε παραγγελμα λήξης και κράτησε μόνο λίγα λεπτά, ενώ υποχώρησαν φωνάζοντας «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή», πράγμα που ταιριάζει απόλυτα με την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης το 2008 στο στέκι «Αντίπνοια», στα Κάτω Πετράλωνα, για το οποίο είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα δύο μέλη της.

Σημειώνεται πως σε ένα ανεκδιήγητο περιστατικό εντός της δικαστικής αίθουσας, η συνήγορος του Σ. Δεβελέκου, Βάσω Πανταζή (σ.σ. ήταν συνήγορος υπεράσπισης των Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο στη δίκη της Χρυσής Αυγής), μετά από έντονη αντιπαράθεση για το αποτύπωμα του εντολέα της, με την πολιτικώς ενάγουσα Ελευθερία Τομπατζόγλου, την έβρισε χυδαία αποκαλώντας τη «γαμημένη», την ώρα που αποχωρούσε.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter