Δίκη Γιάννου Παπαντωνίου: Ο κρίσιμος μάρτυρας και η χήρα του νεκρού σε τροχαίο

Δίκη Γιάννου Παπαντωνίου: Ο κρίσιμος μάρτυρας και η χήρα του νεκρού σε τροχαίο
Yannis Liakos/InTime News via AP

Συνεχίζεται αύριο Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση της «αναβάθμισης» των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και ακόμη επτά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης: Στο «σκαμνί» για τις φρεγάτες του Ναυτικού ο Γιάννος Παπαντωνίου: Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου, με το συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Παπαντωνίου, γνωστό δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο να υποβάλλει αίτημα προς το Δικαστήριο για την κλήση ως μάρτυρα του Λουκά Ρωμανού εκπρόσωπο την περίοδο εκείνη της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος.

Πρόκειται για πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση αφού η εταιρεία είναι συστηματικός προμηθευτής του Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2016 ο πρώην πρόεδρος της Thales, ο γαλλικής καταγωγής έμπορος όπλων Μισέλ Ζοσεράν (Michel Josserand), είχε καταθέσει ότι ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα Λουκάς Ρωμανός θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να πάρουν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων παρά τη συμμετοχή της αμερικανικής SAIC, γιατί είχε διαμορφώσει ένα κύκλωμα το οποίο τον βοήθησε και στην υπόθεση των φρεγατών.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακές μίζες-Εξοπλιστικά – Οι Γάλλοι εμπλέκουν και τον Σημίτη

Τα ίδια είχε καταθέσει ο Ζοσεραν και στις 20 Μαΐου του 2005, ενώπιον των εισαγγελέων της Νίκαιας της Γαλλίας Gilles Accomando και Muriel Fusina. Ειδικότερα ο γάλλος έμπορών όπλων είχε καταθέσει χαρακτηριστικά:

«Το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό (σ.σ.: πρόκειται για τον Λουκά Ρωμανό), πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος. Εκείνος μου υπόδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Αμυνας. Και μου επέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Και κατά τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Οι ισχυρισμοί Παπαντωνίου

Από την πλευρά του ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε προσφύγει νομικά κατά της εφημερίδας Liberation που είχε δημοσιοποιήσει το 2006 τις καταθέσεις του Μισέλ Ζοσεράν. Το γεγονός αυτό επικαλέστηκε σε υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον των ελληνικών αρχών το 2018.

««Στο φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνεται και δήθεν καταγγελία σε βάρος του Ιωάννη Παπαντωνίου – αλλά και πολλών άλλων – από τον Μισέλ Ζοσεράν, προφυλακισμένο τότε υπάλληλο της προμηθεύτριας εταιρίας. Μετά από αγωγή που κατέθεσε ο Ι.Π. στη γαλλική δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση, η εφημερίδα LIBERATION που δημοσίευσε τις συκοφαντικές αναφορές καταδικάστηκε στις 20-06-2006 από γαλλικό δικαστήριο (βλ. Έγγραφα & Απόφαση γαλλικής δικαιοσύνης για LIBERATION). Ο Ζοσεράν δεν προσκόμισε ούτε ένα στοιχείο για να στηρίξει τους ψευδείς ισχυρισμούς του. Ακολούθησαν και άλλες καταδίκες για αντίστοιχες συκοφαντικές αναφορές ενώ ο ίδιος καταδικάστηκε για ενεργό δωροδοκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης στη Γαλλία (βλ. Καταδίκη Μ. Ζοσεράν από γαλλική δικαιοσύνη)», ανέφερε στο υπόμνημά του ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Η χήρα του νεκρού Μπεκατώρου

Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε από την πλευρά Δημητρακόπουλου και για τη σύζυγό του Χαράλαμπου Μπεκατώρου. Πρόκειται για το πρόσωπο που με πρωτοβουλία του είχε μεταφέρει από τις 24 Οκτωβρίου 2001 έως τις 30 Ιουλίου 2002 το ποσό των 2.654.500 ευρώ προς τον Γιάννο Παπαντωνίου για λογαριασμό της ολλανδικής εταιρείας Thales Netherland.

Ο Μπεκατώρος είχε ανασυρθεί νεκρός από το αμάξι του, στις 18 Ιανουαρίου 2012, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην Αττική Οδό. Τότε κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για «περίεργο δυστύχημα», το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Ο Μπεκατώρος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο αποχώρησε «αυτοβούλως» σύμφωνα με δημοσιεύματα τη δεκαετία του 1970.Μετά την αποστρατεία του, ίδρυσε την εταιρεία SSMART η οποία όχι μόνο δραστηριοποιείται με την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, αλλά σύμφωνα και με μερίδα του Τύπου αποτελεί «την ισχυρότερη εταιρεία» στον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε σε παλαιότερα ρεπορτάζ «μονοπωλούσε το μεγαλύτερο ποσοστό των σημαντικών προμηθειών του ΠΝ αλλά και των προγραμμάτων Offsets του ναυτικού». Ο τρόπος που κατόρθωσε να ισχυροποιηθεί τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν, επειδή υπήρξε «σωστά οργανωμένη». Παράλληλα η SSMART είχε αναλάβει και την αντιπροσώπευση σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών.

Η στενή συνεργασία της SSMART συνεχίστηκε και μετά την περίοδο παντοδυναμίας του Γ. Παπαντωνίου. Στις 23 Αυγούστου 2010 έτυχε θερμής υποδοχής η συνέχιση των επαφών μεταξύ της SSMART με το ΓΕΝ «για την υποστήριξη των συστημάτων της εταιρείας Thales Netherland που βρίσκονται εγκατεστημένα στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού». Μολονότι λοιπόν ο κ. Μπεκατώρος ήταν ο αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα, η εταιρεία του SSMART επιλέχτηκε τότε από το ΓΕΝ να είναι αυτή με την οποία θα διενεργούσε επαφές για την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων της ολλανδικής εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Οι «ταμίες» του Γιάννου

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του διώκονται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορά στη μίζα των 2.835.197 ελβετικών φράγκων που φέρεται να εισέπραξε ο Γιάννος Παπαντωνίου από την THALES NEDERLAND B.V. για την ανάθεση στην γαλλική εταιρεία το 2003 του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Με το ίδιο αδίκημα διώκεται και ο Ανδρέας Μπάρδης, στενός φίλους του ζεύγους, ο οποίος έχει παραδεχτεί στην απολογία του ότι το 2002 και το 2003 έβγαλε στο εξωτερικό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία, υποστηρίζοντας όμως σε ότι αφορά τον ίδιο πως δεν γνώριζε την προέλευσή των χρημάτων.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί, βαρύνονται με το αδίκημα της συνδρομής σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Να σημειωθεί ότι για τους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους η υπόθεση έκλεισε με παραγραφή. Ειδικότερα 10 από τους 16 συνολικά κατηγορούμενους πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών που υπέγραφαν τις συμβάσεις και κατηγορήθηκαν για απιστία, απαλλάχτηκαν λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Διαβάστε επίσης: Με την πλάτη στον τοίχο η Μενδώνη μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τα πλαστά εισιτήρια στην Ακρόπολη – Στη Βουλή το σκάνδαλο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter