Δίκη Μάτι: «Δεν μπορεί να λέγεται ότι η Πυροσβεστική αδράνησε» – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Δίκη Μάτι: «Δεν μπορεί να λέγεται ότι η Πυροσβεστική αδράνησε» – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Για 13η ημέρα συνεχίστηκε η κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρης Λιότσιου, στη δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Ο μάρτυρας δέχτηκε βροχή ερωτήσεις από τον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ και κατηγορούμενο στην υπόθεση, Ιωάννη Φωστιέρη, ο οποίος δεν έχει δικηγόρο.

«Ο πρώτος επικεφαλής της φωτιάς ενημέρωσε άμεσα το ΕΣΚΕ για την πορεία και επικινδυνότητας της φωτιάς και μέσω τηλεφωνημάτων και μέσω ασυρμάτου. Όλοι ήταν ενήμεροι για τα πάντα και αποδεικνύεται και από έγγραφα» είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε συνεχίζοντας να απαντάει σε ερωτήσεις  ότι  «από τις 16:41 εώς 18:05 για μιάμιση ώρα περίπου, η φωτιά διανύει μία απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Μετά αφού διέσχισε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος έγινε πιο δύσκολη η κατάσβεση της».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή του Ματιού και αν αυτά επηρέασαν το έργο της Πυροσβεστικής και την διαφυγή του κόσμου, ο μάρτυρας τόνισε ότι «μόνο δύσκολο σημείο είναι η περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι. Όλη η άλλη περιοχή είναι ευθεία, υπάρχουν προσβάσεις και δρόμοι. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα η περιοχή, δρόμοι υπάρχουν, επιμήκη οικόπεδα, προσβάσεις. Αν το λέμε για αυτό για το Μάτι, για την Κινέτα τι να πούμε; Και παρ’ όλα αυτά στη Κινέτα δεν έγινε τίποτα. Υπήρχε το αναγκαίο δίκτυο διαφυγής και ο χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων».

Παράλληλα ο μάρτυρας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της εναέριας επιτήρησης η οποία πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη αερολέσχης καθώς το αίτημα από το ΕΣΚΕ δεν έφυγε εγκαίρως.

Δ. Λιότσιος: Προσπάθησε κάποιος και δεν επιτήρησε; Ή απέτυχε στην προσπάθεια;

Ι. Φωστιέρης: Τα αεροσκάφη είναι για καταστολή και όχι για επιτήρηση.

Δ. Λιότσιος: Το σχέδιο δασών λέει άλλα!

Ι. Φωστιέρης: Το σχέδιο δασών που έχετε συνυπογράψει αναφέρεται για την Αττική, λέτε για Αττική ή όλη την Ελλάδα;

Δ. Λιότσιος: Για Αττική.

Ι. Φωστιέρης: Έχουμε τρία εναέρια μέσα.

Δ. Λιότσιος: Γιατί λέτε για τρία μέσα; Έχουμε τόσα που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση.

Πρόεδρος: Εσείς λέτε ότι ένα από τα ελικόπτερα (πχ καναντερ) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση;

Δ. Λιότσιος: Σωστά!

Ι. Φωστιέρης: Αυτό είναι λάθος!

Δ. Λιότσιος: Εντάξει, θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο αυτό!

Ι. Φωστιέρης: Με τα δεδομένα του κ. Λιότσιου έχουμε φύγει εκτός πραγματικότητας… Έχουμε μία φωτιά και μας διέπουν κανόνες και νόμοι. Δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Δ. Λιότσιος: Παντού υπάρχουν νόμοι! Αλλά κάποια πράγματα γίνονται καθ´ υπέρβαση.

Ι. Φωστιέρης: Τα εναέρια μέσα δεν είναι μοτοσυκλέτες. Αμερικανική ταινία το έχουμε κάνει το ένδικο συμβάν. Απαιτούνται 45- 55 λεπτά για επανεξυπηρέτηση και 20 λεπτά προκειμένου να δοθεί εντολή για να σηκωθεί.

Δ. Λιότσιος: Υπήρχαν επιλογές για μεταστάθμευση ελικοπτέρων εκτός Αττικής.

Ι. Φωστιέρης: Να πείτε σε ποια αεροδρόμια μπορούμε να πάμε τα εναέρια μέσα εκτός Αττικής;

Δ. Λιότσιος: Σκύρος, Ανδραβίδα, όπου υπήρχε εκείνη την ημέρα βαθμός επικινδυνότητας 2.

Τέλος, ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ανέφερε πως δεν μπορεί να λέγεται ότι η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να κάνει κάτι. «Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί για αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν κάνουμε κάτι. Πόσοι συνάδελφοι μας έχουν χαθεί για να σώσουν μία ζωή; Το μνημείο πεσόντων είναι γεμάτο. Προσβάλλουμε αυτούς όταν λέμε ότι δε γινόταν κάτι», είπε.

Σημειώνεται πως κατά τη σημερινή δικάσιμο ακουγόταν μέσα από την αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, το κλάμα ενός νεογέννητου γατιού. Το ζωάκι είχε εγκλωβιστεί σε βοηθητικό χώρο της αίθουσας και κλήθηκε η Πυροσβεστική για να το απεγκλωβίσει, πράγμα όμως που δεν κατάφερε η υπηρεσία με αποτέλεσμα κάποιοι από τους κατοίκους του Ματιού να σχολιάσουν απευθυνόμενοι στους πυροσβέστες: «Ούτε για αυτό δεν είστε ικανοί». Το μικρό γατάκι απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια των κατοίκων και φιλοζωικής. Μάλιστα οι κάτοικοι το βάφτισαν «Μάτι» και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να το υιοθετήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Δίκη Μάτι: «Η φωτιά έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη» – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής

Μάτι: Το Δημόσιο ασκεί έφεση κατά απόφασης για αποζημίωση θυμάτων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter