Δίκη Μάτι: Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα

Δίκη Μάτι: Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα

Στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέρθηκε στη δίκη για τη σχετική υπόθεση ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος ο οποίος κατέθεσε για 14η ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε μια σειρά από συνομιλίες που αποτελούν μέρος της δικογραφίας, από τις οποίες προκύπτει ότι ζητήθηκε άδεια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των εναέριων μέσων.

«Το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα  για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση  του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδo ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις. Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Και αν συνέβαινε αυτό δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον κατηγορούμενο τότε διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, να τοποθετηθεί επί της αναφοράς του μάρτυρα.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω» είπε ο Ιω. Φωστιέρης.

Φωστιέρης: Από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω.

Πρόεδρος: Σε αυτό που είπε για τον υπουργό;

Λιότσιος: Στις συνομιλίες αναφέρεται «Θα σου πω τώρα. Θα ρωτήσω τον υπουργό».

Πρόεδρος: Αν είναι έτσι τι νόημα έχει;

Φωστιέρης:  Όταν είναι παρών η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.

Πρόεδρος: Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;

Φωστιέρης: Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.

Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής τέχνης και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;

Φωστιέρης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα  διαθέσιμο εναεριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας.Τις δικές μου συνομιλίες  έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς .Το δικό τους κομμάτι όμως ,η Πολεμική Αεροπορία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ερωτήθηκε σχετικά με τα πυροσβεστικά πλοιάρια. : «Έκαναν προσπάθεια να πάνε και δεν προσέφεραν έργο; Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες, δεν μπορούσαν να πάνε αυτά τα πλοιάρια της πυροσβεστικής;». Τότε μια γυναίκα από το ακροατήριο σχολίασε δυνατά: «Εμένα ένα μεγάλο ψαροκάικο με έβγαλε έξω με την κόρη μου. Και άφησα πίσω μου μέσα στη θάλασσα το παιδί μου πεθαμένο».

Τον λόγο έλαβε ο συνήγορος  του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου ο οποίος κατά την εξέταση του σημείωσε πως όταν ερευνάται ένα έγκλημα αμέλειας πρέπει να εντοπίζεται τι όφειλε, αλλά και τι μπορούσε να κάνει κάθε κατηγορούμενος και επικαλέστηκε το νομοθετικό πλαίσιο θέλοντας να καταδείξει ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις του εντολέα του δεν συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα. «Ο κ. Ματθαιόπουλος μόνος του προσκόμισε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με όλα τα πρόσωπα για να δείξει τι έγινε στις κρίσιμες ώρες χωρίς διάθεση να αποκρύψει ο,τιδηποτε» είπε ο συνήγορος.

Η εξέταση του πραγματογνώμονα συνεχίστηκε από τη συνήγορο του Χρήστου Γκολφίνου, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τα επίγεια μέσα του Π.Σ. Ο κ. Λιότσιος απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης επιβεβαίωσε ότι οι ασύρματοι των πυροσβεστικών ήταν προβληματικοί και για αυτό πολλές φορές οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω των κινητών αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε υπηρεσιακό κινητό για να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας τις κρίσιμες ώρες.

Υπεράσπιση Γκολφίνου: Η μετακίνηση των τριών οχημάτων να τα πάρω από κάπου και να τα στείλω στην Κινέτα ήταν νόμιμη;

Μάρτυρας: Ναι, είναι.

Υπεράσπιση Γκολφίνου: Τα οχήματα που έστειλε στην Κινέτα αντικαταστάθηκαν;

Μάρτυρας: Με εθελοντές.

Πρόεδρος: Επηρέασε το γεγονός ότι ήταν εθελοντές;

Μάρτυρας: Διαφορετικά κινείται ένας πυροσβέστης και διαφορετικά ένας εθελοντής. Κάνουν σπουδαίο έργο, αλλά τους εθελοντές τους προστατεύεις. Διαφορετική αντιμετώπιση θα είχε ο επικεφαλής αν είχε επαγγελματίες. Ήταν στο κύριο μέτωπο της φωτιάς. Δεν αναθέτει σε εθελοντή να κάνει κάτι επικίνδυνο. Λειτουργούν επικουρικά.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Μάτι: «Δεν μπορεί να λέγεται ότι η Πυροσβεστική αδράνησε» – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter