Δίκη Παπαντωνίου: Οι ειδικοί πραγματογνώμονες και ο Α/ΓΕΝ που είχε διαφωνήσει με τον Γιάννο

Δίκη Παπαντωνίου: Οι ειδικοί πραγματογνώμονες και ο Α/ΓΕΝ που είχε διαφωνήσει με τον Γιάννο

Συνεχίζεται αύριο 12 Μαρτίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη σχετικά με την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και ακόμη επτά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Παπαντωνίου: Αίτημα κλήσης ως μάρτυρα του επίτιμου Α/ΓΕΝ Αντωνιάδη – Γιατί είχε διαφωνήσει με το Γιάννο

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά το Δικαστήριο θα υιοθετήσει το αίτημα κλήσης συγκεκριμένων μαρτύρων που είχαν καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι οποίοι παρίστανται στη δίκη προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Πρόκειται για τον Ναύαρχο, Αντώνη Αντωνιάδη ο οποίος την κρίσιμη περίοδο επί υπουργίας Παπαντωνίου, όταν προέκυψε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S, είχε εκφράσει την αντίθεσή του, τόσο σε δημόσια ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όσο και με τρισέλιδο non paper που είχε αποστείλει στο Γιάννο Παπαντωνίου. Επίσης, το αίτημα αφορά στην κλήση δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι συνέταξαν για λογαριασμό των ανακριτικών αρχών που διερευνούσαν την υπόθεση δύο εκθέσεις σχετικά με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων.

Επί των αιτημάτων είχε τοποθετηθεί ο εισαγγελέας της έδρας, Αλέξανδρος Σπηλιώτης ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του, για την κλήση των συγκεκριμένων μαρτύρων με το σκεπτικό ότι τα πορίσματα που συνέταξαν είναι στα «αναγνωστέα έγγραφα».

Αξίζει να σημειωθεί η στάση του Δικαστηρίου σχετικά με την κλήση μαρτύρων εγείρει πολλά ερωτήματα. Ένα από τα εντυπωσιακά της μέχρι τώρα ακροαματικής διαδικασίας ήταν ότι το Δικαστήριο δεν μπόρεσε να εντοπίσει το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είναι μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν. Δηλαδή έναν πρώην πολιτικό αρχηγό και γνωστό δημοσιογράφο που παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι (Alpha). Φαίνεται δηλαδή να υπάρχει μια γενικότερη απροθυμία της έδρας στο να εξεταστούν μάρτυρες στην ακροαματική διαδικασία.

Διαβάστε σχετικά: Το Δικαστήριο που δικάζει τον Γιάννο Παπαντωνίου δεν μπορεί να εντοπίσει τον Σταύρο Θεοδωράκη

Το κατηγορητήριο

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του διώκονται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορά στη μίζα των 2.835.197 ελβετικών φράγκων που φέρεται να εισέπραξε ο Γιάννος Παπαντωνίου από την THALES NEDERLAND B.V. για την ανάθεση στην γαλλική εταιρεία το 2003 του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης: Στο «σκαμνί» για τις φρεγάτες του Ναυτικού ο Γιάννος Παπαντωνίου: Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Με το ίδιο αδίκημα διώκεται και ο Ανδρέας Μπάρδης, στενός φίλους του ζεύγους, ο οποίος έχει παραδεχτεί στην απολογία του ότι το 2002 και το 2003 έβγαλε στο εξωτερικό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία, υποστηρίζοντας όμως σε ότι αφορά τον ίδιο πως δεν γνώριζε την προέλευσή των χρημάτων.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί, βαρύνονται με το αδίκημα της συνδρομής σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Να σημειωθεί ότι για τους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους η υπόθεση έκλεισε με παραγραφή. Ειδικότερα 10 από τους 16 συνολικά κατηγορούμενους πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών που υπέγραφαν τις συμβάσεις και κατηγορήθηκαν για απιστία, απαλλάχτηκαν λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter