Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Νέες προσπάθειες της πλευράς Νικολοπούλου να μη διαβαστούν σημαντικά έγγραφα και καταθέσεις

Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Νέες προσπάθειες της πλευράς Νικολοπούλου να μη διαβαστούν σημαντικά έγγραφα και καταθέσεις

Με τη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων συνεχίστηκε σήμερα Τετάρτη 1η Μαρτίου η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος τους η Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα για δημοσίευμα που αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρεία της Mindwork Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρίες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω σύμβασης που υπογράφηκε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών, αφού για πολλοστή φορά οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Λίνα Νικολοπούλου, έδειξαν την διάθεσή τους να μην προσκομιστούν στο δικαστήριο στοιχεία που βεβαιώνουν την ακρίβεια του επίδικου δημοσιεύματος και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να μεθοδεύτηκε η απευθείας ανάθεση του συνεδρίου e-health forum στην εταιρεία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη.

Τι αποδεικνύουν τα έγγραφα

Αναλυτικότερα, όταν η πλευρά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Βασίλη Ανδριανόπουλου, ζήτησε να αναγνωστούν καταθέσεις από τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, τις οποίες νομίμως κατέχει ο Κώστας Βαξεβάνης, αφού υπενθυμίζεται πως είχε μεθοδευτεί η δίωξή του και τελικά απαλλάχθηκε αμετάκλητα με βούλευμα, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, αντέδρασαν έντονα. Τα έγγραφα που υπήρχαν στη δικογραφία της Novartis περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας (modus operandi) της εταιρείας Mindwork Solutions της Λίνας Νικολοπούλου και πρακτικά καταδεικνύουν το εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την υπόθεση ανάθεσης του συνεδρίου e-health forum στην εν λόγω εταιρεία.

Τρεις εξ αυτών των καταθέσεων, οι οποίες τελικά αναγνώστηκαν από το δικαστήριο, ανήκουν σε προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Ευθυμία Παπανικολάου». Σε μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση, οι συνήγοροι της Λίνας Νικολοπούλου, ζήτησαν να κληθεί η εν λόγω μάρτυρας στο δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αφού η υπόθεση Novartis έχει πια κλείσει. Η έδρα ωστόσο αρνήθηκε, κατόπιν και σχετικής πρότασης του εισαγγελέα. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι ένας από τους δικηγόρους της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, αποκάλεσε για δεύτερη φορά κατά την ακροαματική διαδικασία, τη μάρτυρα «κουκουλοφόρο».

Την πρόκληση αυτή δεν άφησε αναπάντητη ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος απάντησε ότι η συγκεκριμένη μάρτυρας δεν είναι ασφαλώς κουκουλοφόρος, αλλά έλαβε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, με διατάξεις δύο εισαγγελέων. «Η ιδιότητα αυτών των μαρτύρων ως προστατευόμενων, συνεχίζεται και μετά το πέρας της δικής, πρόσθεσε» ο συνήγορος των Βαξεβάνη και Ανδριανόπουλου. Παράλληλα, ο έτερος συνήγορος του εκδότη και του δημοσιογράφου του Documento, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, διάβασε στο δικαστήριο απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο νομιμοποιείται να διαβάσει οποιοδήποτε έγγραφο, από τη στιγμή που δεν αμφισβητείται η γνησιότητά του. «Τα έγγραφα αυτά δεν προσβάλλονται ως πλαστά, επομένως δεν καταβαίνουμε για ποιο λόγο να μην αναγνωστούν», είπε ο κύριος Γεωργακόπουλος.

Έκοβε τιμολόγια μήνες πριν από το συνέδριο

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης άλλων εγγράφων, ο Γιώργος Αθανασάκης, τρίτος συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, είχε καταγράψει λεπτομερώς τα στοιχεία εκείνα που πιστοποιούν ότι όχι απλώς υπήρχε εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ώστε να γίνει το επίδικο δημοσίευμα, αλλά και ότι όσα περιγράφονται σε αυτό είναι πέρα για πέρα αληθή. Μεταξύ άλλων, ο κύριος Αθανασάκης επεσήμανε για παράδειγμα ότι η εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου, η οποία ανέλαβε να οργανώσει το e-health forum, με απευθείας ανάθεση, κυριολεκτικά τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου τον Μάιο του 2014, έκοβε τιμολόγια εξόδων γι’ αυτό, ήδη από τον Ιούλιο του 2013. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ότι η εταιρεία γνώριζε ότι πρόκειται εκείνη να διοργανώσει το συνέδριο πολύ καιρό πριν της ανατεθεί το έργο.

Η δίκη πρόκειται να συνεχιστεί στις 15 Μαρτίου με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Παραδοχές εκθέτουν Νικολοπούλου – ΚΕΕΛΠΝΟ από τη μάρτυρα κλειδί Κ. Πολύζου

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Βίαιη προσαγωγή της εξαφανισμένης μάρτυρα – κλειδί Κ. Πολύζου διέταξε το δικαστήριο

Λόμπινγκ €600.000 στην ΕΕ από τη σύζυγο Στουρνάρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter