Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση και νεοναζιστικές προκλήσεις – Στις 7 Οκτωβρίου η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση και νεοναζιστικές προκλήσεις – Στις 7 Οκτωβρίου η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Εν μέσω εντάσεων, προσβολών και ναζιστικών χαιρετισμών συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς οι προκλητικότατες ενέργειες του πρωτόδικα καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και των οπαδών του «σημάδεψαν» την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Ο Κασιδιάρης μπήκε στην αίθουσα του Εφετείου, με ειρωνικό χαμόγελο και κρατώντας τρικάκια που διαφήμιζαν το νέο πολιτικό «μόρφωμα», «Έλληνες για την Πατρίδα», την ώρα που το κοινό του φώναζε συνθήματα. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την έντονη οργή της Μάγδας Φύσσα, η οποία φώναξε προς τους εισαγγελείς «μαζέψτε τους», αναφερόμενη στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής.

Σε ότι αφορά τη δικάσιμο της Τρίτης, με την έναρξη της διαδικασίας, η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε τα έγγραφα που σχετίζονται με το αποδεικτικά της κλήτευσής του, προκειμένου, όπως τόνισε, να επανέλθει εφόσον το κρίνει με σχετικό αίτημα για μη νόμιμη κλήτευση του αρχηγού της οργάνωσης.

Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι κατά τη γνώμη της «το έγγραφο είναι γνήσιο αλλά σε κάθε περίπτωση η ένσταση είναι απαράδεκτη, διότι πρέπει να κατονομάσει πλαστογράφο».

Ο κ. Παπαδέλλης επέμεινε και ζήτησε να διακόψει το δικαστήριο και να κληθούν οι γιατροί του Νικου Μιχαλιάκου για να καταθέσουν εάν ήταν σε θέση να υπογράψει. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ένσταση απαραδέκτου της εφέσεως του Εισαγγελέα Εφετών με την οποία κρίθηκαν χαμηλές οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και  για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Παίρνοντας τον λόγο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης είπε: «Υπάρχει μόνο μία ειδική αναφορά στο πρόσωπο μου στην έφεση του Εισαγγελέα για μία δήλωση που δεν είναι δική μου. Από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Η αναφορά αυτή στο πρόσωπο μου είναι ψευδής. Υπήρχαν εκείνη την ημέρα πολλές δηλώσεις δικές μου που ξεκινούσαν από την καταδίκη εγκλήματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίθει ψευδών».

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση, εισήγηση που έγινε αποδεκτή και από το δικαστήριο. Στη συνέχεια, η εισαγγελέας ανέγνωσε το περιεχόμενο της έφεσης του Εισαγγελέα Εφετών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε το λόγο προκειμένου να αρνηθεί την κατηγορία.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία και την αποκρούω. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου θέση αλλά του προέδρου εφετών και εισηγητή δικαστικού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την αθώωση. Στην πρωτοβάθμια δίκη η εισαγγελέας της έδρας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρόταση της αποδόμησε την κατηγορία και απέδειξε με ακράδαντα επιχειρήματα την αθωότητα μου. Σκοπός είναι ένας να πλήξει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών θέσεων. Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ο οποίος συνέταξε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Μπαλτάκου, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τις πιέσεις προς τον εισαγγελέα που συνέταξε την κατηγορία. Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι είμαι ο μοναδικός πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση επικοινωνιών, μου απαγορεύεται να ομιλώ με στενούς ανθρώπους περιβάλλοντος μου, συνεργάτες μου στην εργασία μου και κόμμα. Θα αποδείξω την αθωότητα μου. Ως μέλος επιτροπών της Βουλής υπερασπίστηκα ανεξαρτησία δικαιοσύνης. Είμαι μέλος ενός κόμματος από αυτά που κυριαρχούν τώρα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια, η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, για δεύτερη φορά, από την έναρξη της δίκης, ζήτησε την αναστολή της εκτέλεσης ποινής του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι πρωτάκουστο επτά αρχηγοί σε εγκληματική οργάνωση ενώ επτά χρόνια ακούγαμε για την αρχή ενός αρχηγού. Το ότι είναι στη φυλακή με στεναχωρεί πάρα πολύ. Είμαι 38 μήνες φυλακισμένος. Γνωρίζουν ότι λένε ψέματα και έχουν στείλει φυλακή 48 αθώους. Επί εννέα χρόνια εμείς βαλλόμεθα πανταχόθεν. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στα ΜΜΕ. Είναι αστείο πως εγώ εκφράζω ναζισμό και φασισμό στην Ελλάδα που έχω γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα».

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να αναπτύξει την πρότασή της επί του συγκεκριμένου αιτήματος.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου, με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες για 10, 12, 17, 19, 21 και 24 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλήσεις Κασιδιάρη, προεκλογικά τρικάκια και… ναζιστικοί χαιρετισμοί

Νεοναζιστικός «οχετός» στο Εφετείο με την ανοχή αστυνομίας και κυβέρνησης Μητσοτάκη (Photos)

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter