Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: Το ασθενοφόρο δυστυχώς δεν είχε διασώστη

Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: Το ασθενοφόρο δυστυχώς δεν είχε διασώστη

Μπορούσε ο Μιχάλης, το θύμα των νεοναζί χούλιγκαν, να σωθεί μετά τον τραυματισμό του; Αυτή είναι μια ερώτηση που ίσως δεν θα απαντηθεί ποτέ, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες που δείχνουν πόσο άδικα άτυχος ήταν τα τελευταία λεπτά.

Υπάρχει μαρτυρία πως η αστυνομία έχει σταματήσει ασθενοφόρα και πυροσβεστική μέχρι να τελειώσουν τα επεισόδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις επικαλούνται την ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά αν ένα είχε περάσει…

Επειτα το ασθενοφόρο που παρέλαβε τον Μιχάλη είχε μόνο τον οδηγό, επειδή είχε σχολάσει και πήγαινε να αφήσει το όχημα. Αν είχε διασώστη μαζί του…

Τέλος υπάρχει η εκτίμηση διασωστών του ΕΚΑΒ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο Facebook. Περιγράφουν τι γίνεται όταν ένα ασθενοφόρο έχει το εκπαιδευμένο προσωπικό. Εξηγούν ότι σημασία έχουν οι πρώτες βοήθειες και όχι το ασθενοφόρο. Εξηγούν ακόμη ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα κατάφερνε να επιβιώσει όμως σίγουρα εξανεμίστηκαν όσες ελπίδες υπήρχαν».

Η μαρτυρία του φίλου του Χρήστου στον ANT1:

«Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, πουθενά καλούσαμε από ότι μάθαμε η αστυνομία είχε εγκλωβίσει τα ασθενοφόρα και την Πυροσβεστική 20 λεπτά και δεν τους άφηνε να περάσουν επίτηδες μέχρι να σταματήσουν οι φασαρίες μάθαμε τέτοια πράγματα…», είπε. «Εγώ έφυγα μόνος μου να φέρω το ιδιωτικό ασθενοφόρο από τη διασταύρωση της Δεκελείας, το οποίο το βρήκα κατά λάθος, ο άνθρωπος είχε σχολάσει. Τον παρακάλεσα, ότι πεθαίνει κόσμος χάνουμε τον άνθρωπο μας και έτσι ήρθε το ασθενοφόρο».

Η μαρτυρία του οδηγού του ασθενοφόρου στο Star:

«Εγώ πήγαινα να σχολάσω εκείνη την ώρα, είχα αφήσει τον συνάδερφο πιο πριν κοντά στο σπίτι του γιατί το πάρκινγκ της εταιρίας είναι λίγο πιο πάνω από το γήπεδο. Πήγα να αφήσω και το ασθενοφόρο για να φύγω για το σπίτι μου. Εκεί στη Δεκελείας με σταματήσαν κάτι μηχανάκια και μου είπαν ότι έχει γίνει κάποια συμπλοκή με μαχαιρώματα.

Πήγα στο σημείο που βρισκόταν το άτυχο παλικάρι, το είδα λιπόθυμο. Συγνώμη για το τρέμουλο, τον είδα λιπόθυμο, είχε χάσει αρκετό αίμα, σχεδόν όλο το αίμα. Πρώτη κίνηση να τον βάλουμε στο φορείο και στη συνέχεια να φύγουμε γρήγορα για τον Ερυθρό Σταυρό», δήλωσε αρχικά ο οδηγός του ασθενοφόρου και πρόσθεσε:

«Ήμουν μπροστά, οδηγούσα, πήγαινα γκαζωμένος. Δεν μπορούσα να ξέρω τι γίνεται πίσω. Μου είπαν τα παιδιά «Τον έχουν μαχαιρώσει, γρήγορα πάρτε τον για το νοσοκομείο». Αυτό άκουγα συνέχεια… Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο ανέλαβαν μετά οι γιατροί», ανέφερε όντας σε κατάσταση σοκ.

Η ανάρτηση στη σελίδα «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου»

Ασθενοφόρο ή πρώτες βοήθειες;
Στην δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε από ιδιωτικό ασθενοφόρο που τυχαία βρήκαν κάποιοι άλλοι φίλοι της ΑΕΚ στον δρόμο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του «οδηγού» του ασθενοφόρου όπως τον αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ήταν μόνος του καθώς είχε αφήσει τον συνάδελφο του και πήγαινε να σταθμεύσει το ασθενοφόρο στο πάρκινγκ. Εκεί του ζήτησαν να πάει στον τραυματισμένο 29 χρονο όπως και έκανε.

Πάλι σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου όταν έφτασε εκεί ”πρώτη κίνηση ήταν να βάλουν τον τραυματία στο ασθενοφόρο“ και έπειτα δήλωσε ότι ήταν μπροστά “πήγαινε γκαζωμένος“ και “δεν μπορούσε να ξέρει τι γίνεται πίσω“ (στην καμπίνα που βρισκόταν ο ασθενής).

Για τους δημοσιογράφους έγιναν όλα καλά, όμως για εμάς που γνωρίζουμε το αντικείμενο έγιναν όλα λάθος!

Όσες πιθανότητες είχε ο άτυχος φίλος της ΑΕΚ να σωθεί χάθηκαν στο σημείο και στην μεταφορά του. Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα κατάφερνε να επιβιώσει όμως σίγουρα εξανεμίστηκαν όσες ελπίδες υπήρχαν.

Εάν είχε πάει ασθενοφόρο με διασώστες του ΕΚΑΒ θα είχαν σταματήσει στο ΣΗΜΕΙΟ την αιμορραγία και θα συνέχιζαν κατά την διαδρομή να δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Έλεγχος της αιμορραγίας, χορήγηση υγρών ενδοφλέβια και οξυγόνου. Κάθε λεπτό που περνάει και δεν δίνονται σωστά οι πρώτες βοήθειες μπορεί να είναι μοιραίο για τον ασθενή.

Φυσικά δεν επιρρίπτουμε καμία ευθύνη στον οδηγό του ιδιωτικού ασθενοφόρου καθώς έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και ότι γνώριζε, συν ότι ήταν μόνος του. Ούτε θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνη στους φίλους της ΑΕΚ που κάλεσαν το πρώτο ασθενοφόρο που βρήκαν μπροστά τους.

Δυστυχώς ακόμη μέχρι και σήμερα νομίζουμε ότι το ασθενοφόρο θα σώσει τον ασθενή και όχι οι διασώστες με την εκπαίδευσή τους, τον εξοπλισμό τους και την εμπειρία τους. Η εμπειρία σε βοηθάει να μπορείς να εφαρμόσεις την εκπαίδευσή σου σε τέτοιες καταστάσεις που όλοι βρίσκονται σε πανικό.

Για αυτό χρειαζόμαστε εκπαιδευμένους διασώστες με πτυχίο σε ΚΑΘΕ ασθενοφόρο.

Συλλυπητήρια στους οικείους του φίλου της ΑΕΚ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter