«Δώσαμε» απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα Τσίπρα για στήριξη των αγροτών

«Δώσαμε» απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα Τσίπρα για στήριξη των αγροτών

Σε ακόμα μία καταμέτρηση των ισχνών παροχών που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις οποίες ζήτησε, μεταξύ άλλων, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την ειδική επιδότηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και την παροχή ρευστότητας.

Στη λογική του «χαμηλώματος του πήχη» που τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης έρχεται με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση έναντι των απαιτήσεων της κοινωνίας για στήριξη, με τη στάση της απέναντι στον αγροτικό τομέα να είναι χαρακτηριστική των προθέσεών της.

Άλλωστε, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι αγρότες μας, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Η Κυβέρνηση, όμως, και για τους αγρότες, όπως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, στέκεται στο πλευρό τους, με μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αλλά και με μέτρα που εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και στήριξαν έμπρακτα το εισόδημα των παραγωγών».

Σε αυτό το πνεύμα επέλεξε να απαντήσει και στις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη επιπλέον στήριξης των αγροτών ο Γιάννης Οικονόμου, παραθέτοντας μία σειρά από «κυβερνητικές παρεμβάσεις», συμπεριλαμβάνοντας μέχρι και της στήριξη ελέω Covid. Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση, ζητώντας μεταξύ άλλων, την παροχή ρευστότητας στους αγρότες, την επίσπευση των αποζημιώσεων και τους άμεσους ελέγχους του ΕΛΓΑ, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την ειδική επιδότηση για την αντιστάθμιση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος, και άλλα.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας από Αργολίδα: Έγνοια Μητσοτάκη η διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και όχι τα μέτρα για αγρότες και καtaναλωτές

«Καταλαβαίνουμε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και πιστεύουμε στην αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Για αυτό την ώρα που ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα χιλιοειπωμένα του κλισέ για εκλογές, διαπλοκή και συμφέροντα των ισχυρών, εμείς αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στον αγροτικό κόσμο τόσο λέγοντας την αλήθεια, όσο και με πράξεις που παράγουν αποτέλεσμα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Αλ. Τσίπρα, ενώ λίγο πριν παρέθεσε «σειρά έμπρακτων μέτρων για να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα» που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να βάλει φρένο στα περαιτέρω αιτήματα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Οικονόμου παρέθεσε τα εξής:

• Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων COVID, έχουν δοθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. έχουν διατεθεί μέσω του ΥΠΑΑΤ για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία.
• Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.
• Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης στο ρεύμα για τους αγρότες για από εδώ και πέρα.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021.
• Ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
• Εκτεταμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων και της νοθείας στα τρόφιμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter