Δύο Ρώσοι ολιγάρχες βγαίνουν από τη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων

Δύο Ρώσοι ολιγάρχες βγαίνουν από τη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων

Εκτός κυρώσεων τέθηκαν δύο Ρώσοι ολιγάρχες, ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Πετρ Άβεν (φωτογραφία), μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη 10/4.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι θα αφαιρεθούν από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, που επιβλήθηκαν ως απάντηση της Δύσης στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Κανένας από τους λόγους που αναφέρονται δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και επομένως η ένταξή τους στη λίστα των κυρώσεων δεν ήταν αιτιολογημένη», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, που έκρινε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιθανόν να έχει λόγους να καταδείξει ότι οι Φρίντμαν και Άβεν έχουν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (αυτό) δεν αποδεικνύει ότι οι δύο άνδρες ενδεχομένως να έχουν υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές κατά της Ουκρανίας, ή ότι έχουν στηρίξει οικονομικά τους Ρώσους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων.

Οι οικονομικοί πόροι και τα κεφάλαια αμφότερων των ανδρών «πάγωσαν» μετά την επιβολή περιορισμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και λόγω της σχέσης τους με τον Ρώσο πρόεδρο.

Και οι δύο άνδρες είναι βασικοί μέτοχοι της κοινοπραξίας Alfa Group, η οποία περιλαμβάνει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa Bank, και τον μεγαλύτερο λιανέμπορα τροφίμων, την X5 Retail Group.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στη λίστα από τον Φεβρουάριο 2022 ως τον Μάρτιο 2023.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν υποστηρίξει ότι και οι δύο άνδρες, ως μέτοχοι της Alfa Group, παρείχαν οικονομική στήριξη σε Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην Ουκρανία.

Απόφαση της ΕΕ τον Μάρτιο του 2023 επέβαλε εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δύο ανδρών, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφαση, ο Φρίντμαν δήλωσε στο RBC ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επιχειρηματικός εταίρος του Άβεν είναι «ικανοποιημένοι».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από τη λίστα εξαιρέθηκαν τρεις ακόμη Ρώσοι επιχειρηματίες. Επρόκειτο για τους Γκριγκόρι Μπερέζκιν, τον δισεκατομμυριούχο Φαρχάντ Αχμέντοφ και τον πρώην επικεφαλής της διαδικτυακής ηλεκτρονικής εταιρείας Ozon Αλεξάντερ Σούλγκιν.

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ βρίσκεται το 13ο πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε η ΕΕ τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σάλος με διαφήμιση που δείχνει καλόγρια να τρώει πατατάκια πριν την Θεία Κοινωνία (Video)

Μοχάμαντ Σαρούρ: Μυστήριο με τον θάνατο του φερόμενου ως συνδέσμου μεταξύ Ιράν και Χαμάς

Washington Post: «Η Αριζόνα αναβίωσε νόμο του 1864 για να απαγορεύσει την άμβλωση»

Ισπανία: Καταργεί την golden visa ο σοσιαλιστής Σάντσεθ για να παταχθεί η κερδοσκοπία στη στέγη

Ισπανία – Σάντσεθ: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προς το συμφέρον της Ευρώπης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter