Δύσκολες στιγμές για Νετανιάχου: Κατηγορείται πως θέλει να ελέγξει τη Δικαστική Εξουσία ενώ είναι υπόδικος για διαφθορά

Δύσκολες στιγμές για Νετανιάχου: Κατηγορείται πως θέλει να ελέγξει τη Δικαστική Εξουσία ενώ είναι υπόδικος για διαφθορά

«Τα καλά και συμφέροντα» για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου ο οποίος -ενώ είναι πλέον υπόδικος για διαφθορά- κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την δικαστική μεταρρύθμιση που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις για να ελέγξει την Δικαστική Εξουσία και να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής απόφασης εναντίον του.

Στο Ισραήλ εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση αυτή – νόμος κλειδί της οποίας ακυρώθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – ανοίγει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της Εκτελεστικής Εξουσίας και για αυταρχική παρεκτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης, της δεξιότερης που έχει γνωρίσει η χώρα. Αξιοσημείωτο είναι πως την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι εντός του Ισραήλ ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να τους κατηγορήσει για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. 

Τη Δευτέρα 1/1/2024 αντέδρασε αμέσως στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μπένιαμιν Νετανιάχου, Γιαρίβ Λεβίν κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ότι «καταλαμβάνει όλες τις εξουσίες».

Αντίδραση όμως είχαμε και από την Fania Oz-Salzberger, γνωστή Ισραηλινή ιστορικό και συγγραφέα, επίτιμη καθηγήτρια ιστορίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χάιφα και στο Κέντρο Γερμανικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Χάιφα.

Η ίδια με ανάρτησή της στο «Χ» θυμίζει στον Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι ο ίδιος είχε επαινέσει το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο γράφοντας στο ίδιο κοινωνικό μέσο πως «Οι δικαστικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους»

Η ανάρτηση της Fania Oz-Salzberger

Το 2019, ευχαριστημένος από κάποια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Νετανιάχου έγραψε στο Twitter: “Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου υποχρεώνουν τους πάντες”.

Μόνο μήνες αργότερα, όταν ένα δικαστήριο του απήγγειλε κατηγορίες για τρεις υποθέσεις δωροδοκίας και απιστίας, ο Νετανιάχου άλλαξε ξαφνικά το ύφος του.

Η “μηχανή δηλητηρίου” του, που διέσπειρε ψεύτικα και βρώμικα στοιχεία για τους πολιτικούς του αντιπάλους, έστρεψε τα όπλα της εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου και του προέδρου του. Ακολούθησαν σφοδρές προσωπικές επιθέσεις εναντίον εν ενεργεία δικαστών.

Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τον δικαστικό έλεγχο της κυβερνητικής απόφασης. Οι ακτιβιστές της δημοκρατίας την υπερασπίζονται ήδη από τη μηχανή δηλητηρίασης του Μπίμπιστ, παραθέτοντας το ατυχές tweet του Νετανιάχου του 2019.

Τι είχε γράψει στο «Χ» ο Νετανιάχου:

החלטות בית המשפט מחייבות את כולם

(Οι δικαστικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους)

 

Διαβάστε επίσης: 

Ισραήλ: Στο στόχαστρο του υπουργού Δικαιοσύνης το Ανώτατο Δικαστήριο που ακύρωσε «κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις»

Ισραήλ: Αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να τους κατηγορήσει για γενοκτονία

Σεισμός στην Ιαπωνία: Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τα 7,6 Ρίχτερ (Videos)

Guardian: Δημοσίευμα «βόμβα» για τη λίστα Επστάιν – Στο προσκήνιο και το όνομα του Μπιλ Κλίντον

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter