Σεισμός στην Ιαπωνία: Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τα 7,6 Ρίχτερ (Videos)

Σεισμός στην Ιαπωνία: Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τα 7,6 Ρίχτερ (Videos)

«Λάβαμε μήνυμα ένα λεπτό πριν», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος βρισκόταν στην Ιαπωνία όταν «χτύπησε» ο Εγκέλαδος την Πρωτοχρονιά.

Ο σεισμολόγος ανέλυσε στην ΕΡΤ τον τρόπο με τον οποίον οι ιαπωνικές αρχές αρχικά προειδοποίησαν τους πολίτες και στη συνέχεια ενημέρωναν μέσω των ΜΜΕ, λόγω κινδύνου για εμφάνιση τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι περίπου ένα λεπτό πριν τον σεισμό, όλα τα κινητά «χτύπησαν» καθώς έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα το οποίο έγραφε:  «Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε».

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: «Υπήρξε απόλυτη ηρεμία» – Οι πρώτες στιγμές μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ (Video)

Οι πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες με «απόλυτη ηρεμία», όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ελάχιστα λεπτά μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ έβγαλε προειδοποιητική ανακοίνωση για τσουνάμι, προβάλλοντας τους χάρτες με τις επικίνδυνες περιοχές.

Την ίδια ώρα, τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν άμεσα την κυκλοφορία τους. Οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι διαθέτουν αυτόνομο σύστημα με σεισμογράφους. Όταν ανιχνεύεται έντονη σεισμική δραστηριότητα κοντά στις γραμμές, τότε οι συρμοί σταματούν αυτόματα.

Τουλάχιστον 48 οι νεκροί από τον σεισμό

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν χθες, Δευτέρα, την κεντρική Ιαπωνία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώπους, μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές.

Ο μεγαλύτερος σεισμός, που καταγράφτηκε τη Δευτέρα λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στον νομό Ισικάουα, είχε ισχύ 7,5 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), 7,6 σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA).

Ο σεισμός αυτός, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο το ταχύτερο δυνατόν.

Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA: μετρήθηκε πως έφτασαν τα 1,2 μέτρα στον λιμένα Ουατζίμα.

Το επίπεδο κινδύνου τσουνάμι κατόπιν μειώθηκε και όλες οι προειδοποιήσεις ανακοινώθηκε εντέλει από την JMA πως αίρονται στις 10:00 (στις 03:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Δεκάδες θύματα από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου – Εκτεταμένες καταστροφές, πάνω από 155 μετασεισμοί

Ιαπωνία: «Είμαστε καλά, αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων» – Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος περιγράφει πώς έζησε τον σεισμό

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter