Ιαπωνία: «Υπήρξε απόλυτη ηρεμία» – Οι πρώτες στιγμές μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ (Video)

Ιαπωνία: «Υπήρξε απόλυτη ηρεμία» – Οι πρώτες στιγμές μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ (Video)

Η Ιαπωνία επλήγη από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, που βρισκόταν στη χώρα, να περιγράφει στην ΕΡΤ το πώς αντιμετώπισαν οι πολίτες το χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Ένα λεπτό πριν τον ισχυρό σεισμό λάβαμε μήνυμα στα κινητά μας που έλεγε. «Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως σημείωσε, οι πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες.

«Έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί από μικρά παιδιά. Κανείς δεν πανικοβλήθηκε γιατί είναι απόλυτα εξοικειωμένοι και τρία λεπτά μετά το σεισμό το κρατικό κανάλι ΝΗΚ έβγαλε ανακοίνωση για το τσουνάμι, με χάρτη που έδειχνε τις επικίνδυνες περιοχές και το αναμενόμενο ύψος του κύματος σε διάφορες περιοχές».

«Υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Δεν είδαμε ανθρώπους να πανικοβάλλονται. Δεν είδαμε ανθρώπους να τρέχουν δεξιά αριστερά. Όλοι έμειναν στις θέσεις τους και έκαναν αυτό που έχουν διδαχτεί από μικρά παιδιά να κάνουν», συμπλήρωσε ο γνωστός σεισμολόγος.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Δεκάδες θύματα από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου – Εκτεταμένες καταστροφές, πάνω από 155 μετασεισμοί

Ιαπωνία: «Είμαστε καλά, αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων» – Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος περιγράφει πώς έζησε τον σεισμό

«Όλοι οι πολίτες είναι πάρα πολύ εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τις προειδοποιήσεις, οι οποίες είναι ένα γεγονός στην Ιαπωνία από το 2007 και μετά», ανέφερε στη συνέχεια.  Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως.

Δεκάδες τα θύματα

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,6 Ρίχτερ την κεντρική Ιαπωνία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από τριάντα ανθρώπους, μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η τρομακτική σεισμική δόνηση προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, πάντως το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον ισχυρότερο σεισμό ήταν ευτυχώς περιορισμένων διαστάσεων.

Ο σεισμός αυτός, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο το ταχύτερο δυνατόν.

Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA: μετρήθηκε πως έφθασαν το 1,2 μέτρα στον λιμένα Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter