ΕΑΕ: Επιβεβαιώνει τους φόβους και δικαιώνει τα αιτήματα των αναισθησιολόγων του «Αγλαΐα Κυριακού»

ΕΑΕ: Επιβεβαιώνει τους φόβους και δικαιώνει τα αιτήματα των αναισθησιολόγων του «Αγλαΐα Κυριακού»

H Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) εκφράζει την αντίθεσή της «ως προς στην άποψη ιατρών άλλης ειδικότητας (παιδοχειρουργικής) να γνωμοδοτούν για τη διαχείριση ενός εξειδικευμένου αντικειμένου μιας άλλης ειδικότητας και να διατείνονται ότι αναισθησιολόγοι χωρίς εμπειρία στα παιδιά μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περιστατικά τριτοβάθμιου παιδιατρικού Νοσοκομείου και τέλος να επικαλούνται το σχετικό νομικό κενό» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού», οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως «η επιμονή των γιατρών του Αγλαΐα Κυριακού να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία έχει πολιτικά κίνητρα».

Οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου παίδων εμμένουν στην θέση τους πως η ασφάλεια των μικρών ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν διασφαλίζεται, καθώς «με βάση τον σημερινό αριθμό παιδοαναισθησιολόγων δεν είναι δυνατή η λειτουργία τριών χειρουργικών αιθουσών», άποψη που επρόκειτο να κατατεθεί και στη συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι.

Δείτε επίσης: Αναισθησιολόγοι των 2 νοσοκομείων Παίδων: «Το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων είναι η τελευταία γραμμή άμυνας»

Τι λέει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία

Η ΕΑΕ σε ανακοίνωσή της, η οποία και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των αναισθησιολόγων του «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «Με έκπληξη και ανησυχία διαβάζουμε στην επιστολή σας ότι ιατροί άλλης ειδικότητας (παιδοχειρουργικής) φέρεται να γνωμοδοτούν για τη διαχείριση ενός εξειδικευμένου αντικειμένου μιας άλλης ειδικότητας και να διατείνονται ότι αναισθησιολόγοι χωρίς εμπειρία στα παιδιά μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περιστατικά τριτοβάθμιου παιδιατρικού Νοσοκομείου και τέλος να επικαλούνται το σχετικό νομικό κενό» διευκρινίζοντας επίσης πως «τα όρια καθορίζονται από την εκάστοτε ειδικότητα που γνωρίζει το γνωστικό αντικείμενό της».

Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες για την «ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΟΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ» τις οποίες επικαλείται η ΕΑΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων στελεχώνονται από Αναισθησιολόγους Εξειδικευμένους στην Παιδιατρική Αναισθησία» και πως «οι αναισθησιολόγοι των Γενικών Νοσοκομείων τα οποία υποδέχονται παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες στη χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά…».

Η ΕΑΕ τονίζει ακόμα πως «είναι σαφές ότι αναισθησιολόγοι χωρίς μετεκπαίδευση ή/και χωρίς εμπειρία στα παιδιά, ή/και χωρίς επικαιροποιημένες τις δεξιότητες τους στην παιδοαναισθησία δεν μπορούν να αναλάβουν περιστατικά χωρίς τη βοήθεια κάποιου έμπειρου παιδοαναισθησιολόγου» και συνεχίζει λέγοντας ότι «η ασφάλεια των ασθενών, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στο ευαίσθητο παιδιατρικό πληθυσμό, απαιτεί την απαρέγκλιτη τήρηση των επιστημονικών οδηγιών οδηγιών και κανόνων. Όσον αφορά το αντικείμενο της παιδοαναισθησίας αυτό απαιτεί εκπαίδευση και ειδική επικαιροποιημένη εμπειρία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΑΕ:

 Ολόκληρη η ανακοίνωση των αναισθησιολόγων του ΓΝΠΑ «Αγλαΐα & Παναγιώτη Κυριακού»:

ΠΡΟΣ: ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ

Αθήνα, 26/05/2024

Οι αναισθησιολόγοι του ΓΝΠΑ «Αγλαΐα & Παναγιώτη Κυριακού» μετά την προφορική μας ενημέρωση για την απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου να απορρίψει την απόφαση του χειρουργικού τομέα για αναστολή της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, ζητήσαμε από το Δ.Σ. του Ενιαίου σωματείου εργαζομένων, να προκηρύξει στάση εργασίας για τη Δευτέρα 27/5/2024.

Με δεδομένο ότι η ενημέρωσή μας για την απόφαση της διοίκησης έγινε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5/2024, είναι αυτονόητο ότι η σύγκλιση του Δ.Σ του σωματείου θα γινόταν με διαδικασία κατεπείγοντος και μας προκαλεί αρνητική εντύπωση η «καταγγελία» μελών του Δ.Σ. του σωματείου σχετικά με την διαδικασία σύγκλισης του Δ.Σ. (εκ περιφοράς και όχι δια ζώσης).

Για την ασφάλεια των μικρών ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και με βάση τον σημερινό αριθμό παιδοαναισθησιολόγων δεν είναι δυνατή η λειτουργία τριών χειρουργικών αιθουσών και αυτή την άποψη θα καταθέσουμε και στη συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας 27/5/2024.

Σας επισυνάπτουμε τις συστάσεις την Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) σχετικά με την οργάνωση και στελέχωση των παιδιατρικών αναισθησιολογικών τμημάτων, καθώς και την απάντηση της ΕΑΕ.  Η ΕΑΕ εκφράζει την αντίθεσή της, στην άποψη ιατρών άλλης ειδικότητας (παιδοχειρουργικής) να γνωμοδοτούν για τη διαχείριση ενός εξειδικευμένου αντικειμένου μιας άλλης ειδικότητας και να διατείνονται ότι αναισθησιολόγοι χωρίς εμπειρία στα παιδιά μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περιστατικά τριτοβάθμιου παιδιατρικού Νοσοκομείου και τέλος να επικαλούνται το σχετικό νομικό κενό.

Για τους ανωτέρω λόγους αιτούμαστε τη στήριξή σας στην προσπάθεια μας για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των χειρουργείων του ΓΝΠΑ «Αγλαΐα & Παναγιώτη Κυριακού».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΟΥ – ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΖΕΛΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΙΤΑΚΗΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΤΟΥΖΕΠΗ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΕΝΔΗ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΕΚΡΑΚΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΙΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Επιβεβαίωσε το επεισόδιο Φλωρίδη με αστυνομικούς – Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό

ΣΥΡΙΖΑ για αποκάλυψη του Documento: Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ – Ισπανίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

To διακύβευμα της κάλπης και οι 11 έδρες της ΝΕΑΡ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter