Έαρ συντετριμμένο-Ζορμπά, Δημόπουλος, Γερουλάνου – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Έαρ συντετριμμένο-Ζορμπά, Δημόπουλος, Γερουλάνου – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Τρεις σπουδαίοι άνθρωποι του πολιτισμού. Τρεις μεγάλες απώλειες.

 «Η ανυπαρξία, ο σύντομος ορίζοντας μας». Ένας αποχαιρετισμός στην πρώην υπουργό Πολιτισμού και ευρωβουλεύτρια, Μυρσίνη Ζορμπά, που έφυγε από τη ζωή. Είχε όραμα την Πολιτισμική Δημοκρατία και την ισότιμη πρόσβαση για όλους στον πολιτισμό. Γράφει η Έμυ Ντούρου.

Το σινεμά ήταν ο παράδεισος του. Ο Μισέλ Δημόπουλος, διεθνοποίησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έμαθε σινεμά σε μια ολόκληρη γενιά και μας σύστησε άγνωστους, αλλά μετέπειτα σπουδαίους, κινηματογραφιστές.  Γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

«Φως πάλι φως, η ψυχή που μάχεται». Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη αποχαιρέτησαν οι άνθρωποι του Μουσείου Μπενάκη την Δέσποινα Γερουλάνου, που αγάπησε και τίμησε τον πολιτισμό. Γράφει η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Η έκθεση της Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO για την Ακρόπολη και η ερμηνεία της. Παραπλανητική η ρητορική του ΥΠΠΟΑ, γεμάτης ενστάσεις και συστάσεις η έκθεση της Unesco για την Ακρόπολη. Άρθρο του αρχιτέκτονα και προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ICOMOS.

Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά. Για τους «Σκληρούς ακρωτηριασμούς στο σώμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και τους «λομπίστες που πήραν στις πλάτες τους τη μουσειακή πολιτική» γράφει η Τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου.

 «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία στην “αγγλικότητα”». Λίγες ημέρες πριν έρθει στην Ελλάδα, η Έμυ Ντούρου μίλησε με τον Τζόναθαν Κόου για το τελευταίο βιβλίο του, «Μπόρνβιλ: Το διαιρεμένο βασίλειο», την απώλεια της μητέρας του, τον θεσμό της βασιλείας και το brexit. «Το “Τι ωραίο πλιάτσικο!” μου φαίνεται πλέον αφελές γιατί όταν το έγραψα πίστευα ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη των ανθρώπων για ορισμένα πράγματα. Πλέον συνειδητοποιώ ότι ο τόνος του βιβλίου ήταν τόσο οργισμένος και η πολεμική τόσο άμεση, που απλώς απέτρεψε πολλούς από το να το διαβάσουν», λέει ο σπουδαίος συγγραφέας.

Metallica: Ένα συγκρότημα brandname. Οι… 72 εποχές από το «όχι» στο «ναι σε όλα». Με αφορμή τον νέο δίσκο των Metallica «72 seasons» ανατρέχουμε στη μεταστροφή του συγκροτήματος που πάθαινε αλλεργία στο μάρκετινγκ αλλά σήμερα το παίζει στα δάχτυλα. Γράφει ο Γιάννης Πούλλος.

Θησαυροί σε 33 βινύλια. Πρόχειρα ηχογραφημένες κασέτες του Άσιμου, ανέκδοτα live του Σιδηρόπουλου και σάουντρακ του Πλέσσα κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε βινύλιο. Την δραστήρια εταιρεία B_otherside Records συστήνει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

 «Τα τραγούδια του Λοίζου είναι ποτισμένα από το «είναι» του». Με θαυμασμό, αγάπη, τόλμη και μεράκι, ο Απόστολος Ρίζος επανεκτέλεσε εμβληματικά έργα του συνθέτη στον δίσκο «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο». Συνέντευξη στον Αντώνη Μποσκοΐτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter