Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: EastMed και Τουρκικά F16 καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα

Δεν έχει τέλος το άδειασμα της Ελλάδας από τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του ταυτίζονται πλήρως με τα υπερατλαντικά συμφέροντα ακόμη κι αν αυτά είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι του αδειάσματος της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, (με τη συνέντευξή της σήμερα στην Καθημερινή), του EastMed και της ρητής της δήλωσης ότι θα αγοράζουμε αέριο από τις ΗΠΑ είχε προηγηθεί το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σε επιστολή του προς το Κογκρέσο) στην πώληση 40 ολοκαίνουργιων F-16 Block 70/72 (την κορυφαία διαμόρφωση “V”) με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), στην Τουρκία λέγοντας επί λέξει ότι «Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Το «ναι» του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την Αθήνα παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου και τα φιλικά του ΜΜΕ επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις «φάπες» από την άλλην πλευρά του Ατλαντικού αλλάζοντας το αφήγημα της Τουρκικής απομόνωσης με αυτό της συνεννόησης και της συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου γνώριζε εδώ και καιρό την αλλαγή στάσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μάλιστα οι πληροφορίες για το «LoR for LOA» (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) της τουρκικής πλευράς είχαν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία στην Ελλάδα από τον περασμένο Οκτώβριο!

Άλλωστε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ένα μήνα πριν οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.