Εγκατάλειψη και σαπίλα στο «ΟΑΚΑ 2.0»

Εγκατάλειψη και σαπίλα στο «ΟΑΚΑ 2.0»

Αυτοψία του Documento αποκαλύπτει τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης πίσω από τη φρεσκοβαμμένη είσοδο

Απέξω εμφάνιση, από μέσα… σαπίλα. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, το κόσμημα του ελληνικού αθλητισμού που έχει κοστίσει ένα καράβι λεφτά, εξωτερικά δείχνουν να αντέχουν, αλλά εσωτερικά και πίσω από τη βιτρίνα είναι εντελώς παρατημένες: σκουριές, φαγωμένοι τοίχοι ποτισμένοι με υγρασία, σκουπίδια, σπασμένες τουαλέτες, βρόμικα νερά, λεηλατημένες εγκαταστάσεις…

Η εξωτερική όψη του ΟΑΚΑ για όποιον το προσεγγίζει από την κεντρική είσοδο της Σπύρου Λούη ξεγελάει το μάτι, αλλά η αυτοψία που έκανε το Documento αναδεικνύει την εγκατάλειψή του και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ωστόσο έχει ήδη δρομολογηθεί το… ξεπούλημά του. Ηδη οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του τένις πέρασαν σε χέρια ιδιωτών με ελάχιστα χρήματα και έπεται συνέχεια. Εκτός αυτών, στο ΟΑΚΑ υπάρχουν 300 οργανικές θέσεις εργασίας αλλά οι υπάλληλοι είναι λιγότεροι από 130. Και, όπως καταγγέλλουν, έχει να γίνει κανονική πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ από… το 1989!

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε» είχε πει τον Ιούλιο του ’21 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη φιέστα όπου παρουσιάστηκε το master plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Από τότε πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και το φωτορεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το Documento δείχνει την πραγματική κατάσταση του… οράματος της κυβέρνησης για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Στην ίδια εκδήλωση ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πει ότι τα έργα στο ΟΑΚΑ «είναι μια παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Ελληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Προφανώς ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης δεν τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε στο ταμείο του σταδίου 7 εκατ. ευρώ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 στο ΟΑΚΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, στήθηκε νέα επικοινωνιακή φιέστα για τα εγκαίνια σε τέσσερις πισίνες που κατασκευάστηκαν με ιδιωτικά κεφάλαια της Lamda Development. «Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την πολιτεία, η οποία άφηνε τα ολυμπιακά ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα ολυμπιακά μας ακίνητα αναγεννιούνται» είχε πει με στόμφο ο Λ. Αυγενάκης, ο οποίος στις 10 Ιανουαρίου 2023 προχώρησε σε ενημέρωση μέσω των social media για την εξέλιξη και την πρόοδο των έργων. «Είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος κι όχι των εξαγγελιών που γίνονται για να περνά ο χρόνος και να μην υλοποιούνται. Κι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι όσα λέω πως θα κάνουμε τα εποπτεύω στενά μέχρι την ολοκλήρωσή τους στο 100%» έγραφε στην ανάρτησή του.

Η αυτοψία

Η αυτοψία και το φωτορεπορτάζ του Documento δείχνουν την πραγματική θλιβερή εικόνα των εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα:

– Πρώτη φορά από την κατασκευή του ΟΑΚΑ ο περιβάλλων χώρος είναι στα σκοτάδια λόγω έλλειψης συντήρησης στη μέση τάση. Τις βραδινές ώρες οι επισκέπτες διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ατυχήματος ή κακόβουλης ενέργειας.

– Υπάρχει επάρκεια νερού από τις γεωτρήσεις, ωστόσο δεν λειτουργούν επειδή δεν έχουν συντηρηθεί. Για τον ίδιο λόγο… νοκ άουτ έχουν τεθεί τα αντλητικά συγκροτήματα κι αυτό έχει αποτέλεσμα να πληρώνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και να γίνεται άσκοπη κατανάλωση πόσιμου νερού για πότισμα.

– Το λεβητοστάσιο για το ζεστό νερό των υδάτινων δεξαμενών είναι χωρίς σύμβαση συντήρησης και υπεύθυνη πιστοποίηση φορέα για τον κίνδυνο αποφυγής ατυχήματος. Περιβάλλων χώρος: Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV) για την εποπτεία του περιβάλλοντος χώρου είναι καταστραμμένο, με επακόλουθο κλοπές και βανδαλισμούς. Στις 13 Ιανουαρίου τέσσερις άγνωστοι ακινητοποίησαν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος εργαζόταν στον χώρο ως φύλακας εγκατάστασης και αφού τον χτύπησαν του έκλεψαν αυτοκίνητο και χρήματα. Στη συνέχεια μπήκαν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και έκλεψαν αθλητικό υλικό της ομοσπονδίας τοξοβολίας αξίας 50.000 ευρώ. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα ληστές για πρώτη φορά άρπαξαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το προπονητικό κέντρο της τοξοβολίας παραμένει κλειστό και γι’ αυτό αναβλήθηκαν αγώνες.

– Σε δύο σημεία παρατηρήσαμε ίχνη από πυρκαγιά και μάλιστα σε χώρο όπου υπάρχουν χημικά. Λειτουργεί άραγε σύστημα πυροπροστασίας (ανιχνευτές, συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης); Δόθηκαν πολλά χρήματα για τις μονώσεις των κτιρίων, ωστόσο έγινε μόνο ένα επιφανειακό λίφτινγκ. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις σαπίζουν και οι δεξαμενές που κατασκεύασε η Lamda δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν συνδεθεί με το μηχανοστάσιο.

Η κονίστρα

Ο τεχνικός εξοπλισμός που λειτουργεί στον χώρο της κονίστρας έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια των παρευρισκόμενων φιλάθλων στον χώρο και χρήζει ελέγχου τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο όσο και για την αντισεισμικότητά του. Η κονίστρα βρίσκεται κάτω από το κέντρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου και στην τελετή έναρξης των Αγώνων του 2004 «αναδύθηκε» από τα έγκατα της γης μια ελιά. Το φρεάτιο που υπάρχει έχει βάθος 40 μέτρων και φτάνει μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην κονίστρα υπάρχουν επίσης μηχανήματα από το 2004 και ο θεοσκότεινος χώρος θυμίζει βάλτο γεμάτο λασπόνερα. Πριν από μήνες έγινε διαγωνισμός για να γίνει συντήρηση της κονίστρας ύψους 30.000 ευρώ, αλλά κηρύχθηκε άγονος. Η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν επανήλθε καθώς δεν είχε να διαθέσει 50.000-60.000 ευρώ.

Η ασφάλεια

Επισκεφτήκαμε το ΟΑΚΑ το πρωί της 23ης Μαρτίου. Τα ίδιο βράδυ ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα. Μπήκαμε στο κλειστό του μπάσκετ από αφύλακτη πόρτα και κάναμε βόλτες στην εξέδρα και στο παρκέ, πήραμε φωτογραφίες, παραμείναμε για 15 λεπτά και ουδείς μας ενόχλησε. Οι φωτεινές σημάνσεις των εξόδων κινδύνου έχουν καλυφθεί με ταινίες για να μη φαίνονται. Παράλληλα, τα πλαστικά μπιτόνια με χημικά βρίσκονται αφύλακτα στην είσοδο του εργοταξίου κάτω από το κολυμβητήριο και μπορεί οποιοσδήποτε να τα κλέψει ή να προχωρήσει σε δολιοφθορά. Ούτε εδώ μας ενόχλησε κάποιος για να μας ρωτήσει πού πάμε και τι θέλουμε…

Λεηλατημένοι χώροι

Δεξιά και αριστερά της εισόδου επί της Κύμης συναντήσαμε τα κιόσκια τεχνικής υποστήριξης και τους χώρους WC σε άθλια κατάσταση. Λεηλατημένοι χώροι και ηλεκτρονικά μηχανήματα κομμένα καλώδια, βρομιά, κατεστραμμένα έπιπλα, σπασμένες τουαλέτες, εκεί που το 2004 στεγάζονταν οι Djs που έπαιζαν μουσική και αποθηκευτικοί χώροι που πλέον εντελώς αποτελούν πηγή μόλυνσης και δυσωδίας. Χαβούζα το πολυδιαφημισμένο έργο των Μητσοτάκη-Αυγενάκη «ΟΑΚΑ 2.0».

Το κολυμβητήριο

Ο σκελετός των δεξαμενών έχει μεγάλες και επικίνδυνες διαβρώσεις και πρέπει να ελεγχθεί για την αντισεισμικότητά του. Η υγρασία κάτω από την κεντρική πισίνα έχει διαβρώσει τα πάντα και αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος για ατύχημα. Καμένοι τοίχοι, σκουριασμένα μηχανήματα, σπασμένοι αεραγωγοί, πλήρης εγκατάλειψη. Μες στη βδομάδα τεχνικοί της εταιρείας φυσικού αερίου πήγαν στον χώρο και βρήκαν διαρροή. Δεν υπάρχει αισθητήρας προειδοποίησης και η βλάβη θα πρέπει να επισκευαστεί αμέσως. Απέξω παρκαρισμένο σε μια άκρη ένα ανυψωτικό μηχάνημα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται γιατί η διοίκηση φέρνει εταιρείες με δικά τους αντίστοιχα μηχανήματα.

Εξωτερικοί χώροι

Αθλητικά παπούτσια κρεμασμένα ψηλά σε κολόνα φωτισμού, η πιο σουρεάλ φωτογραφία που αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του χώρου. Μένουν εκεί ως δείγμα γραφής του τι συμβαίνει. Οπως και το ότι στην οροφή του ποδηλατοδρόμιου που πρόκειται να ελεγχθεί (όπως και το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου) φυτρώνουν πλέον δέντρα! Λίγο πιο δίπλα τα κουνούπια κάνουν πάρτι στο μεγάλο κανάλι με τα βρόμικα κίτρινα νερά. Παντού σκουπίδια, αφύλακτα μηχανήματα και λεηλατημένες εξωτερικές τουαλέτες με σπασμένους νεροχύτες και καθρέφτες βαμμένους με συνθήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter