Έγκλημα Τέμπη: Δύο υπουργοί Αμυνας «έπνιξαν» στοιχεία

Έγκλημα Τέμπη: Δύο υπουργοί Αμυνας «έπνιξαν» στοιχεία

Δύο υπουργοί Εθνικής Αμυνας δεν ικανοποίησαν τις επαναλαμβανόμενες παραγγελίες του εφέτη ανακριτή για διάθεση χώρου φύλαξης των στοιχείων από το έγκλημα των Τεμπών. Πρόκειται για πειστήρια που φυλάσσονται σε χώρο του ΟΣΕ, στελέχη του οποίου αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες στην υπόθεση, είναι εκτεθειμένα και κινδυνεύουν με πλήρη καταστροφή.

Ενα νέο δεδομένο που παραβιάζει ακόμη και την κοινή λογική, πολλώ δε μάλλον πιστοποιεί πως μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να συγκαλύψει με κάθε δυνατό τρόπο το έγκλημα που οδήγησε 57 ανθρώπους σε βίαιο θάνατο, αποκαλύπτει σήμερα το Documento.

Δύο υπουργοί Εθνικής Αμυνας, ο πρώην Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο νυν Νίκος Δένδιας, έχουν λάβει έγγραφα-αιτήματα από τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη που διενεργεί την ανάκριση στην υπόθεση των Τεμπών, με τα οποία τους ζητά να διαθέσουν χώρο σε στρατόπεδο της Λάρισας ώστε να διαφυλαχθούν και να προστατευτούν όλα τα πειστήρια του εγκλήματος που έχουν συλλεχθεί και παραμένουν μέχρι σήμερα σε ανοιχτό χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι Λάρισας. Πρόκειται για υπολείμματα συντριμμιών από τα βαγόνια που συγκρούστηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, τις μηχανές τους και άλλα «συλλεγέντα από τον τόπο του δυστυχήματος αδρανή υλικά»!

Αμφότεροι οι υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στις ανακριτικές αρχές. Αγνόησαν όχι ένα ούτε δύο αλλά τρία έγγραφα αιτήματα του ανακριτή και περιορίστηκαν μόνο στο να κοινοποιήσουν στον εφέτη ανακριτή την υπηρεσιακή αλληλογραφία μόνο για το πρώτο αίτημά του, το περιεχόμενο της οποίας δεν έδινε κάποια λύση επί της ουσίας.

Το πρώτο αίτημα του εφέτη ανακριτή

Ηδη από τις 24 Μαρτίου 2023 ο εφέτης ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης απέστειλε παραγγελία με την ένδειξη του επείγοντος στον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, ζητώντας του να διαθέσει μέρος στρατοπέδου στη Λάρισα για τη φύλαξη των συντριμμιών από τον χώρο του δυστυχήματος.

Ο ανακριτής εξηγούσε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους τα συντρίμμια και τα στοιχεία που παραμένουν στο οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι Λάρισας έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα ώστε να διαφυλαχτούν. «Επειδή δεν έχει ανευρεθεί κατάλληλος χώρος, τόσο από άποψη συνθηκών ασφαλείας όσο και από άποψη της αναγκαίας εκτάσεως για να εναποτεθούν και να είναι προσβάσιμα τόσο σ’ εμάς και στους ήδη ορισθέντες πραγματογνώμονες όσο και στο αρμόδιο δικαστήριο, παρακαλούμε θερμά να διατεθεί μέρος του στρατοπέδου 303 ΠΕΒ για τη μεταφορά και φύλαξη αυτών στον χώρο εντός του στρατοπέδου, που θα υποδειχθεί αρμοδίως. Η συνδρομή σας για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθούν – διαφυλαχθούν τα ανωτέρω ουσιώδη αποδεικτικά στοιχεία-πειστήρια λόγω και της σοβαρότητας της υποθέσεως».

Μάλιστα, ο ανακριτής για να μην επιβαρύνει το δυναμικό του στρατού γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξη του χώρου.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχολιάζουν στο Documento πως στις 31 Μαρτίου 2023 υπήρξε υπηρεσιακή αλληλογραφία του ΓΕΣ και του ΓΓΕΘΑ, στην οποία αναφέρονταν τα μειονεκτήματα στη διάθεση στρατοπέδου. Μάλιστα, όπως πρόεκυπτε από την εν λόγω αλληλογραφία, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στο Εφετείο Λάρισας, ως καταλληλότερος προτείνεται χώρος ιδιοκτησίας του ΟΣΕ.

Στις 10 Απριλίου 2023 υπήρξε επίσης υπηρεσιακή αλληλογραφία με αποστολέα το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), στην οποία αναφέρεται ότι για να εξεταστεί κάτι τέτοιο απαιτείται η έκδοση γνωμοδότησης περί μη επιχειρησιακής αναγκαιότητας του στρατοπέδου, η οποία επίσης κοινοποιήθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Εφετείο Λάρισας.

Τα στοιχεία πέρασαν από σαράντα κύματα

Οι μήνες περνούσαν, τα στοιχεία καταστρέφονταν και φτάσαμε στις αρχές του φθινοπώρου, όταν η κακοκαιρία Ντάνιελ έπληξε τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τα στοιχεία κυριολεκτικά να πνιγούν.

Στις 31 Οκτωβρίου 2023 ο αστυνομικός διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας με έγγραφό του προς τον ανακριτή ενημέρωνε πως ο χώρος φύλαξης στο Κουλούρι Λάρισας πλημμύρισε σε όλη του την έκταση, ενώ «σε μερικά σημεία της περιφραγμένης έκτασης το νερό έφτασε σε ύψος ενός μέτρου…».

Ο αστυνομικός διευθυντής ανέφερε επίσης ότι «απαιτείται η εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου απεμπλοκής της αστυνομίας από τη φύλαξη προς διάθεση του προσωπικού για την αστυνόμευση, δίχως φυσικά να γίνει έκπτωση στη φύλαξη πειστηρίων», για να καταλήξει στο ότι η μεταφορά των στοιχείων είναι αναγκαία ενώ παραδεχόταν πως τα στοιχεία φυλάσσονται προχείρως και δεν είναι ασφαλή: «…παρακαλούμε να εξετασθεί και το ενδεχόμενο μεταφοράς των εν λόγω πειστηρίων σε χώρο ασφαλή τόσο από εξωτερική παρέμβαση τρίτων όσο και από τις καιρικές συνθήκες…».

Ο εφέτης ανακριτής απέστειλε και δεύτερο αίτημα, υπόψη πλέον του υπουργού Ν. Δένδια, στο οποίο και επισύναψε το έγγραφο προς τον πρώην υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, ζητώντας του να το ικανοποιήσει. Ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στις 9 Νοεμβρίου ο εφέτης ανακριτής έστειλε νέα παραγγελία με την ένδειξη του επείγοντος προς τον σημερινό υπουργό Ν. Δένδια, με την οποία ζητούσε εκ νέου την παραχώρηση στρατοπέδου για τη φύλαξη των στοιχείων.

Κατηγορούμενοι… φύλακες

Το ανήκουστο στην υπόθεση είναι πως τα στοιχεία φυλάσσονται σε χώρο που ανήκει στον ΟΣΕ, στελέχη του οποίου είναι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση διαλεύκανσης του εγκλήματος στα Τέμπη.

«Ο ως άνω χώρος, που φυλάσσονται προσωρινά τα ανωτέρω πειστήρια (θέση “Κουλούρι” Λάρισας), ανήκει στον ΟΣΕ, πλην, όμως, τα στελέχη όλων των βαθμίδων του συγκεκριμένου οργανισμού ήδη φέρουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση, τους έχουν απαγγελθεί από εμάς κατηγορίες και έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιόν μας για τις ανωτέρω διωκόμενες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος αξιόποινες πράξεις τελεσθείσες και διά παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση…» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην παραγγελία.

Ο ανακριτής επισήμαινε το κατεπείγον του πράγματος: «…είναι απολύτως αναγκαίο τα υπολείμματα-συντρίμμια των αμαξοστοιχιών που ενεπλάκησαν στο ανωτέρω δυστύχημα και των συλλεγέντων από τον τόπο του δυστυχήματος αδρανών υλικών μετά των υπολειμμάτων της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών, να φυλαχθούν και να προστατευθούν σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο στην περιοχή της Λάρισας…» και ζητούσε «να διατεθεί άμεσα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατάλληλος και ασφαλής χώρος».

Για τα δύο τελευταία αιτήματα του ανακριτή υπάρχει και πάλι υπηρεσιακή αλληλογραφία, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επανέρχεται στο θέμα της γνωμοδότησης περί μη επιχειρησιακής αναγκαιότητας του στρατοπέδου αλλά και σε κωλύματα που αφορούσαν την ασφαλή μεταφορά του υλικού. Η συγκεκριμένη αλληλογραφία δεν κοινοποιείται στον εφέτη ανακριτή και ως εκ τούτου το επείγον αίτημα παραμένει αναπάντητο μέχρι και σήμερα.

Είναι πλέον προφανές ότι αγνόησαν την ανάγκη που επισταμένα κατέγραφε στις επείγουσες παραγγελίες του ο ανακριτής να μεταφερθούν ασφαλώς τα στοιχεία. Αφού οι αρμόδιοι πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα, η οποία χάθηκε κάπου ανάμεσα στην υπηρεσιακή αλληλογραφία, φαίνεται πως δεν έδειξαν καμία σπουδή για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι πολύτιμα στοιχεία να αλλοιώνονται μέρα με τη μέρα σε μια υπόθεση που, όπως αποκαλύπτεται από τις τεχνικές εκθέσεις πραγματογνωμόνων, έχει πολλές κρίσιμες πτυχές.

«Η σιωπή του υπουργείου… υπηρετεί σκοπιμότητες»

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πατέρας επιζώντος που επέβαινε στο τρίτο βαγόνι και νομικός εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων, με δήλωσή του στο Documento σχολιάζει την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των αρμόδιων υπουργών.

«Τα έγγραφα του ανακριτή δείχνουν και τη δική του αγωνία για το εξαρχής άτοπο να μεταφερθούν κάποια από τα πειστήρια σε χώρο υπολόγου, ενώ για το σύνολο από τα κρίσιμα στοιχεία δεν γνωρίζουμε πού έχει καταλήξει. Από αυτό αποδεικνύεται πως οι δικαστικές αρχές ήταν αμέτοχες και από την επιλογή του χώρου και από τη διαδικασία μεταφοράς των πειστηρίων και στοιχείων σε διάφορους προορισμούς που ακολουθήθηκε.

Η σιωπή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις εκκλήσεις του ανακριτή για τη συνδρομή στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου δείχνει επιπλέον ότι η διατήρηση των στοιχείων στον συγκεκριμένο χώρο υπηρετεί σκοπιμότητες που είναι διαρκείς και η ευόδωσή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.. Δεν εξηγείται διαφορετικά η πλήρης αδιαφορία έστω και απλής αρνητικής απαντήσεως στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή».

Μάλιστα ο Γ. Ηλιόπουλος συμπλήρωσε στο Documento ότι «συνολικά για το τι συνέβη και ποιοι έχουν ευθύνες σε ό,τι αφορά την πλήρη αλλοίωση του πεδίου του εγκλήματος και των στοιχείων και πειστηρίων που επηρέασε η παράνομη σχετική δράση θα κατατεθεί και άλλη συμπληρωματική στην ήδη συμπληρωματική μήνυση, η οποία θα αναφέρεται στο σύνολο των φυσικών προσώπων που ως φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί εμπλέκονται με πράξεις και παραλείψεις τους στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπόθαλψης και του σφετερισμού εξουσίας αλλά και της εσχάτης προδοσίας σύμφωνα με το άρθρο134 του ΠΚ».

Παναγιωτόπουλος και Δένδιας λένε ότι δεν ήξεραν

Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση, άλλωστε τα στοιχεία βρίσκονται ακόμη εκτεθειμένα στο οικόπεδο του ΟΣΕ. Και οι δύο υπουργοί, Ν. Παναγιωτόπουλος και Ν. Δένδιας, οφείλουν να απαντήσουν γιατί αγνόησαν τις επείγουσες παραγγελίες του ανακριτή και επί της ουσίας με τη στάση τους βοήθησαν στην αλλοίωση στοιχείων. Πάντως, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υποστηρίζουν ότι το επίμαχο έγγραφο δεν περιήλθε σε γνώση του Ν. Δένδια.

Ομοίως ο Ν. Παναγιωτόπουλος ερωτώμενος για ποιον λόγο δεν απάντησε σε μια τόσο σοβαρή παραγγελία του ανακριτή σχολίασε: «Αν είχα λάβει τέτοιο έγγραφο, θα το θυμόμουν. Δεν έχω λάβει γνώση αυτού του εγγράφου. Αυτά διεκπεραιώνονται από το στρατιωτικό γραφείο του υπουργού, το πρωτόκολλο και πολλά από αυτά προωθούνται αρμοδίως στα επιτελεία για να γίνουν οι δέουσες ενέργειες».

Μεγάλη νίκη για την Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο – Ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση 57 ψυχών (Video)

Ενωμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις για το έγκλημα των Τεμπών – Όλες οι πολιτικές ομάδες υπερψήφισαν την αναφορά

Αρβανίτης: «Το Ευρωκοινοβούλιο δεν ανέχεται την καταρράκωση του Κράτους Δικαίου – Δεν περιφρονεί τη μνήμη των θυμάτων»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter