Εκδήλωση της ΕΔΙΑ Mακεδονίας για την 79η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Εκδήλωση της ΕΔΙΑ Mακεδονίας για την 79η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Εκδήλωση τιμής και μνήμης με την ευκαιρία της 79ης επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, ύστερα από την είσοδο των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην πόλη, οργανώνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Συννεφάκη (Καπετάν Νικήτα), διοικητή του 50ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που επικεφαλής των ανταρτών του είχε εισέλθει στη Θεσσαλονίκη από τα ανατολικά εκείνη την ιστορική μέρα.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

-Μαρία Καβάλα, καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ
-Γιώργος Συννεφάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
-Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος/ιστορικός ερευνητής.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί επίσης σημαντικό ιστορικό υλικό για τη μέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές.

Επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρο Λεκάκη το Δ.Σ. της ΕΔΙΑ ζητάει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου 1944 από τους Ναζί. Υπενθυμίζοντας ότι η επέτειος έχει ενταχθεί από το 2012 στο εορτολόγιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ με το Προεδρικό Διάταγμα 50/2016 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 81/Α/09-05-2016 ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας.
Όπως τονίζει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης: “Σας καλούμε να προχωρήσετε στη σύγκληση των μελών της Επιτροπής Εορτασμού το συντομότερο δυνατόν καθώς απομένουν ελάχιστες μέρες από την επέτειο απολύτρωσης της πόλης από τους κατακτητές”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter