Εκεχειρία στη Γάζα: Το Κατάρ εξηγεί με λεπτομέρειες την συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Εκεχειρία στη Γάζα: Το Κατάρ εξηγεί με λεπτομέρειες την συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς
AP Photo/Oded Balilty

Σε συνέντευξη Τύπου αυτή την Πέμπτη στη Ντόχα, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, που διαπραγματεύτηκε την εκεχειρία στη Γάζα έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που αυτή θα εφαρμοστεί. Ανέφερε ότι «όσοι όμηροι είναι από τις ίδιες οικογένειες θα συγκεντρωθούν στις ίδιες ομάδες αναχώρησης. Προφανώς κάθε μέρα θα περιλαμβάνει έναν αριθμό αμάχων όπως συμφωνήθηκε για συνολικά 50 εντός των τεσσάρων ημερών».

Ο αλ Ανσάρι συνέχισε σημειώνοντας: «Οι επικοινωνίες που έλαβαν χώρα σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας (σ.σ. Τετάρτη 22/11) συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα με τους Αιγύπτιους και τα μέρη της σύγκρουσης που ήταν παρόντα εδώ στη Ντόχα», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι συναντήσεις πήγαν πολύ καλά και έγιναν σε θετικό κλίμα».

Διαβάστε επίσης: Κατάρ: Στις 7 το πρωί ξεκινά η εκεχειρία στη Γάζα – Παραλήφθηκαν οι κατάλογοι των αμάχων που απελευθερώνονται

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι: «Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, το οποίο πάντα λέγαμε ότι έπρεπε να είναι κάτι συγκεκριμένο και πολύ έτοιμο για να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την απελευθέρωση των ομήρων».

Ο αλ Ανσάρι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές από τις οποίες θα μεταφερθούν οι αιχμάλωτοι από τη Γάζα για «λόγους ασφαλείας».

«Ο κύριος στόχος μας εδώ είναι η ασφάλεια των ομήρων», είπε στους δημοσιογράφους.

Σημείωσε ότι «θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν εκεί με ασφάλεια μέσω της αίθουσας επιχειρήσεων μας», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τα μέρη της σύγκρουσης.

Ανθρωπιστικά κριτήρια

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απελευθέρωση μη Ισραηλινών αιχμαλώτων, ο αλ Ανσάρι απάντησε: «Τα κριτήρια βάσει των οποίων έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στους ομήρους ήταν καθαρά ανθρωπιστικά και η εστίασή μας ήταν να βγάλουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μακριά από τις μάχες το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι η ελπίδα είναι ότι «η δυναμική που φέρνει αυτή η συμφωνία θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τους πάντες εγκαίρως και ταυτόχρονα, φυσικά, να μειώσουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που λαμβάνει χώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας.

«Αναμένουμε να εισέλθει βοήθεια το συντομότερο δυνατό από το πέρασμα της Ράφα», ανέφερε ο αλ Ανσάρι. «Θα καλύπτει ένα κλάσμα των αναγκών στη Γάζα. Η ανάγκη είναι μεγάλη εκεί», πρόσθεσε. «Φυσικά, στόχος μας είναι αυτή η συμφωνία να τελειώσει με μια διαρκή εκεχειρία».

Διαβάστε επίσης: Πέδρο Σάντσεθ: Ένα παλαιστινιακό κράτος είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια και την ειρήνη

Χάρβαρντ: Κατηγορίες για λογοκρισία σε άρθρο που έκανε λόγο για γενοκτονία στη Γάζα

Επιβεβαίωση από Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Ενημέρωση των οικογενειών

Το γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν αύριο.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter