Πέδρο Σάντσεθ: Ένα παλαιστινιακό κράτος είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια και την ειρήνη

Πέδρο Σάντσεθ: Ένα παλαιστινιακό κράτος είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια και την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, από το Ισραήλ που βρίσκεται αυτή την Πέμπτη, ανέφερε ότι συμμερίζεται τον «πόνο του Ισραήλ», έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου αλλά επανέλαβε αυτή την Πέμπτη την έκκλησή του για τη λύση των δύο κρατών. Η ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο μήνα δεν μπορεί να περιλαμβάνει «θάνατους αθώων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών», υπογράμμισε ο Σάντσεθ και επανέλαβε ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ παραμένει ο καλύτερος τρόπος να έρθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

Η έκκληση του Σάντσεθ ήρθε την πρώτη ημέρα μιας διήμερης επίσκεψης στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο μαζί με τον βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρόο.

«Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο»

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η απάντησή του δεν μπορεί να περιλαμβάνει τους θανάτους αθώων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή και να σταματήσουμε τα δεινά των Παλαιστινίων. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται. Πρέπει να αναζητήσουμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σάντσεθ εκτιμά ότι οι παλαιστινιακές αρχές θα πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της Γάζας όταν τελειώσει ο πόλεμος. «Η λύση των δύο κρατών θα πρέπει να εφαρμοστεί για να νικήσει την τρομοκρατία και να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε.

«Βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος»

Ζήτησε να διεξαχθεί μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας: «Πρέπει να επιτύχουμε τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Σάντσεθ και ο Ντε Κρόο αναμένεται να συναντήσουν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, το απόγευμα της Πέμπτης, προτού ταξιδέψουν στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη σύγκρουση. Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο RNE: «Η οριστική λύση είναι η ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους που εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ». Είπε ότι η Ισπανία είναι «υπέρ της αναγνώρισης» ενός παλαιστινιακού κράτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter