Χάρβαρντ: Κατηγορίες για λογοκρισία σε άρθρο που έκανε λόγο για γενοκτονία στη Γάζα

Χάρβαρντ: Κατηγορίες για λογοκρισία σε άρθρο που έκανε λόγο για γενοκτονία στη Γάζα

Ένα φημισμένο περιοδικό που εκδίδεται από τη νομική σχολή του Χάρβαρντ κατηγορείται για λογοκρισία καθώς αρνήθηκε να δημοσιεύσει ένα ακαδημαϊκό άρθρο που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, επειδή οι συντάκτες του φοβήθηκαν για τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν.

Η Νομική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ απέρριψε ένα άρθρο 2.000 λέξεων – με τίτλο «Η σύγχρονη Νάκμπα: Προς ένα νομικό πλαίσιο για την Παλαιστίνη – από μια Παλαιστίνια υποψήφια διδάκτορα, τον Ράμπια Εγκμπαρία, αφού είχε περάσει από επιμέλεια, τα πραγματολογικά του στοιχεία είχαν ελεγχθεί και εγκρίθηκε αρχικά.

Πληρούνται οι προϋποθέσεις για γενοκτονία

Το άρθρο, που γράφτηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον βομβαρδισμό στη Γάζα, θα ήταν το πρώτο από έναν Παλαιστίνιο μελετητή που δημοσιεύτηκε ποτέ στην επιθεώρηση. Η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Intercept δημοσιοποίησε αρχικά την ιστορία.

Υποστήριξε ότι τα γεγονότα στη Γάζα – όπου περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση – πληρούσαν τους όρους της γενοκτονίας όπως ορίζονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Το άρθρο ζητούσε επίσης να αναγνωριστεί νομικά ως έγκλημα η «Νάκμπα» (καταστροφή), η αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αναγκαστική απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους την εποχή της ίδρυσης του Ισραήλ το 1948.

Φόβοι από συντάκτες φοιτητές

Αλλά τα σχέδια για δημοσίευσή του ως ανάρτηση ιστολογίου εγκαταλείφθηκαν μετά από μια συνάντηση με περισσότερους από 100 συντάκτες. Η απόρριψη φέρεται να οφείλεται στους φόβους ότι η δημοσίευση θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές καριέρας των συντακτών προκαλώντας αντιδράσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων σε μια προσπάθεια δημόσιας στοχοποίησης, μια διαδικασία γνωστή ως «doxxing».

Η εργασία για την Επιθεώρηση θεωρείται μια πολύ καλή προϋπηρεσία για φοιτητές νομικών σχολών, οι οποίοι αργότερα προχωρούν σε υψηλές σταδιοδρομίες στην πολιτική, μεγάλα δικηγορικά γραφεία και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπηρέτησε ως πρόεδρος της κριτικής κατά την περίοδο που ήταν φοιτητής νομικής στο Χάρβαρντ.

Αντιδράσεις από άλλους συντάκτες

Η απόφαση επικρίθηκε σε δήλωση που εξέδωσαν 25 συντάκτες, οι οποίοι ανέφεραν ότι μια τέτοια απόρριψη ήταν άνευ προηγουμένου και υποκινούμενη από φόβο. «Σε μια εποχή που η Νομική Επιθεώρηση αντιμετωπίζει μια δημόσια εκστρατεία εκφοβισμού και παρενόχλησης, η ηγεσία του περιοδικού παρενέβη για να σταματήσει τη δημοσίευση», έγραψαν, σύμφωνα με το Intercept. «Το σώμα των συντακτών –κανείς από τους οποίους δεν είναι Παλαιστίνιος– ψήφισε υπέρ αυτής της απόφασης. Δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο κομμάτι που έχει ανακληθεί από τη Νομική Επιθεώρηση με αυτόν τον τρόπο». Η συντάκτρια της κριτικής, Απσάρα Άιγερ, είπε στον Εγκμπαρία, σε ένα email ότι η απόφαση «δεν βασίστηκε στην ταυτότητα ή την άποψή σας».

Διαβάστε επίσης: Αμπάς σε Μπλίνκεν: «Διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα» – 4.800 παιδιά νεκρά

Ηχηρή παραίτηση αξιωματούχου του ΟΗΕ – «Πρόκειται για γενοκτονία στη Γάζα»

Μέση Ανατολή: Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται καταγγέλλοντας γενοκτονία και ολοκληρωτική σφαγή στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter