Εκκένωση της Χερσώνας ανακοίνωσε η Ρωσία

Εκκένωση της Χερσώνας ανακοίνωσε η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εκκενώσει τη Χερσώνα κατόπιν έκκλησης του διορισμένου από τη Μόσχα επικεφαλής της περιοχής, ενισχύοντας τους φόβους ότι η κατεχόμενη πόλη στην καρδιά της περιφέρειας της νότιας Ουκρανίας θα γίνει η νέα πρώτη γραμμή του πολέμου, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μαράτ Κουσνούλιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι κάτοικοι θα βοηθηθούν να απομακρυνθούν από την περιοχή στη νότια Ουκρανία, η οποία παραμένει μόνο εν μέρει κατεχόμενη από στρατεύματα εισβολής λόγω της επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης τους τελευταίους μήνες.

«Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να οργανώσει βοήθεια για την αναχώρηση κατοίκων της περιοχής [Χερσώνα] σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε ο Κουσνούλιν.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τη δημόσια έκκληση από τον πρώην δήμαρχο της πόλης, τον Βλαντιμίρ Σάλντο, ο οποίος τοποθετήθηκε τον Απρίλιο από τις ρωσικές δυνάμεις ως επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής της Χερσώνας. Ο Σάλντο, τον οποίο οι Ουκρανοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει για προδοσία, είχε καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει όσους ήθελαν να φύγουν από τις μάχες, ισχυριζόμενος ότι ήταν οι ουκρανικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ντόπιων.

Η πόλη Χερσώνα ήταν μια από τις πρώτες που έπεσε στα χέρια των Ρώσων μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό και συμβολικό στόχο για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ανακατέλαβαν με επιτυχία πέντε οικισμούς στα βορειοανατολικά της περιοχής Χερσώνα ως μέρος της αντεπίθεσης που εξαπολύθηκε τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μάχη παραμένει σκληρή.

Πηγή: BBC, Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσική απειλή: «Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ζελένσκι για Πούτιν: «Ανέφικτη η διπλωματία με όσους δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter