Εκλεισαν τη Βουλή και το στόμα της αντιπολίτευσης

Εκλεισαν τη Βουλή και το στόμα της αντιπολίτευσης

Πρόωρη παύση εργασιών για να αποφευχθεί η συζήτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, για τη σιδηροδρομική τραγωδία και για τα εθνικά θέματα

Προς όφελος των «γαλάζιων» κομματικών επιδιώξεων λειτούργησαν τόσο η ηγεσία του Αρειου Πάγου όσο και ο πρόεδρος της Βουλής με σκοπό να οδηγηθεί η ΝΔ στις κάλπες με όσο το δυνατόν λιγότερα ανοιχτά μέτωπα. Αν και ήταν προγραμματισμένη η παύση των εργασιών του κοινοβουλίου στις 31 Μαΐου, τελικά ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποφάσισε το «κλείσιμο» να επισπευσθεί κατά μία εβδομάδα.

Πού αποσκοπούσε η απόφαση αυτή; Πρώτον, στη μετάθεση της κλήσης της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κάτι που έχουν αιτηθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με φόντο το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων. Δεύτερον, η διαβίβαση της δικογραφίας για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος των Τεμπών να γίνει σε χρόνο που δεν θα μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πράξη αυτομάτως την προαναγγελθείσα κατάθεση πρότασης συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής. Τρίτον, το κοινοβουλευτικό έργο πάγωσε με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, η οποία απέκτησε μεν χαρακτήρα εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης, αλλά η κυβέρνηση εξασφάλισε χρονική απόσταση ασφαλείας από την προβοκατόρικη επίσκεψη Ράμα, τις εθνικιστικές εξάρσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και όσα υπόπτως δεν ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Κυρώσεις χωρίς λογοδοσία

Μπορεί οι κυρώσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ να επικρέμανται πάνω από το υπουργείο Εσωτερικών, το κυβερνών κόμμα και την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά ο Κων. Τασούλας ήταν δύσθυμος ως προς την κλήση της αρμόδιας υπουργού και του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην Επιτροπή Θεσμών για εξηγήσεις και δη σε μια κρίσιμη συγκυρία που θα μπορούσαν να απαλειφθούν οι εκπεφρασμένες αμφιβολίες αναφορικά με το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, στη Διάσκεψη των Προέδρων που διεξήχθη στις 16 Μαΐου η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της σύγκλησης της επιτροπής, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ανένδοτος. Οπως ανέφερε ο ίδιος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η άρνησή του βασιζόταν στο γεγονός ότι η ΑΠΔΠΧ δεν είχε ολοκληρώσει το πόρισμά της, ενώ σε σχέση με τη φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ επικαλέστηκε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Εντονες αντιδράσεις

Η στάση του Κων. Τασούλα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε «κοινοβουλευτική συγκάλυψη» του σκανδάλου της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, αφού –κατά τα λεγόμενα της Θεοδώρας Τζάκρη στους δημοσιογράφους της Βουλής– η αρχή δεν θα συνέτασσε πόρισμα αλλά θα επέβαλλε απευθείας κυρώσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι «δεν μπορεί να ζητά ο κ. Μητσοτάκης να ψηφίσουν οι πολίτες με επιστολική ψήφο όταν υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων και παράνομη χρήση τους». Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το εν λόγω σκάνδαλο συνδέεται με τη χαμηλή συμμετοχή των εκλογέων του εξωτερικού στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος αντέκρουσε τα λεγόμενα του κ. Τασούλα θυμίζοντας ότι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών είχαν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενόσω η εισαγγελική έρευνα ήταν σε εξέλιξη.

Σιωπή και για το μπάζωμα στα Τέμπη

Βολική για τη συμπολίτευση ήταν και η καθυστέρηση της διαβίβασης της δικογραφίας για το μπάζωμα των Τεμπών στο κοινοβούλιο. Καίτοι επρόκειτο για υπόθεση που ανασύρθηκε στις 25 Απριλίου από το αρχείο λόγω παρέμβασης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας μετά την πρωτοφανή αρχειοθέτηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της ίδιας πόλης, η δικογραφία που περιλαμβάνει τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη άργησε πολύ να διαβιβαστεί στον Αρειο Πάγο. Ωστόσο, όταν συντελέστηκε αυτή η τυπική και διαδικαστική πράξη στις 16 Μαΐου, η ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου δεν φρόντισε να τη στείλει τάχιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να φτάσει στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Ο λόγος προφανής. Η κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πολλαπλασίαζε την πολιτική πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία και –κυρίως– θα επανέφερε με ένταση στην επικαιρότητα όλα τα στάδια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Τελικά η δικογραφία έφτασε μία μέρα προτού «κλείσει» η Βουλή.

Εν προκειμένω, η ευθύνη της ηγεσίας του Αρειου Πάγου είναι αναντίρρητη, καθώς φαίνεται πως ενσυνείδητα εξυπηρέτησε τις μικροκομματικές στοχεύσεις της ΝΔ λίγες μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Οπως σχολιάζεται στους διαδρόμους της Βουλής, ειδικά η εισαγγελέας του Αρειου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία καταγγέλθηκε από συγγενείς θυμάτων ότι τους προέτρεπε σε μεταφυσικές αναζητήσεις την ώρα που αγωνιούσαν για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα παιδιά τους, θα έπρεπε να έχει επιληφθεί προσωπικά προκειμένου η δικογραφία να φτάσει μια ώρα αρχύτερα στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης 

Βερολίνο: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών τη νύχτα – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας από τους τραυματίες

Καρυπίδης: «Τέτοιο «χειρουργείο» είχαμε χρόνια να δούμε, ντροπή και αίσχος»

Ο Βαγιαννίδης «έβαψε» την κούπα πράσινη με buzzer beater στο 90+7 (Video)

Λεκτικές επιθέσεις από παίκτες του Αρη και τον Καρυπίδη στη διαιτητή Φραπάρ

Ο υπουργός Φλωρίδης μαινόμενος σπρώχνει αστυνομικούς και εμποδίζει τη σύλληψη της γραμματέα του

Χαλκίδα: Ο σύζυγος της διεφθαρμένης εφοριακού διορίστηκε ελεγκτής στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου με υπογραφή Πιτσιλή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter