Εκλογές στην Ολλανδία: Πανηγυρίζει… ρατσιστικά ο Γκέερτ Βίλντερς

Εκλογές στην Ολλανδία: Πανηγυρίζει… ρατσιστικά ο Γκέερτ Βίλντερς
AP Photo/Peter Dejong

Ο Ολλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύτηκε σήμερα να «επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς», σε μια πρώτη αντίδραση στην κατά τα φαινόμενα ηχηρή νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση ενός exit poll που έδειξε ότι το κόμμα του, το PVV, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων.

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί». «Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση και τα άλλα τρία μεγάλα κόμματα δεν δείχνουν ότι θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν με τον ισλαμοφοβικό ακροδεξιό Βίλντερς.

Σε ένα κρεσέντο ρατσισμού επιτέθηκε ξανά σε πρόσφυγες και μετανάστες λέγοντας ότι «οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης», ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.

Σύμφωνα με το exit poll της Ipsos το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χερτ Βίλντερς αναμένεται να λάβει 35 έδρες, η συμμαχία Πράσινων- Εργατικών (GL/PvdA)  26 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) της Ντιλάν Γιεσιλγκιόζ- Ζεγκερίους 23 έδρες και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πίτερ Ομτζιγξτ 20 έδρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter