Εκλογικό θρίλερ για το Κογκρέσο – Κλίμα πόλωσης και διχασμού στις ΗΠΑ

Εκλογικό θρίλερ για το Κογκρέσο – Κλίμα πόλωσης και διχασμού στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται το… θρίλερ στις ΗΠΑ, με το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 να εξελίσσεται σε μάχη «ψήφο με ψήφο» μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για το Κογκρέσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων φανερώνουν ότι δεν είχε το έρεισμα που αναμενόταν στους ψηφοφόρους η ρητορική των Ρεπουμπλικανών για τη δημιουργία ενός «κύματος» που θα δείξει και προθέσεις αλλαγής ενοίκου στον Λευκό Οίκο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει το προβάδισμα για την ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή ενώ στη Γερουσία τα δύο κόμματα αναδεικνύονται… ισόπαλα μέχρι τις 07:00 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) συγκεντρώνοντας από 48 έδρες, ενώ χρειάζονται 50 για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, με τρεις πολιτείες να απομένουν για την καταγραφή των οριστικών αποτελεσμάτων.

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις τους σε ορισμένες πολιτείες – κλειδιά και παρά το γεγονός πως η προσπάθεια για εφαρμογή των πολιτικών τους θα περνά πλέον από… σαράντα κύματα, ελέω διαφαινόμενης νίκης των Ρεπουμπλικανών, δεν μπορούν παρά να νιώθουν σχετικά ικανοποιημένοι από τα συνολικά αποτελέσματα.

Οι αναλυτές της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι σε μία διαδικασία η οποία παραδοσιακά φανερώνει διαρροές και απώλειες για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, ο Τζό Μπάιντεν μάλλον παρουσιάζεται ενισχυμένος, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει, όπως θα ήθελε, την ακραία ρητορική του και την τοποθέτηση εξίσου ακραίων υποψηφίων.

Τα δεδομένα για το Κογκρέσο

Όπως φαίνεται και στον χάρτη των αποτελεσμάτων του Politico, η μάχη για το Κογκρέσο εξελίσσεται σε θρίλερ, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν από 48 έδρες, ενώ χρειάζονται 50. Η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Αριζόνα απομένουν και θα δώσουν τον νικητή, με τις διαφορές των εκάστοτε υποψηφίων να είναι… στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στην Τζόρτζια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Ουόρνοκ προηγείται με 49,4%, ωστόσο η διαδικασία θα μεταφερθεί για δεύτερη Κυριακή, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης πλειοψηφίας. Στην Αριζόνα, ο Γερουσιαστής Κέλλυ (Δημοκρατικοί) έχει ισχνό προβάδισμα για εξασφάλιση της έδρας με ποσοστό 51,4% και το 70% των ψήφων καταμετρημένο. Στη Νεβάδα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Λασάλτ έχει προβάδισμα με 49,6% και το 72% των ψήφων καταμετρημένο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δεδομένα είναι πιο ξεκάθαρα, με τους Ρεπουμπλικάνους να συγκεντρώνουν 207 έδρες έναντι 184 των Δημοκρατικών. Φαίνεται ότι θα «κόψουν» πρώτοι το νήμα των 218 εδρών, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι πρόκειται να εξασφαλίσουν πλειοψηφία +10 βουλευτών σε σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Η επόμενη ημέρα για Μπάιντεν και Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί «χαιρετίζουν» το γεγονός πως οι περισσότεροι υποψήφιοι που στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ και στα δύο σώματα έχουν υποστεί συντριπτικές ήττες, γεγονός που βοηθά την προεκλογική ατζέντα τους ενόψει 2024.

Το κυβερνών κόμμα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών καθώς το «κύμα» που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήρθε, με αποτέλεσμα να αναμένονται οι πρώτες τριβές και οι κουβέντες για αλλαγή… ηγεσίας, καθώς ο 76χρονος μεγιστάνας έχει πλέον έναν σοβαρό αντίπαλο, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ντε Σάνκτις, ο οποίος προκρίνεται από τις πιο «μετριοπαθείς» φωνές εντός του κόμματος ως ο καταλληλότερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τον αντίστοιχο των Δημοκρατικών.

Όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι το μήνυμα του εκλογικού σώματος για μείωση της έντασης ελήφθη, με τον 79χρονο πολιτικό να δηλώνει ότι έχει πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος για παράταση της παραμονής του στον Λευκό Οίκο μέσω των εκλογών του 2024.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter