Ελαιόλαδο: Η διαδρομή της ακρίβειας – Πώς φτάνει σε τιμή… χρυσάφι στους καταναλωτές (Video)

Ελαιόλαδο: Η διαδρομή της ακρίβειας – Πώς φτάνει σε τιμή… χρυσάφι στους καταναλωτές (Video)

Διαδρομή… ακρίβειας για το ελαιόλαδο με την τιμή του να ανεβαίνει έως και 60% από τον παραγωγό στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί πωλούν μία ποσότητα 5 λίτρων ελαιόλαδου στην τιμή των 41,5 ευρώ (8,3 ευρώ ανά λίτρο). Έπειτα, προστίθενται 0,25 ευρώ για το φιλτράρισμα, 1,5 ευρώ για το δοχείο, 0,45 λεπτά για το καπάκι και 0,5 ευρώ για το ειδικό χαρτόνι με τις κυψέλες. Το κόστος μεταφοράς ανέρχεται στα 1,30 ευρώ, με τον μεταποιητή να έχει 3 ευρώ κέρδος. Σε αυτά προστίθενται 6,30 ευρώ ΦΠΑ και 14,4 ευρώ για το κέρδος του λιανεμπόρου.

Εν ολίγοις, για πέντε λίτρα ελαιόλαδου τα οποία φεύγουν από τα χέρια του παραγωγού στην τιμή των 41,5 ευρώ, τοποθετούνται στο ράφι σχεδόν στην τιμή των 70 ευρώ (69,2 ευρώ), όπως σημειώθηκε στο ρεπορτάζ του Open TV.

«Eμείς κερδίζουμε 2, 3, 4 ευρώ το πολύ στην σημερινή τιμή του ελαιόλαδου, ο παραγωγός εισπράττει ανά λίτρο ελαιόλαδου από 8,3-9 ευρώ, μέσο όρο 8,6 ευρώ ανά λίτρο και ο τυποποιητής πουλάει το 5λιτρο για παράδοση στην Αθήνα 48-50 ευρώ», σχολίασε στο Open ο ελαιοπαραγωγός Μανώλης Αναγνωστάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας των αλυσίδων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με την Ελλάδα.

«Μία γερμανική αλυσίδα π.χ. θα στείλει τους ανθρώπους της να κάνουν έρευνα, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία… επιλέγουν έναν τυποποιητή που κρίνουν ως σοβαρό, πάνε απευθείας σε αυτόν, συνήθως από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο. Και λένε “για το επόμενο έτος χρειάζομαι π.χ. 2, 3, 4, 5 εκατομμύρια μπουκάλια του λίτρου, ή του μισού λίτρου”. Ο τυποποιητής που ακούει για 5 εκατομμύρια μπουκάλια “κατεβαίνει” ακόμη και στο 0,01 ευρώ κέρδος ανά μπουκάλι. Γιατί έχει μπροστά του γιγάντια εταιρεία, εγγυημένη πληρωμή, τακτές παραδόσεις, τεράστιες οικονομίες κλίμακας», ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter