Ελληνοτουρκικά: Ευθυγραμμισμένος με ΗΠΑ και Γερμανία επιστρέφει ο Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής

Ελληνοτουρκικά: Ευθυγραμμισμένος με ΗΠΑ και Γερμανία επιστρέφει ο Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής

Κατώτερη των περιστάσεων για την Ελλάδα αλλά στο ύψος των συμφερόντων των χωρών που κάνουν κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά η Σύνοδος Κορυφής.

Όλοι έφυγαν «ικανοποιημένοι» και με βαρύ οπλοστάσιο για να γιορτάσουν τη νίκη τους στις χώρες προέλευσης και εκλογής τους, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις –αλλά και την παράδοση- πέρασε η θέληση των μεγάλων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο κατευνασμός της Τουρκίας στην καλύτερη περίπτωση, αν η Άγκυρα στην επιθετική της πολιτική δεν είχε και κρυφά χαρτιά ή ακόμα και κρυφή στήριξη.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά δεν φανταζόμαστε περίπτωση που ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν θα γύριζε μετά βαΐων και κλάδων για να περηφανευτεί για το απόλυτο μηδέν.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορούμε όμως να πούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αυτό που ήθελε από τους Ευρωπαίους. Και μας έδειξε τι ήθελε από την «παράλληλη» αλλά μυστική διπλωματία με κορύφωση την μυστική συνάντηση του Βερολίνου που έδωσε όλες τις δικαιολογίες στην Τουρκία να μιλήσει για «διάλογο» και να αρνηθεί οποιαδήποτε κύρωση. 

Το ερώτημα είναι αν η χώρα ήθελε αυτό που ήθελε ο Μητσοτάκης, αν οι πολιτικές δυνάμεις είναι σύμφωνες με την πλήρη υποταγή στη θέληση των «μεγάλων» ή – ας το πούμε πιο κυνικά- με τις επιταγές των επιχειρηματικών και πολυεθνικών συμφερόντων.

Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει σε μήνυμά του πως «Ο μόνος τρόπος που ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να αποδειχτεί βιώσιμος, είναι αν βασιστεί σταθερά στην αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου υπό νέους όρους που συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής σειράς κυρώσεων & μια περιεκτική θετική ατζέντα.»

Γιατί όπως έγραψε το documentonews.gr σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά σημεία και τις διαρροές, η Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής δεν πήρε τίποτα, ούτε καν αναφέρεται η λέξη «κυρώσεις» ενώ δίνεται χρόνος τόσο στην Τουρκία όσο και στην ελληνική κοινή γνώμη να δημιουργήσει το κλίμα που επιθυμούν:

Να πάμε σε διαπραγματεύσεις αφού η Τουρκία έχει γκριζάρει μεγάλες περιοχές και έχει αμφισβητήσει πολλά άλλα θέματα που θα μπορούσαν να μπουν μέσα στον διάλογο: Από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ως τη Θράκη.

Και ποιος θα έλεγε «όχι» στο διάλογο όταν το μασάζ που γίνεται είναι «πόλεμος ή ειρήνη»;

Γιατί απλά ανάμεσα στα δύο αυτά, η διπλωματία που απαιτείται και οι κινήσεις που χρειάζονται δεν γίνονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια.

Η λογική όπως φαίνεται του ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου είναι ένας «διάλογος» και να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, με ένα σχετικό κόστος για τη χώρα υπέρ της… ειρήνης!

Σε αυτή την λογική ωθούσαν οι Αμερικανοί, σε αυτή τη λογική ωθούν οι Γερμανοί με επίσης τεράστια συμφέροντα οικονομικά και όχι μόνον στην Τουρκία και με εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών στη χώρα τους.

Η λογική «business before politics» που διακατέχει όπως φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκει πλήρη εφαρμογή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αντίθεση με τις έως σήμερα θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ουσιαστικά στη μοίρα της την Κύπρο.

Η ίδια λογική θα μπορούσε να διακατέχει και την υπόθεση με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ας όψεται η προεκλογική περίοδος…

Εξάλλου από μεγαλοστομίες μας έχει συνηθίσει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να πανηγυρίζει είναι ότι «πέτυχε ό,τι ήθελε»

Αν το έλεγε αυτό θα ήταν σωστό, αλλά δεν θα ήταν αυτό που θα νομίζαμε…

Διαβάστε επίσης: 

Οι «27» της ΕΕ δίνουν χρόνο στην Τουρκία – Χωρίς κυρώσεις η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής – Στον κάδο των αχρήστων το αφήγημα Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter